Dopul gelatinos: ce este, cum arată, anunță sau nu nașterea?

Dacă pierd dopul gelatinos trebuie să fug la maternitate? Nu neapărat! Trebuie să fii atentă și la alte semne pe care ți le transmite corpul tău!

Ramona Dinescu
gravida respiratia

Dopul gelatinos este substanţa care stă în colul uterin. În funcţie de calitatea colului poate fi eliminat în preajma naşterii, cu 2 zile înainte sau chiar cu o oră. De asemenea, se poate elimina şi cu 2 săptămâni anterior datei aproximative a naşterii. Reprezintă un semn clar al apropierii momentului zero.

Mucusul din organismul gravidei reprezintă o substanță importantă pentru sarcină. Se produce în timpul ovulației, susține Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică ginecologie, cu scopul de a ajuta spermatozoizii să treacă prin colul cervical, oferindu-le mediul ideal pentru a călători. Odată ce ovulul este fertilizat, mucusul se va transforma pentru a sigila colul uterin astfel încât să protejeze fătul de infecții.

Ultimul proces are ca rezultat formarea a ceea ce numim dopul gelatinos din sarcină. Fără acesta, a duce o sarcină la termen ar fi foarte greu de realizat, chiar imposibil.

Cum se formează dopul gelatinos în sarcină?

  • Dopul gelatinos, mai spune Dr. Dumitrescu, se formează din secrețiile glandelor cervicale și are o consistență groasă, gelatinoasă.
  • Dopul începe să se formeze atunci când embrionul se implantează pe peretele uterin.
  • După acest proces, colul cervical se înmoaie și se umflă, deoarece celulele mucoasale încep să pompeze mucus în cavitate până când nu mai există lacune.
  • Sub influența hormonului progesteron, mucusul începe să se îngroașe și continuă să fie secretat permanent astfel încât dopul gelatinos să fie mereu proaspăt.
  • În interiorul fluidului vâscos sunt anticorpi capabili să neutralizeze multe bacterii, viruși și alți agenți care provoacă boli.

Cum arată dopul gelatinos?
Dopul gelatinos va avea mărimea aproximativă a unei monede și va însuma aproximativ 2 linguri de mucus. De obicei are culoarea smântânii, alb gălbui, uneori cu irizații roz.

Rolul său în timpul travaliului

Înainte de începerea travaliului, echilibrul hormonal al gravidei începe să se modifice. Nivelul de estrogen va crește pe măsură ce procesul de dezvoltare fetală e pe final. Sub influența acestui hormon, dopul gelatinos începe să se înmoaie, pe măsură ce colul cervical se relaxează și se dilată.

În această perioadă ar putea să apară unele scurgeri, de obicei fără miros, sau dopul gelatinos ar putea să apară deodată. De asemenea, ai putea vedea firișoare roz sau roșii pe slip, ca urmare a rupturii vaselor capilare.

Eliberarea dopului gelatinos indică faptul că se apropie travaliului, indiferent de vârsta sarcinii.

Eliberarea dopului gelatinos

Este imposibil de făcut previziuni legate de momentul în care se va elibera dopul gelatinos, acesta depinde de la femeie la femeie. În multe cazuri acest lucru se va observa prin urme de mucus pe slip sau pe lenjeria de pe pat. Unele femei nici măcar nu observă, dopul căzând în timpul urinării sau la duș.

De obicei nu doare, însă sunt și unele cazuri, extrem de rare când se simte o senzație de disconfort atunci când se eliberează dopul gelatinos.

Odată eliberat dopul, travaliul poate începe foarte curând, uneori imediat, alteori după câteva ore.

În unele cazuri, travaliul debutează și după două săptămâni de la eliberarea dopului gelatinos. Însă, dacă ți-a căzut, este o idee bună să-i faci o vizită medicului tău.

Și încă ceva: faptul că ai pierdut dopul gelatinos nu înseamnă că bebelușul tău este de acum expus la infecții. Lichidul amniotic și sacul gestațional îi oferă protecție până în momentul în care se vor rupe membranele.

Ce faci după ce ai pierdut dopul gelatinos?

Pașii următori depind de aspectul mucusului, cât și de săptămâna de sarcină în care te afli. Fii atentă la toate detaliile, pentru a-i oferi medicului tău o imagine cât mai exactă: dimensiune, culoare și aspectul general. Acești descriptori îl vor ajuta pe medic să stabilească ce este de făcut mai departe.

Înainte de săptămâna 36

Adresează-te medicului tău atunci când crezi că ai pierdut dopul gelatinos, este foarte posibil să te programeze imediat la un control amănunțit, pentru a venea starea copilului, dar și a colului uterin.

După săptămâna 37

Dacă sarcina ta a trecut de 37 de săptămâni și nu ai alte simptome, atunci pierderea dopului gelatinos nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare. Sună-ți medicul, pentru a te îndruma la ce alte simptome ar trebui să fii atentă în perioada următoare. În primul rând te va sfătui să faci o evaluare a contracțiilor pe care le simți și să porți un tampon de protecție.

Când pleci la medic fără să mai suni înainte

Ar trebui să mergi imediat la medic dacă observi o cantitate mare de sânge de culoarea roșu aprins că începe să curgă imediat după eliberarea dopului gelatinos. Sângerările abundente pot indica o complicație a sarcinii, cum ar fi placenta previa sau o problemă a placentei.

Un alt motiv serios de panică și vizită rapidă la doctor este un dop gelatinos de culoare verde sau dacă este urât mirositor, deoarece acești indicatori pot anunța o infecție.

Semne care anunță nașterea

Dacă ai pierdut dopul gelatinos nu înseamnă că travaliul s-a declanșat neapărat. Trebuie să fii atenetă și la alte semne. Pleci spre maternitate în situaţia în care şi-au făcut apariţia primele contracţii uterine dureroase şi regulate (la 10 minute) sau ţi s-au rupt membranele amniotice şi pierzi lichid.

Contracţiile. La început, sunt mai surde şi la intervale mai mari de timp şi apoi, din ce în ce mai puternice şi mai apropiate ca interval (dese). Contracţiile uterului au două efecte: pe de o parte împing fătul în jos, spre „ieşire” (spre vagin), şi pe de altă parte dilată colul uterin. Prin urmare, durerea apare din cauza antrenării fătului care apasă asupra colului uterin.

Medicul obstetrician va examina gravida și fătul – clinic și ecografic. Se poate efectua și un „test nonstres” dacă pacienta este în trimestrul 3 de sarcină – test care evaluează contracțiile uterine adevărate, mișcările copilului și ritmul cardiac fetal. Examinarea colului uterin – clinic si ecografic – este importantă: contracțiile uterine adevărate pot duce la scurtarea colului, pot produce sângerări vaginale sau pierderi de lichid amniotic, pot determina hipoxie fetală dacă sunt prelungite și repetate.


Dr. Carmen-Mihaela Negoescu-Gândac, medic primar obsetrică-ginecologie, Hyperclinicile MedLife Titan și Berceni

Adevăratele contracţii sunt foarte dureroase, dese şi regulate. În mod normal, ele apar după săptămâna a 39-a, la femeile aflate la a doua sau a treia sarcină, şi la 40 de săptămâni, la femeile aflate la prima sarcină. Vei simţi primele contracţii la interval de 10 minute, iar la început “repriza” durează 10-15 secunde. Apoi vei vedea că apar la 4 minute şi durează mai mult, chiar 25 secunde.

Dopul gelatinos. Este substanţa care stă în colul uterin. În funcţie de calitatea colului poate fi eliminat în preajma naşterii, cu 2 zile înainte sau chiar cu o oră. De asemenea, se poate elimina şi cu 2 săptămâni anterior datei aproximative a naşterii. Reprezintă un semn clar al apropierii momentului zero.

Membranele Se pot rupe fie spontan, fie artificial. Popular se spune că ţi „se rupe apa”, pentru că vei simţi cum pierzi lichid repetat şi incontrolabil. Spontan se pot rupe după săptămâna a 14-a şi, în acest caz, vinovate se fac unele patologii de tip vaginal sau sistemice, cele mai des întâlnite fiind infecţii ale uterului şi ale polului inferior al colului.

Tot spontan, membranele cedează în momentul travaliului. Ruperea membranelor amniotice reprezintă un semn major al declanşării naşterii şi de aceea trebuie s-o porneşti spre maternitate. Membranele se pot rupe şi artificial de către medic, în cazul în care colul a început să se dilate.

Senzaţii noi În săptămânile 39, 40 de sarcină, apare senzaţia de micţiune, pentru ca în timpul travaliului să se instaleze polakiuria (vei simți nevoia să meargi la toaletă, dar senzaţia nu este întotdeauna însoţită şi de micţiune).
Tot în travaliu, contracţiile sunt însoţite de o senzaţie puternică de apăsare în zona bazinului, pe care o vei percepe ca o senzaţie de screamăt. În unele momente s-ar putea să resimţi o senzaţie de greaţă şi chiar să verşi. Această senzaţie se explică prin dilatarea colului uterin.

Bebelușul nu vine cu un „manual de instrucțiuni”, dar noi avem unul. De fapt 4 în 1! Comandă pachetul „La început de drum” și vei avea soluții la încemână pentru orice provocare din primii doi ani de viață ai copilului tău!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa