Moașa Vania Limban, despre nașterea în apă, pas cu pas. Ce presupune și cui îi este interzisă

Moasa Vania Limban, despre nașterea în apă

 

Numărul clinicilor în care e posibilă nașterea în apă este în creștere, iar prețurile sunt apropiate de cele ale nașterii naturale. Dacă vă gândiți să încercați nașterea în apă la domiciliu, trebuie să vă asumați ceva riscuri, pentru că este ilegală.

În Marea Britanie, 64% dintre clinicile în care vin pe lume copii oferă și varianta nașterii în apă. În România, sunt cinci astfel de locuri deocamdată: una de stat, restul private. Care sunt motivele pentru care o naștere în apă este mai bună decât una „pe uscat”, dar și ce riscuri sau contraindicații există, explică moașa independentă Vania Limban, creatoarea Active Center din Bucuresti.

Nașterea în apă, recomandată în sarcini fără complicații

Motivele pentru care multe gravide se gândesc la acest tip de naștere au legătura cu faptul că o văd mai naturală (le ajută să își controleze mai bine corpul) și mai putin stresantă pentru ele și pentru bebeluș. Forurile medicale nu o contraindică, din contra. The Royal College of Obstetricians and Gynaecologists, ca si the Royal College of Midwives, spre exemplu, sunt două astfel de instituții care susțin nașterile în apa acolo unde sarcinile nu prezintă complicații.

Yoga prenatală. Cum te ajută? Cum o practici corect?

Ideea din spatele sustinerii nașterii în apă este că aceasta substituie sacul amniotic în care a stat copilul în cele nouă luni de sarcină și scade șocul nașterii. Beneficii sunt însă de ambele părți: „Pentru mamă: temperatura apei (36/37 grade Celsius) ajută la destinderea și dilatarea mai ușoară și mai rapidă a musclaturii perineale. Pentru bebeluș, șocul nașterii este mult mai redus deoarece se trece dintr-un mediu acvatic (lichidul amniotic) în alt mediu acvatic (apa) cu aceeași temperatură”, sunt explicațiile moașei Vania Limban.

Cât costă în România

Nasterea în apă poate fi facută acasă sau într-o maternitate, iar în cele mai multe țări de față este doar moașa. În România se pot face nașteri în apă în Maternitatea din Botoșani (destul de rar), și în clinici private din Brașov (Maternitatea Eva), Constanța (Spitalul Isis și Spitalul Euromaterna), Cluj (Spitalul Gynia). Prețurile variază între 500 și 1.500 de euro (în funcție de statutul de asigurat al mamei).

„Nașterea acasă nu este posibilă în România, deci nici nașterea în apă la domiciliu, deoarece nu există norme de aplicare. Cadrul medical care asistă o naștere acasă poate fi acuzat de malpraxis”, subliniază Vania Limban.

Se intră în apă de la o dilatație de 5 cm

În timpul nașterii în apă, atât mama cât și copilului trebuie monitorizati, la fel cum se întâmplă într-un pat de spital. Când gravida este în apă, un dispozitiv special va monitoriza bătăile inimii copilului. Sunt femei care stau în apă în toată perioada travaliului și a nașterii. Altele preferă să iasă din apă pentru nașterea propriu-zisă.

„Este recomandat ca gravida să intre în apă în timpul travaliului activ (contracții ritmice la 3 minute)  la o dilatație de 5 cm. Dacă vrea să nască în apă, stă până la momentul expulziei. Dacă dorește doar să-și facă travaliul în apă – o metodă naturală de atenuare a durerii- stă până la dilatație completă în apă, dar iese afară și naște «pe uscat»”, adaugă moașa Vania Limban. Dacă nașterea se produce în apă, moașa va ridica copilul la suprafață și îl va scoate din apă.

VIDEO. Buricul bebelușului – cum îl îngrijim corect

BENEFICII  vs RISCURI

„Socul nașterii este mult mai mic față de o naștere «pe uscat». Sunt studii care arată că modul în care decurge nașterea poate influența dezvoltarea psiho-emoțională a viitorului copil”, afirmă Vania Limban.

Iată alte câteva potențiale beneficii reprezentate de nașterea în apă:

– Apa relaxează gravida, ceea ce îi permite să se concentreze asupra nașterii

– Apa ușurează tranziția copilului din uter în lume

– Riscurile să fie nevoie de cusături după naștere sunt mai mici

– Nașterea în apă poate scurta travaliul și poate reduce nevoia de medicamente contra durerii.

Riscurile nașterii în apă

În puținele studii făcute asupra siguranței nașterii în apă, concluzia este că aceasta este la fel de sigură precum nașterile convenționale.

Există însă potențiale riscuri în cazuri rare.

Unul ar fi acela că bebelușul poate înghiți apă. Cu toate că se crede că reflexul primar al nou-născuților este să nu respire până când nu sunt expuși la aer, unele studii făcute pe animale sugerează că nu se întâmplă mereu așa. Medici din Noua Zeelandă, într-un articol apărut în Pediatric, au arătat că în câteva cazuri bebelușii au inhalat apă și aproape s-au înecat. De asemenea, dacă apa din cada unde are loc nașterea nu este curată, există un risc posibil de infecții.

Pentru anumite categorii de gravide, nașterea în apă este interzisă

Iată câteva astfel de situații:

– Gravidă sub 17 ani sau peste 35 de ani

– Complicații precum preeclamsie sau diabet

– Mama are o infecție

– Fătul în prezentație pelviană

– Este vorba despre o sarcina gemelară sau multiplă

– Copilul este prematur sau foarte mare.

Dacă ți s-a părut util acest articol, poți da LIKE paginii noastre de Facebook, unde vei găsi articole cel puțin la fel de interesante.

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()