30 dintre cele mai frumoase nume românești de băieți

Cristina Călin, redactor
cele mai frumoase nume romanesti de baieti

Cele mai frumoase nume românești de băieți special alese pentru a te inspira dacă vrei să îi pui copilului tău un nume autohton. Lista cuprinde atât nume mai rare, dar și unele care, deși sunt foarte vechi, au rezistat probei timpului.

Cele mai frumoase nume românești de băieți. Andrei

Numele Andrei provine din limba greacă, din cuvântul andros care înseamnă om sau ființă umană. Este foarte popular în România, Austria, Grecia, Cipru, Danemarca, Armenia, Finlanda, Germania, Norvegia, Suedia, Italia, Olanda și Indonezia.

Sfântul Andrei

În calendarul creștin-ortodox Sfântul Apostol Andrei este prăznuit pe 30 noiembrie. Acesta era unul dintre cei 4 apostoli ai lui Iisus Hristos. Sfântul Apostol  Andrei era un pescar din Galilea. Sfantul Andrei, înainte de a deveni ucenic al lui Hristos, a fost ucenic al Sfantului Ioan Botezatorul. Dorința de a-L urma pe Hristos se naște în el, când Sfântul Ioan rostește cuvintele: „Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii” (Ioan 1, 29).

Pentru români, numele apostolului Andrei este legat de lupi. Numele de   Apostolul Lupilor derivă din vechea denumire a dacilor, daoi (lupi), dar și de la simbolul lor – lupul. Acesta este chiar un simbol al sanctuarelor Daciei. Legendele spun ca acest animal a fost alături de daci la căderea Sarmizegetusei și că cel care era căpetenia lupilor, l-ar fi vegheat pe Apostolul Andrei prin pustia Dobrogei spre Peștera care i s-a oferit ca adăpost.

Variante ale numelui Andrei

Andreas Andre, Deandrepopulația de etnie afro-americană, Anderzona bască din Spania, Andrei/ AndreyBelarus/ Bulgaria, Andreuzona catalanăAndriaCorsicaAndrej/ Andrija/ AndroCroația, Andrej/OndřejCehiaAndre, Andrew, Andie, Andy, Dre, Drewîn țările vorbitoare de limba engleză, Andres/AndrusEstoniaAntero/Antti/Atte/Tero Finlanda, AndréFranțaAndria/AndroGeorgiaAndor/András/Endre/ Andris/BandiUngaria, AndrésIslanda, Aindréas/AindriúIrlanda, AndreaItalia, Andrejs/ AndrisLetonia, AndriusLituania, AndrejMacedonia, Anaru Mauri, Andrzej/Jędrzej PoloniaAndré PortugaliaAndrei România, Andrei/AndreyRusiaAndriaSardinia, Aindrea/DandScoția, Andrej/Andreja/AndrijaSerbia, Andrej/ Ondrej Slovacia, Andraž/ AndrejSloveniaAndrésSpaniaAndriy Ucraina

Persoane celebre care au purtat numele Andrei

Andrei I, rege al Ungariei, Andrei al II-lea, rege al Ungariei, Prințul Andrei al Greciei și Danemarcei, Prințul Andrei de Iugoslavia, Prințul Andrei Alexandrovici al Rusiei, Prințul Andrew, Duce de York, Andrei Mureșanu (poet și revoluționar din Transilvania, autor al versurilor imnului național al României, ”Deșteaptă-te, române!”), Andrei Pleșu (scriitor și eseist român), Andrei Pavel (tenismen român), Andrei Șaguna (mitropolit ortodox al Transilvaniei), Andrei Arsenievici Tarkovski (regizor, actor, scenarist și scriitor rus), Andrei Dmitrievici Saharov ( fizician, membru al Academiei de științe a URSS, de 3 ori Erou al Muncii Socialiste, Laureat al Premiului Nobel pentru Pace, disident și militant pentru drepturile omului), Andrei Codrescu (eseist, pedagog, poet și prozator american, originar din România)

Nume tradiționale românești. Bogdan

Cuvântul Bogdan este derivat de la cuvintele slave Bog sau Boh care înseamna „Dumnezeu” și Dan însemnând „dat”. Numele „Bogdan” este foarte răspândit în România și în țările slave (mai puțin Rusia).

Persoane celebre care au purtat numele Bogdan

Bogdan Petriceicu Hasdeu scriitor, Bogdan Lobonț fotbalist român, Bogdan Marinescumedic român, Bogdan Petry grafician și caricaturist român, Bogdan Stancufotbalist român, Bogdan Steleafotbalist român, Bogdan Stanoeviciactor român, Bogdan Suceavăromancier și matematician român

Variante ale numelui Bogdan

Bohdan (Cehia), Bohdan (Ucraina)

Casian

Numele Casian este foarte rar folosit astăzi la noi și este cunoscut mai ales ca nume de familie. Varianta feminină este Casiana. Numele reproduce numele personal latin Cassianus, Cassiana, atestate cu valoare de cognomen din epoca imperială. La origine formații adjectivale cu sufixul. -“anus” (-“ana”), și “kass” – de neam nobil.

În data de 23 iulie calendarul creștin ortodox îl sărbătorește pe Ioan Casian (Ioannis Cassianus sau Kassianos, n. circa 360, Dobrogea – d. 435, Marsilia). Acesta a fost unul dintre reprezentanții cei mai de seamă ai literaturii și monahismului creștin din sec. IV și V, fiind cinstit ca sfânt părinte al bisericii creștine, atât ortodoxă cât și catolică.

Persoane celebre care au purtat numele Casian

Cassian Sakowiczteolog, Cassian Elwesregizor britanic, Cassian Delsarjucător de hockey din Australia

Cele mai frumoase nume românești de băieți. Cătălin

Numele “Catalin” ar putea proveni, după unii experți, de la “aikaterine”, nume grec ce înseamnă “pur”. Alții sunt de părere ca numele este un derivat al cuvantului grec “katharos”. O altă variantă ar putea fi că se trage din numele lui Hecate, zeița greacă a magiei.

Persoane celebre care au purtat numele Cătălin

Cătălin Hîldanfotbalist român, Cătălin Măruță vedetă de televiziune, Cătălin Mitulescu regizor de film, Cătălin Moroșanu sportiv român

Variante feminine

CătălinaCaterina, Ecaterina

Chiriac

Numele Chiriac vine din cuvântul grecesc Kyriakos care se traduce prin ”Domnul”. În zilele noastre este utilizat mai mult ca nume de familie, însă în trecut era destul de des ales pentru a boteza băieții chiar și din familiile nobiliare.

Biserica ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Cuvios Chiriac Sihastrul în data de 29 septembrie. Este unul dintre cei mai vechi sfinți pomeniți de ortodocși. Era de neam din Corint, fiul lui Ioan, presbiterul sfintei soborniceştii Biserici, iar mamă, Evdochia. S-a născut și a trăit pe timpul împărăţiei lui Teodosie cel Mic.

Variante ale numelui Chiriac

Kiril (Bulgaria), Cyril (Cehia), Cyril, Kyrie, Cy (țările vorbitoare de limba engleză), Cyril, Cyrille (Franța), Ciriaco, Cirillo (Italia), Kirils (Lituania), Kiril, Kire, Kiro (Macedonia), Cyryl (Polonia), Ciríaco (Portugalia), Kirill (Rusia), Cyril (Slovacia), Ciril (Slovenia), Ciriaco, Ciríaco (Spania), Kyrylo (Ucraina)

Cele mai frumoase nume românești de băieți. Codrin

În privința numelui Codrin există mai multe speculații. Una ar fi ca este de origine latină, varianta a numelui Codrat (înseamnă pătrat – quadratus, în latină). O altă explicație ar fi că își are originea în cuvântul românesc codru.

Călin

Numele Călin, cu varianta feminină Călina, este foarte popular și răspândit în toate regiunile țării. Numele a rămas la modă datorită poemului eminescian “Călin – file de poveste”. Numele Călin mai este întâlnit și în onomastica slavilor sub forma Ealin sau Kalina.

O altă ipoteză este că numele Călin ar veni de la floarea cu același nume.

Cele mai frumoase nume românești de băieți. Doru

Numele Doru este un nume românesc ce își are originea în cuvântul dor. Totuși, în anumite zone reprezintă prescurtarea de la alte nume, fie Teodor sau fie Dorel/Dorin. De cele mai multe ori este folosit ca alint fără să fie utilizat ca prenume oficial, în acte.

Variante ale numelui Doru

Theodor, Theo, Ted, Teddy, Todor, Teodore, Tivadar, Feodor, Fedir, DorinDorel

Dragoș

Numele Dragoș este considerat de lingviști ca fiind prescurtarea de la numele Dragomir. Totuși, anumiți istorici spun că își are originea în limba slavă, de la cuvântul drag care are același înțeles ca limba română. Numele a fost adaptat fiind folosit din cele mai vechi timpuri de populația de pe teritoriul României. La 1353 a existat chiar și un conducător al Moldovei ce a purtat acest nume. Mai apoi a fost folosit cu precădere în zona Transilvaniei. Este foarte des ales și în zilele noastre de către părinți pentru a-și boteza copiii.

Cele mai frumoase nume românești de băieți. Dacian

Originea numelui Dacian este geto-dacă. Numele are variantele feminine Dacia și Daciana. Semnificația numelui Dacian este “din Dacia” și indică proveniența locală.

Florin

Numele Florin își are originea în cuvântul ”floare”, de aceea este și sărbătorit în calendarul ortodox în ziua de Florii, cu o săptămână înaintea Paștelui.

Cel mai este folosit ca nume de botez în România, însă sunt și în Franța băieți care poartă acest prenume.

Sfântul Florentie

Sfântul Florentie a fost un mucenic din Tesalonic, care în primele veacuri creștine, în timpul persecuțiilor, nu doar ca a mărturisit credința în Hristos, ci a făcut tot ce putea pentru a-i convinge pe cei din jurul său, care nu erau creștini, că adevărata credință este cea în Hristos – religia iubirii și a speranței. A murit ca martir, iar Biserica Ortodoxă îl prăznuiește în ziua de 13 octombrie.

Variante ale numelui Florin

Fiore, Fiorino, Floro (Italia), Floro (Portugalia și Spania)

Cele mai frumoase nume românești de băieți. Gruia

Gruia este un nume românesc care are două variante pentru originea sa. Una dintre ele este din regionalismul ”gruie” se traduce prin ”cocor”, iar cealaltă este pe filieră tracă tradus prin ”colină” sau ”deal”.

Iancu

Iancu este una dintre variantele românești ale numelui Ioan, care își are originea în numele grecesc Ioannes, el însuși derivat din prenumele ebraic Yochanan care se traduce prin ”grațios”. Forma din ebraică apare și în Vechiul Testament scris Johanan, dar și în Noul Testament unde este pomenit Ioan Botezătorul.

Unele surse spun că traducerea de Ioan este ”Dar de la Dumnezeu” sau ”Dumnezeu ne iată toate păcatele”.

Sfântul Ioan Botezătorul

Cele care poartă numele Iancu își sărbătoresc onomastica pe 7 ianuarie când este prăznuit Sfântul Ioan Botezătorul, care este este una din figurile centrale ale creștinismului și islamului. Acesta a fost predicator și botezător pe malurile râului Iordan. Mai este cunoscut ca Înaintemergătorul, vestitorul și botezătorul lui Iisus. Este numit de Iisus „cel mai mare dintre cei născuți din femei”, iar Biserica Creștină îl cinstește ca pe cel mai mare dintre sfinți, având nu mai puțin de trei sărbători dedicate lui. În calendarul ortodox are mai multe zile de pomenire: 24 iunie: nașterea sa, (sărbătoarea numită Drăgaica sau Sânzienele), 7 ianuarie, ziua Sfântului Ioan ca botezător al Domnului și 29 august- tăierea capului Sf. Ioan- zi de post și rugăciune.

Anual, la data de 24 iunie, se celebrează în lumea creștină nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, o mare excepție făcută acestuia, întrucât sfinții și martirii sunt comemorați în ziua morții lor, ca zi a nașterii lor în Împărăția Cerurilor.

Cele mai frumoase nume românești de băieți. Iorgu

Numele Iorgu este o derivație de la numele George care își are originea în cuvântul grecesc Georgios care se traduce prin ”muncitor” sau ”lucrător al pământului”.

Sfântul Gheorghe

Numele și-a câștigat popularitatea datorită Sfântului Gheorghe, care este unul dintre sfinții reprezentativi ai creștinismului. A fost general roman de origine greacă și ofițer în Garda împăratului roman Dioclețian, care a fost condamnat la moarte pentru că nu a renunțat la credința creștină. În calitate de martir creștin, el a devenit mai târziu unul dintre cei mai venerați sfinți ai creștinismului și a fost în mod special venerat de cruciați. Sfântul Gheorghe este un sfânt pomenit de aproape toate Bisericile tradiționale, de obicei pe data de 23 aprilie. Este considerat patron al multor țări, regiuni și orașe.

Sfântul Gheorghe este sfântul ocrotitor al următoarelor țări și regiuni: Anglia, Aragon, Catalonia, Etiopia, Georgia, Grecia, Lituania, Malta, Moldova – Moldova (România) + Regiunea Cernăuți (Ucraina) + Bugeac, Ismail (Ucraina) + Republica Moldova, Muntenegru, Palestina, Portugalia, Rusia, Serbia.

În conștiința populară românească, Sf. Gheorghe este unul dintre cei mai prezenți sfinți, numeroase biserici purtând hramul său. Există numeroase orașe în România care poartă numele Sfântului Gheorghe și chiar unul dintre cele trei brațe ale Dunării este denumit astfel. Imaginea Sf. Gheorghe ucigând balaurul este prezentă și pe steagul Moldovei medievale trimis de Ștefan cel Mare la Mănăstirea Zografu de la Muntele Athos.

Sf. Gheorghe este de asemenea ocrotitorul Forțelor Terestre ale Armatei Române.

Variante ale numelui Iorgu

Gjergj (Albania), Gevorg, Kevork (Armenia), Georgi, Genko, Geno (Bulgaria), Đuro, Juraj, Đurađ, Jure, Jurica, Juro (Croatia), Jiří (Cehia), Georg, Jørgen, Jørg, Jørn (Danemarca), Joeri, Joris, Jurgen, Jurriaan, Sjors (Olanda), Jyri, Yrjänä, Jyrki, Yrjö (Finlanda), Georges (Franța), Georg, Jürgen, Jockel, Jörg (Germania),  Georgios, Giorgos, Yiorgos, Yorgos (Grecia), György, Gyuri (Ungaria), Seoirse (Irlanda), Giorgio, Gino, Giorgino (Italia), Georgijs, Georgs, Jurģis, Juris (Letonia),  Georg, Gøran, Jørgen, Ørjan, Jørg, Jørn (Norvegia), Jerzy, Jurek (Polonia), Jorge, Jorginho (Portugalia), Georgiy, Georgy, Yuri, Yuriy, Yury, Yegor, Yura (Rusia), Djordje, Djuro, Đorđe, Đuro, Djuradj, Đurađ (Serbia), Jorge (Spania), Georg, Göran, Jörgen, Örjan, Jöran (Suedia)

Laurențiu

Numele Laurențiu are la origine cuvântul grecesc Laurentius care se traduce prin ”bărbat din Laurentum”. Laurentum era în Antichitate un oraș din Imperiul Roman, aflat la sud-vest de Roma. Denumirea orașului se trage probabil din ”laurus” – frunze de laur/ dafin.

Laurențiu este un nume folosit doar în România, nefiind nici foarte popular.

Sfântul Laurențiu a fost un diacon din secolul III. Conform tradiției el a fost ars de viu pe un grătar deoarece atunci când i s-a ordonat să înmâneze toate averile bisericii, el le-a oferit celor bolnavi și săraci. Este sărbătorit pe 10 august.

Variante ale numelui Laurențiu

Lovre, Lovrenco, Lovro (Croatia), Vavřinec (Cehia), Lars, Lorens, Lasse, Laurits, Lauritz (Danemarca), Lars, Laurens, Lourens, Lau, Rens (Olanda), Laurence, Lawrence, Larrie, Larry, Lauren, Laurie, Lawrie, Laz, Loren, Lorin, Lorrin (țările vorbitoare de limba engleză), Lars, Lari, Lasse, Lassi, Lauri (Finlanda), Laurent (Franța), Laurenz, Lorenz, Lenz (Germania), Lavrentios (Grecia), Lőrinc (Ungaria), Lárus (Islanda), Labhrás (Irlanda), Lorenzo, Enzo, Loris, Renzo (Italia), Wawrzyniec (Polonia), Lourenço (Portugalia), Lavrenti, Lavrentiy, Lavrenty (Rusia), Vavrinec (Slovacia), Lovrenc, Lovro (Slovenia), Lorenzo (Spania)

Cele mai frumoase nume românești de băieți. Mihnea

Numele Mihnea este un derivat românesc de la Mihai.

Unul dintre primii purtători ai acestui nume este Mihnea, fiul lui Vlad Țepeș. Mihnea a fost primul fiu al lui Vlad și singurul fiu cu prima sa soție, al cărui nume nu este cunoscut. Mihnea a fost cunoscut sub numele de „cel Răul” din cauza personalității lui crude și destul de malefice. Mihnea cel Rău a domnit la sfârșitul secolului al XVI-lea, În Țara Românească. A fost ucis pe treptele unei biserici din Sibiu, Transilvania, România în 1510.

Mircea

Numele Mircea este derivat de la cuvântul ”miru” care se traduce prin ”pace”. Mircea este întâlnit doar în România, iar varintele sale Miro și Miran în aproape tot spațiul vorbitor de limbi slave. La noi a fost purtat de conducători: Mircea cel Bătrân, Mircea Dracul, Alexandru Mircea, Prințul Mircea al României.

Variante ale numelui Mircea

Miro, Miran, Mirche

Cele mai frumoase nume românești de băieți. Miron

Numele Miron este derivat din greacă Myron  însemnând „ulei dulce, parfum“. Myron a fost numele unui sculptor grec din secolul V î.Hr. De asemenea, a fost purtat și de sfinți: un episcop al Cretei din secolul al III-lea și un martir din secolul al IV-lea din Cyzicus care a fost ucis de o gloată. Aceștia sunt mai venerați în Biserica de Est, iar numele a fost în general mai frecvent în rândul creștinilor din est.

De asemenea, Miron este folosit în onomastică și în Israel, numele provenind de la denumirea celui mai înalt munte din Israel, Muntele Meron. Este, de asemenea, numele unui sat de pe versanții săi, gândit să fie pe același loc cu vechiul oraș canaanit Merom.

Variante ale numelui Miron

Myron

Mădălin

Numele Mădălin este forma masculină a numelui de fată Mădălina, care provine din limba ebraică și se traduce prin ”originară din Magdala”. Magdala este un sat biblic pe malul Marii Galilee, presupus a fi locul de origine al Mariei Magdalena, personaj neotestamentar.

Cele mai frumoase nume românești de băieți. Octavian

Numele Octavian  își are originea în numele de familie roman derivat din latinescul octavus care înseamnă „al optulea”. Acesta a fost numele de familie original al împăratului Augustus (născut Gaius Octavius).

Variante ale numelui Octavian

Octav, Octavio, Otavio, Ottavio, Octave

Cele mai frumoase nume românești de băieți. Radu

Numele Radu este o adaptare a numelor slavone care încep cu ”rad”, fiind considerat un diminutiv. ”Rad” se traduce prin ”fericit”.

Radu este numele purtat de o serie de conducători români: Radu Negru, Radu I al Țării Românești , conducător al principatului Țării Românești, (cca 1377 – cca 1383), Radu II Chelul, conducător al principatului Țării Românești în secolul al XV-lea, Radu cel Frumos (c. 1437/1439 – 1475), Radu cel Mare, Radu de la Afumați

Variante ale numelui Radu

Radovan, Rade, Radek, Raduz

Rareș

Originea numelui Rareș este incertă, dar unii lingviști sunt de părere că s-a format de la adverbul ”rar”.

Una dintre cele mai marcante personalități care a purtat numele Rareș este a fost domn al Moldovei de două ori, prima dată între 20 ianuarie 1527 și 18 septembrie 1538, iar a doua oară între 19 februarie 1541 și 3 septembrie 1546. A fost fiul natural al lui Ștefan cel Mare cu o anume Răreșoaia, a cărei existență nu e documentată istoric. De la mama sa se pare că și-a luat și cel de-al doilea nume. Prin ambiția, îndrăzneala, vitejia, religiozitatea, gustul artistic a transformat numele Rareș într-unul popular.

Pentru o perioadă a fost dat uitării, dar în ultimii ani este din ce în ce mai întâlnit.

Cele mai frumoase nume românești de băieți. Răzvan

Pentru numele Răzvan istorii au două surse: numele rusesc Radovan sau prin filieră țigănească de la indienii care au migrat spre Europa. Și aceștia au în onomastică numele Radovan care se traduce prin ”aducător de vești bune”.

Este întâlnit în spațiul Balcanilor, însă cea mai mare popularitate o are în România.

Variante ale numelui Răzvan

Rizvan, Razban, Rezvan, Ravan, Hratzvan, Razbon

Sorin

Numele Sorin este un nume românesc care cel mai probabil își are originea în cuvântul ”soare”.

Cele mai frumoase nume românești de băieți. Ștefan

Numele Ștefan vine din numele grecesc Stephanos care înseamnă „coroană” , mai precis „ceea ce înconjoară” .

Sfântul Ștefan a fost un diacon care a fost ucis, după cum aflăm din Noul Testament. Este considerat primul martir creștin. Datorită lui, numele a devenit comun în lumea creștină.

Ștefan este un nume purtat de regi, împărați și papi: Ștefan al Armeniei, Ștefan al Angliei, Stefan I al Ungariei, Ștefan al II-lea al Ungariei, Ștefan al III-lea al Ungariei, Ștefan al IV-lea al Ungariei, Ștefan al V-lea al Ungariei, Ștefan, contele Palatin din Simmern-Zweibrücken, Ștefan I al Moldovei, Ștefan al II-lea al Moldovei, Ștefan al III-lea al Moldovei sau Ștefan cel Mare și Sfânt, Ștefan Báthory din Polonia, Ștefan Uroš I din Serbia, Stjepan Držislav din Croația, Stjepan I al Croației, Stjepan II al Croației, Ivan Ștefan al Bulgariei, Stephen Tomašević din Bosnia, Papa Ștefan I (a murit 257), episcopul Romei 254-257, Papa ales Ștefan (a murit 752), ales Papa, dar a murit înainte de a fi hirotonit, Papa Ștefan al II-lea (a murit 757), papa 752–757, Papa Ștefan al III-lea (720–772), papa 768–772, Papa Ștefan al IV-lea (a murit 817), papa 816–817, Papa Ștefan al V-lea (a murit în 891), papa 885–891, Papa Ștefan al VI-lea (a murit în 897), papa 896–897, Papa Ștefan al VII-lea (a murit în 931), papa 929-31, Papa Ștefan al VIII-lea (a murit în 942), german, papa 939–942, Papa Ștefan al IX-lea (c. 1020–1058), papa 1057–1058, Patriarhul ecumenic Ștefan I de Constantinopol (867-893), patriarhul 886 până în 893, Patriarhul ecumenic Ștefan al II-lea de Constantinopol , din Amasea, patriarhul 925 până în 928

Variante ale numelui Ștefan

Stepan (Armenia), Stefan (Bulgaria), Stjepan, Stevo, Stipan, Stipe, Stipo (Croatia),  Štěpán (Cehia), Stefan, Steffen (Danemarca), Stefan, Steffen, Stephan, Stef, Stefanus, Steven (Olanda), Tapani, Tahvo, Teppo (Finlanda), Étienne, Stéphane (Franța), Stefanos, Stephanos (Grecia), István, Pista, Pisti (Ungaria), Stefano (Italia), Steponas (Lituania), Stefan, Szczepan, Stefek (Polonia), Estevão (Portugalia) Ștefan, Fane (România), Stepan (Rusia), Esteban (Spania)

Cele mai frumoase nume românești de băieți. Tudor

Numele Tudor este o adaptare românească a numelui Theodor care vine din numele grecesc ”Theodoros”, care se traduce prin  „darul lui Dumnezeu” din cuvintele grecești ”theos” care înseamnă „Dumnezeu” și ”doron” care înseamnă „dar”.

O altă sursă este numele vechi Tudur, care vine dintr-un nume din galeza veche Tutir. Acesta a fost preluat de o dinastie care a domnit în Anglia pentru o lungă perioadă de timp.

Valeriu

Numele Valeriu vine de la numele de familie roman care a derivat din cuvântul latin ”valere” care se traduce prin „a fi puternic”. Este întâlnit cu precădere în România.

Variante ale numelui Valeriu

Valerio, Valero, Vali

Cele mai frumoase nume românești de băieți. Vlad

Vlad reprezintă forma scurtă de la numele slav Vladislav, care este compus din cuvintele ”vladeti” care se traduce prin ”a conduce” și ”slava” care înseamnă ”slavă, glorie”. Într-o altă accepțiune Vlad este prescurtarea de la Vladimir care este o formă mai modernă a vechiului nume rusesc Volodimer.

Numele Vlad este întâlnit cu precădere în România, iar cel mai cunoscut purtător al său este Vlad Țepeș.

A mai fost purtat și de alți conducători români: Vlad I al Țării Românești ( 1394-1397 ), voievod al Țării Românești, Vlad II Dracul (înainte de 1395-1448), voievod al Țării Românești, Vlad Călugărul (înainte de 1425? -1495), voievod al Țării Românești ca Vlad al IV-lea, jumătatea frate a lui Vlad Țepeș, Vlad cel Tânăr (1494-1512), voievod al Țării Românești ca Vlad V, Vlad VI Înecatul (c. 1508-1532), voievod al Țării Românești, Vlad Vintilă de la Slatina (decedat în 1535), voievod al Țării Românești ca Vlad VII.

Variante ale numelui Vlad

Vlado, Vladan

Viorel

Numele de băiat Viorel este de origine românească. Viorel vine de viorea, planta care înflorește doar primăvara. Cei care poartă numele Viorel își serbează onomastica în ziua de Florii. 

Nume tradiționale românești. Voinea

Numele Voinea este un nume românesc folosit pentru o perioadă ca prenume, însă și-a pierdut din popularitate și a rămas doar ca nume de familie în uz. O posibilă explicație pentru numele Voinea ar putea fi proveniența din limba rusă și s-ar traduce prin ”călătorie”.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa