Da, copiii și rutina fac o echipă foarte bună!

Raluca Dumitrică
rutina-totul-despre-mame

Trăim într-o lume diversă, în care oamenii sunt extrem de diferiți si au moduri variate de abordare a activităților zilnice. Unii iubesc calmul și liniștea, altora le place să-şi condimenteze când şi când zilele cu puţină imprevizibilitate, în timp ce aproape nimănui nu îi place haosul. Cei mai mulţi oameni, în schimb, acţionează mult mai bine atunci când în vieţile lor există un program bine stabilit, ale cărui coordonate sunt cunoscute anterior. Mai pe scurt, când e vorba de rutină. La fel de importantă este rutina şi pentru cei mici, așa că haideți să vedem ce anume reprezintă aceasta și care sunt avantajele ei pentru copii.

Rutina reprezintă crearea și instalarea la copii a unui program repetitiv în care momentele de masă, somn și activități educaționale și recreative se desfășoară constant și în aproximativ aceiași parametri. Rutina are nişte ingrediente care le plac copiilor: repetiţie, predictabilitate, stabilitate şi siguranţă, totul într-un context în care aşteptările lor sunt întrunite şi vin pe o fundaţie clară şi bine definită.

Copiilor le e destul de teamă de necunoscut, iar noile provocări zilnice, chiar dacă au avantaje din punct de vedere al dezvoltării, vin la pachet cu o cantitate mare de stres, ceea ce nu e tocmai plăcut pentru un prichindel. Tocmai de aceea, rutina poate să le ofere un confort aparte, iar acest confort, pe care copiii obişnuiţi cu rutina îl capătă în urma unor elemente ciclice care au loc în viaţa lor, este deosebit de important nu doar în copilărie, ci şi mai târziu, în viaţa de adolescent şi de tânăr adult. Nu e de mirare că persoanele organizate, stăpâne pe sine, eficiente şi cu gândire clară sunt şi cele care au avut parte de rutină în prima parte a vieţii.

NOU! Cartea interactivă a Dr. Laura Markham, tradusă în peste 25 de țări, acum disponibilă în limba română, de la Editura ZYX Books. Părinți liniștiți, copii fericiți – Caiet de lucru cu tine este disponibilă pe zyxbooks.ro.

Copiii mici, cei mai câștigați de pe urma rutinei

Cel mai mult au de câştigat de pe urma rutinei copiii de vârstă mică, pentru care reperele sunt vitale pentru dezvoltarea lor armonioasă. Ei au nevoie de o rutină de masă şi de somn, ba chiar şi de o rutină premergătoare acestor activităţi. Spre exemplu, în ceea ce priveşte ritualul pre-somn, el are rolul de a-l linişti pe cel mic şi de a face mult mai uşoară trecerea de la starea activă la starea de somn. Povestea de dinainte de culcare, ascultarea unei muzici relaxante, coloratul într-o carte anume sau rezolvarea unui puzzle pot fi toate nişte elemente ce consolidează rutina finală.

În ceea ce privește rutina de masă, știm bine că mesele luate la anumite ore sunt foarte sănătoase pentru organism. Dar ele mai au și alte avantaje: favorizează crearea unui pattern constant de discuţie între cei prezenţi la masă, setează obiceiuri precum aranjarea şi strângerea mesei şi consolidează sentimentul de apartenenţă la grup/familie. Chiar şi momentele de împărtăşire a celor de peste zi pot fi adevărate elemente dintr-o rutină pe care o apreciază atât de mult copiii. Nu trebuie neglijată nici rutina care implică ieşitul în aer liber, rutina referitoare la momentele de joacă săptămânală cu micii prieteni ai copilului sau cele care implică activităţi sportive sau culturale, toate aceste tipuri de rutină reprezentând elemente pozitive în viaţa copilului

Rutina nu trebuie impusă, în schimb, unor nou-născuţi. Ei au nevoi de foame și somn care nu pot fi programate sau stabilite într-un orar. Trecerea timpului, însă, îi va face să realizeze că îşi pot şi ei adapta programul şi îngloba rutina în evoluţia lor, ca de exemplu atunci când, uşor-uşor, vor şti că noaptea e rezervată somnului.

Avantajele rutinei

Rutina chiar face minuni pentru copii: îi ajută pe aceștia să înţeleagă noţiunea de timp şi de time management şi poate să favorizeze instalarea unor obiceiuri sănătoase legate de alimentaţie, igienă corporală şi somn. Ea poate să întărească relaţiile dintre copil şi cei dragi atunci când accentul se pune pe petrecerea timpului împreună și îi ajută pe cei mici să se obișnuiască mai uşor cu programul săptămânal de grădiniţă sau de şcoală, învățându-i să fie stăpânii propriilor activităţi. Ulterior, copiii vor şti cum să facă trecerea către independenţă, atunci când îşi vor plăti singuri la magazin cumpărăturile, vor merge singuri la şcoală sau în tabără, fără părinţi.

Pe lista avantajelor se mai numără faptul ca rutina reduce stările de anxietate şi de teamă, permițându-le copiilor să înveţe tot felul de lucruri din toate detaliile care îi înconjoară, în loc să fie stresaţi de ele. Tot prin rutină se elimină luptele de putere care există între părinţi şi copii, iar cooperarea vine mult mai uşor din partea copiilor.

Specialiştii accentuează faptul că, atunci când un copil ştie la ce să se aştepte în urma activităţilor de peste zi şi a interacţiunii cu persoanele din jur, el capătă mai multă încredere în el. Astfel, rutină bine stabilită poate să fie temelia viitorului succes al copiilor. Dr. Laura Markham susţine și că, pe lângă siguranţa pe care o aduce, rutina le mai oferă copiilor posibilitatea de a învăţa autodisciplina.

Atenţie, însă! Rutina nu înseamnă în mod absolut stabilirea cu precizie de orolog elveţian a unui program şi respectarea lui fără niciun fel de abatere. Flexibilitatea poate foarte bine să fie integrată în tabloul general de activităţi al celui mic, iar introducerea unor elemente de surpriză periodică în orarul zilnic al copilaşului nu face altceva decât să sporească beneficiile rutinei.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa