articol susținut de

Bebe s-a pus pe umblat? Fă-ți casa un loc sigur pentru explorat!

Ileana Mirescu
siguranța bebelușilor

Fie că a luat-o de-a bușilea sau s-a ridicat direct în picioare, copilul tău a intrat într-o etapă plină de explorare. Din păcate, și plină de pericole, nu doar de experiențe vesele. Specialiștii MAM Bricolaj îți dau câteva idei cum să transformi casa într-un loc sigur pentru micuțul explorator.

Ți-ai dat seama până acum că nu toți copiii se dezvoltă la fel, în același ritm. Iar dacă-ți spunem că cel mic ar trebui s-o ia din loc în jurul lunii a opta de viață este doar pentru că studiile au arătat că 50% dintre copii fac asta. Așadar, fie merge de-a bușilea, fie că se agață direct de mobilă ca să se ridice în picioare, bebe începe, pe cont propriu, să cunoască tot mai mult din lumea înconjurătoare în ultimele 2-3 luni ale primului său an de viață.

Poate fi o perioadă extrem de obositoare pentru tine, ca părinte, și-așa solicitat lună de lună tot mai mult, începând cu momentul venirii în familie a noului membru. Dar tu, ca adult, cu un efort emoțional deliberat (și cu multă susținere din partea rudelor sau a unei bone) poți gestiona această presiune astfel încât să te poți concentra să fii pentru copil un partener de nădejde în descoperirea lumii minunate din jur.

Nu ești tu omul mare pe care cel mic s-a bazat dintotdeauna? Ba da! Iar tu te poți baza, la rândul tău, pe sfaturile pe care specialiștii MAM Bricolaj le dau pentru transformarea locuinței voastre într-un spațiu sigur pentru apetența de explorare a lui bebe.

„Studiile spun că majoritatea accidentelor în care sunt implicați copii cu vârste de până la 4 ani se petrec la domiciliu. Și, decât să îi spui copilului mereu «N-ai voie acolo, n-ai voie dincolo!», nu mai bine îți dotezi locuința cu sisteme de siguranță, astfel încât cel mic să umble cât mai liber și să cunoască, pe cont propriu, cât mai mult din mediul înconjurător?”

Ioana Găvan, specialist MAM Bricolaj
Mam Bricolaj Ghencea

Copil în siguranță, părinți liniștiți

Sincer, acum: la câte ai de făcut zilnic, nu poți fi atentă non-stop la un copil plin de energie, care cercetează continuu lumea. Și nici să-l ții cu orele în pătuț / țarc de joacă / scaun de masă / premergător nu este sănătos pentru dezvoltarea lui. Așadar, cea mai sănătoasă măsură pe care o poți lua, și pentru curiozitatea lui bebe, și pentru liniștea ta, este transformi casa într-un loc mult mai sigur astfel:

Acoperă colțurile dure

Instagramul e plin de Reel-uri care se vor haioase, în care bebeluși cu mers nesigur se lovesc de colțurile meselor, blaturilor, pieselor de mobilier care se află la nivelul lor. Iar tu știi foarte bine că perspectiva asta nu amuzantă deloc. Însă poți să scazi mult gradul de periculozitate al acestor situații îmbrăcând colțurile dure în siguranțe din silicon. Le găsești în gama MAM Bricolaj, au un design simpatic, sunt transparente și se fixează cu adeziv.

Ascunde prizele

Practic, pentru cel mic, prizele sunt doar niște jucării cu găuri numai bune să-și bage degețelele. Teoretic, nu ar avea ce să pățească; practic, un bebe inventiv ar putea scobi în priză cu un obiect dintr-un material conductor. Poți alege să previi accidentele care implică curent electric montând prize ascunse. Găsești la MAM Bricolaj modele care pot fi folosite și cu capacul închis, precum această priză încastrabilă cu perie, utilă pentru blatul de bucătărie, de exemplu.

„Înmoaie” pardoseala

Printre cele mai frecvente accidente ale bebelușilor aflați la început de drum ca ființă bipedă sunt, desigur, căzăturile. Până ce mersul li se stabilizează, tot or să cadă și or să se ridice, iar tu nici măcar n-ar trebui să încerci să împiedici asta pentru că este antrenamentul de care copilul are nevoie pentru dezvoltarea motricității grosiere și a sistemului locomotor.

În schimb, poți să atenuezi impactul căzăturilor montând covorașe din spumă protectoare. Sunt moi, ușor de curățat, iar bebe își poate face și de lucru cu ele, scoțându-le literele și punându-le la loc. Iar dacă încearcă să le roadă, ca pe orice lucru îi cade în mână, nu te speria: materialul din care este confecționat covorul nu este toxic.

Te-ar mai putea interesa