Nume pentru copii 2019. Ce nume punem copiilor, pentru a fi în pas cu moda?

Carmen Preotesoiu, redactor

Nume pentru copii 2019. Să fie sănătoși. Puternici. Norocul să-i însoțească și să le facă viața ușoară. Dumnezeu să-i ocrotească și să-i țină departe de necazuri și de probleme. Dorinte, pe care părinții și le șoptesc în inimă, încă de când află că viața lor se va îmbogăți cu cel mai minunat dar. Cu cea mai mare binecuvântare. Nu întâmplător, numele dat bebelușului a început să capete înțelesuri ce ascund tot binele lumii, toată înțelepciunea strămoșilor. Conotații, ce oferă senzația părinților că astfel, copiii lor vor fi mai ocrotiți, mai păziți și mai feriți de rău. Că startul lor în viață va fi învăluit de o aură magică, protectoare.

Nume pentru copii 2019. Numele ales, etichetă pe viață

Personalitatea puternică, de lider nu se asortează cu orice nume. Nici firea blândă, boemă și creatoare nu poate purta un nume banal, lipsit de strălucire și de grație. Astfel, un simplu prenume ajunge să devină atât de important, de parcă ar defini deja întreg parcursul copilului. De parcă ar trasa, încă de pe acum, liniile vieții sale. Să nu fie asociat cu vreo poreclă, să fie ușor de pronunțat, dar nici să fie întâlnit la atât de mulți copii, încât atunci când îți strigi odrasla în parc să răspundă majoritatea celor prezenți, sunt idei ce gâdilă nervos gândurile viitorilor părinți.
Și totuși, care ar fi cele mai potrivite, mai frumoase sau mai pline de însemnătate prenume, pe care ar trebui să le poarte copiii ce abia pășesc în această lume? Trendul pe 2019?

Numele ce par unice, un soi de combinație ciudată de sunete, dar care îți atrag atenția prin raritatea lor, par cele de care sunt atrași din ce în ce mai mulți părinți. În lumea largă, prenumele ca Ben, John sau Mark au dispărut de pe listele interminabile, pe care părinții le scriu și rescriu, în momentul în care trebuie să aleagă.

Acum, Arlo, Austin, Dexter tronează nestingherite în vârful preferințelor. Sonoritatea lor duce cu gândul la forță, putere, încredere. Izbândă. Arlo are origini anglo-saxone, iar rădăcinile sale se trag puternic din termeni precum armată, fortificate, trupe, război și movilă, însemnând ”deal fortificat”. Austin a apărut pentru prima dată în Anglia, în Evul Mediu și se trage din latinescul Augustin, însemnând demnitate magică, extraordinară.

Nume pentru copii 2019. Prenumele împrumutate din afară abundă, anul acesta, printre preferințele românilor

Dexter atrage din ce în ce mai mult, oferind, într-un fel sau altul, siguranța părinților că micuții lor vor avea aceleași calități, precum semnificația oferită de nume: norocos, dreptaci, pricepuți. Fermecători.

Harrison, Harpar par să fie și ele vedetele anului 2019 în materie de prenume. Noe sau Noah reprezintă o altă variantă, care a început să fie din ce în ce mai mult adoptată de către români. Provenit din cuvântul ”nukhu”, semnificând repaus sau odihnă, explică legăturile sale cu povestea potopului O altă explicație spune că derivă din rădăcina ebraică, care înseamnă ”a mângâia”.

Oliver, Felix, Matei, Thomas, Sebastian, Arthur, Alexandru sunt nume pe care le vom auzi din ce în ce mai des, începând cu acest an. O combinație între modern și tradițional, ele spun povestea unor personaje ce au făcut istorie. La fel se întâmplă și cu Benjamin, Samuel, George, Luca, Gabriel, Simon sau Adam. Ayan a fost repede adoptat de către nația noastră, iar conotația spirituală a cuvintelor Arsenie, Bogdan, Dionis a determinat părinții, în permanență, să nu pregete în a le alege.

Nume pentru copii 2019. Fetele trebuie să se simtă prințese

Nici trendul în cazul fetițelor nu mai este același ca în anii precedenți. Olivia și-a păstrat locul în top, o poziție pe care a deținut-o din 2016. Poppy a înlocuit Jessica în top 10, iar Aurora, Orla, Edith, Bonnie, Lyla și Hallie au înlăturat prenumele Lexi, Zoe, Maddison, Sarah, Felicity și Lydia.

Numele Margot este de origine franceză și înseamnă perlă. Nu întâmplător, și mămicile din Românua sunt tot mai atrase în a-și numi copilele cu celebrul prenume. Dottie este numele unei fete de origine engleză, ce înseamnă ”darul lui Dumnezeu”. Dottie și Dot sunt deseori prescurtarea lui Dorothy, fiind cea mai populară alegere în anii 1890. Iar în acest an se preconizează că va face cu adevărat furori în rândul fetițelor ce urmează să fie botezate.

Aurora este de origine latină și înseamnă zori. Nume poetic al zeiței romane, a cărei lacrimă s-a transformat în roua dimineții, va face orice fată să se simtă ca o prințesă. Numele Aurora este, de asemenea, asociat cu termenul științific pentru Lumina Nordică. Dahlia sau Delia, un nume floral de origine scandinavă, înseamnă în limba victorină gingășie, puritate și nu-i de mirare ca anul acesta să revină în forță. Evangeline, Hallie au urcat și ele în topul preferințelor. Evangeline este numele unei fete de origine greacă, care înseamnă ”purtător de vești bune”.

Să aibă conotație regească

Și Meghan pare să fie acum pe placul oamenilor, mai ales de când s-a dovedit a fi un nume norocos, și, începând de anul trecut, cu aură de viță nobilă, datorită ducesei de Sussex, Meghan Markle. Urmează Adelina, Maia, Amelia, Isabella, Iris și Clara.
Lista nu se încheie aici, nici pe departe. Gusturile în materie de nume țin mai cu seamă de sufletul părinților. De imaginea pe care ei și-o proiectează asupra copilului lor, despre cum ei ar vrea să fie, să devină. Oricum ar fi, el trebuie purtat frumos, cu mândrie și bucurie. Căci pentru copil, trebuie să reprezinte tot ce mama și tata au strâns în acele litere puse laolaltă: dragoste, noroc, binecuvântare.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa