Poveşti de naştere: Daniela şi fetiţa ei de 5 kg

Povestea unei nașteri sau cum a venit Adina pe lume

Pe Daniela am cunoscut-o la un curs de jurnalism narativ pe care l-am făcut astă iarnă – numai bine că povesteam despre planurile mele de a strânge povești de naștere. Eram un pic mâhnită de pronosticul doctorilor mei că voi naște un copil mai mare de 4 kg din cauza diabetului gestațional cu care am fost diagnosticată, când mi-a povestit că și ei i s-a întâmplat un lucru asemănător: a născut o fetiță de 5 kg, pe Adina.

Înainte de naștere: sarcina

A rămas însărcinată la 27 de ani și un pic, acum 7 ani. Când a aflat că a rămas însărcinată, în iunie, inițial era în culmea fericirii – apoi au apărut gândurile, îi venea să plângă – când de extaz și apoi de neputință. „Eu am avut o copilărie foarte nasoală și mă întrebam cât de bun părinte voi fi, că nu am exemple în familie.” Pe Daniela o crescuseră bunicii, a copilărit la țară, aproape de Călărași. Bunicii i-au fost un fel de părinți, în condițiile în care relația cu părinții ei scârțâie chiar și acum.

Primul trimestru a fost cu frici, panică. Subconștientul însă îi trimitea mesaje și o convingea că putea să fie o mamă bună. Cu grețurile a fost mai simplu: le-a alungat cu multă mentă și cu respirații profunde.

Primul moment care a marcat-o a fost când a simțit copilul. Era dimineață și a simțit niște bătăi zdravene care nu se mai opreau, au durat un minut – de frică își aduce aminte că și-a sunat soțul să-i povestească. Daniela își mai amintește că bebelușului îi plăcea muzica rock și rock-n-roll. “În schimb, când puneam muzică lentă nu reacționa deloc. Și chiar și după ce s-a născut, nu-i plăceau melodiile lente, începea să plângă de la ele.”

În al doilea trimestru lucrurile s-au așezat, a încetat să-i mai fie teamă. “Am făcut toate analizele posibile. În ultimul trimestru am făcut foarte multe ecografii pentru că aveam burta foarte mare, dar de-abia când am născut am aflat cât cântărea Adina, pentru că ecograful arăta 4.300 în ultima zi. Eu m-a îngrășat 45 kg în sarcină.”

“Eram foarte timidă când mergeam la control, mi-era frică să întreb, să vorbesc, ne înțelegeam din priviri cu doctorul. Ne-am văzut des în ultimul trimestru. Mergeam la două săptămâni, și apoi în fiecare săptămână.”

Adina s-a născut la 39 săptămâni și 3 zile

În ultima perioadă a sarcinii, Daniela nu se mai puteam mișca… O singură problemă a avut: la începutul lunii a șaptea a început să se deschidă colul și a trebuit să urmeze un tratament.

La 38 de săptămâni șeful secției îi spusese poate să nască normal – copilul arăta de aproape 4 kg. Danielei îi era foarte frică să nască natural și voia cezariană, dar “medicul a zis atunci că oricum aș naște totul va fi bine”.

8 factori de risc pentru diabetul gestaţional

Se amuză să-mi povestească cum toată lumea o întreba dacă are gemeni.

Când a ajuns la spital, avea contracții, care o apucaseră pur și simplu în seara de dinainte. Erau din 10 în 10 minute, însă nu se rupsese apa. Și-a luat bagajul, a sunat doctorul și a mers la doctorul de gardă. Erau și rezidenți pe lângă, ceea ce o rușina – “îmi venea să urlu”. Cum însă nu avea dilatație, nimeni nu știa să-i zică dacă va naște atunci sau nu. Doctorul a zis că vine doar în caz că naște. I-au făcut internarea. Din oră în oră, moașa o controla doar pe burtă: “Fată, tu ai numai copil aici.” S-a dovedit că avea dreptate, Daniela aproape că nu mai avea lichid amniotic.

Luni dimineață a venit doctorul, a zis că mai durează până naște, i-a făcut externarea și au mers acasă. S-au întors miercuri la control. Era de gardă doctorul ei și atunci Daniela l-a rugat frumos să nască atunci, nu mai putea. O dureau toate, mai ales pielea… Ultimele două săptămâni fuseseră crunte.

I-au dat calciu intravenos ca să îi provoace contracții, fără succes. Apoi a intrat în sala de operații: “Eram foarte liniștită, extraordinar de liniștită. Nerăbdătoare să o cunosc. Mi s-a părut foarte ciudat să mă simt astfel, eu de obicei sunt panicată .”

I-au făcut anestezie generală, una și bună pentru că avea o experiență proastă cu rahianestezia de când a făcut o operație de apendicită și a decis împreună cu anestezistul să nu riște. Ciudat a fost că a simțit tot, chiar și cu anestezia asta: a simțit și a auzit tot. Nu la nivel de durere, căci simțea mai degrabă o amorțeală. A simțit căldura pe picioare – apa. A simțit cum scot copilul din ea, ceea ce i s-a părut ciudat – cum se mișca tot, copil, organe, atunci s-a panicat foarte tare. Încerca să reacționeze, să le zică doctorilor că simte. Și pe urmă a auzit-o când a plâns.

S-a trezit în palmele și strigătele doctorului. Era panicată și încerca să-i spună că a simțit totul. El îi zicea că are un copil de 5,160 g. Ar fi putut să nască natural, dar foarte greu, și că a fost mai bine că a născut prin cezariană. A durat 10 minute până când au scos bebelușul și apoi a durat o oră să o coasă. S-a refăcut extraordinar de bine cicatricea, nu se vede mai nimic acum. Inițial s-a speriat de cezariana unei colege de cameră care se vindecase urât – luni de zile nu și-a privit-o pe-a sa. Când și-a făcut curaj a văzut că aproape nici nu se vedea.

Întâlnirea cu fetița

Adina plângea când i-a adus-o la reanimare. “I-am spus că e puiul meu frumos și atunci a tăcut. Am luat-o de mânuță. A fost ciudat și m-am simțit vinovată pentru că am uitat să o pup.”

S-a revăzut cu soțul ei la reanimare, el văzuse copilul înainte și îi făcuse prima poza. Când s-a reîntâlnit, el era transpirat tot – îi spuseseră să fie disponibil dacă e nevoie să doneze sânge. 🙂

 

Cum a fost nașterea ta? Ai născut natural sau prin cezariană? A fost momentul nașterii așa cum ai visat tu sau ai rămas cu amintiri triste? Povestește-ne cum a decurs momentul în care puiul tău a venit pe lume, în aproximativ 1000 de cuvinte, trimite-ne textul tău la adresa [email protected], și, dacă este selectat, va apărea la această rubrică. Dacă ai și câteva fotografii din maternitate sau din primele voastre zile împreună, ne-am bucura tare să le vedem și să le publicăm odată cu articolul! Mulțumim!


Pentru că ne dorim să îți oferim materiale și experiențe care să îți îmbogătească viața de părinte, am creat un scurt chestionar care să ne ajute în acest sens. Completarea lui poate dura până la 8 minute. Și pentru că apreciem fiecare minut pe care ni-l acorzi, punem la bătaie 30 de cărți de parenting. La sfârșitul chestionarului lasă-ne adresa ta pentru a te înscrie automat în tombolă!

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()