Povestea unei nașteri naturale la peste 100 de kg. Monica și Alma

povesti-de-nastere-totul-despre-mame
Monica și fetița ei, Alma

Am căutat o poveste de naștere naturală la peste 100 de kg și norocul meu a fost s-o găsesc pe Monica și pe fetița ei, Alma, pe un grup de Facebook. Monica a oscilat între o greutate mare în adolescența târzie și un regim de viață schimbat, care a ajutat-o să slăbească, îngrășându-se apoi din nou în sarcină. Mi-am căutat o poveste asemănătoare cu a mea pentru că îmi doresc să nasc natural, iar povestea Monicăi m-a liniștit.

Monica a născut acum o fetiță de 3.940 kg și 52 cm, natural, când avea peste 120 kg.

Cele 9 luni de sarcină

Sarcina a avut oarecare risc pentru că Monica pierduse un copil cu un an înainte, iar doctorii i-au spus să stea la pat în primul trimestru. Când a rămas însărcinată avea 85 kg, dar, cum era obișnuită cu un ritm activ de sport încă de când slabise cu câțiva înainte, a început să se îngrașe cum n-a mai făcut mișcare.

În ciuda acestui lucru, analizele i-au ieșit foarte bune. Doctorii i-au spus că “se așteptau să găsească ceva la ea sau la fetiță”, dar crede că pentru că s-a odihnit bine și a mâncat fructe și legume (salata îi este oricând pe meniu) a fost printre puținele cunoscute din cercul ei care nu au avut deficiențe de fier în ultimul trimestru și nici nu i s-au umflat picioarele deloc în timpul gravidității.

Nu a luat vitamine pe parcursul sarcinii, ci doar progesteron și acid folic la începutul primului trimestru. Analize a făcut: pe cele uzuale și câte o ecografie pe trimestru, dintre cele mai simple, pentru că știa că va păstra copilul orice ar fi.

Travaliul și nașterea Almei

Monica mi-a povestit că nu a avut probleme în sarcină până în ultimele zile, în care i s-au umflat picioarele de la mult mers pe jos pentru că își dorea să se declanșeze nașterea – fetița trecuse de data preconizată cu o săptămână, timp în care Monica s-a internat la spital și făcea zilnic plimbări lungi, doar-doar o ieși copilul.

Personalul medical i-a făcut trei zile consecutive de calciu intravenos, după ce i-au explicat că, deși totul este ok și cu ea și cu bebelușul, faptul că a trecut o săptămâna după termen va îngreuna nașterea. I-au cerut acordul înainte de a-i face injecțiile cu calciu și au ascultat-o când a cerut să amâne injecțiile de pe vineri pentru lunea ce-a urmat.

Miercuri, în a treia zi, i-au facut injecția la 9.30, iar într-un sfert de ora au început contracțiile. Pe la orele 14-15 i s-a rupt apa, dar abia dupa 16-17 au fost durerile mari. Dupa 12 ore de travaliu a născut natural copilul. Singura intervenție medicală a fost o epiziotomie de care a uitat însă rapid, pentru că echipa medicală a ajutat-o foarte mult.

Este împăcată cu gândul că doctorii i-au facut epiziotomie pentru că a avut și o ruptură de perineu, insa in afara acelei ore si jumatate cat i-au reconstruit canalul de nastere nu mi-a dat de înțeles că ar fi deranjat-o altceva.

Condițiile din spital

La spital a învățat cum să o spele pe Alma, să o schimbe, să îi ingrijească buricul, a aflat mult despre alăptare la cerere. Filosofia maternității în care a născut în ceea ce privește alăptarea este sa te întrebe înainte ce variantă preferi, iar saloanele au pătuțuri pentru bebeluși alături de mame. Pentru că Monica a avut o cusătură mai complicată, asistentele o întrebau constant dacă are nevoie de ajutor, dacă vrea ca fetița să fie luată la neonatologie, dacă are probleme sau depresie postnatală.

Singurul lucru pe care i l-au reproșat a fost când a adormit cu copilul la sân, riscul fiind ca bebelușul să cadă din pat.

A fost mamă singură

I-a folosit tare mult ce a învățat în spital pentru că Monica nu are familie, iar la 5 luni de la nașterea fetiței a divortat de soțul ei. I-a fost foarte greu, dar “mai mult frumos decât greu” – cu atât mai mult cu cât pierduse prima sarcina la 12 săptămâni și și-a dorit cu ardoare să rămână însărcinată tot anul dintre sarcini.

A stat trei ani acasă cu copilul, a funcționat pe un buget de necrezut, cu ajutor din partea soțului pentru cumpărăturile fetiței – dar nu regretă “pentru că nu-i nimic mai important decât relația cu copilul”. Când a reînceput munca, plângea în fiecare duminică seara că va urma o săptămână în care se vor vedea așa de puțin. Îi explicase fetiței de ce lipsește de acasă, fetița înțelegea… Norocul a fost că după 6 luni și-a gasit un job cu program mai scurt (9-15) și mai bine plătit.

Discuția mea cu Monica s-a terminat în momentul în care a ajuns acasă de la muncă și am auzit un chiot de copil fericit că își revede mama după o zi de muncă.

Cum a fost nașterea ta? Ai născut natural sau prin cezariană? A fost momentul nașterii așa cum ai visat tu sau ai rămas cu amintiri triste? Povestește-ne cum a decurs momentul în care puiul tău a venit pe lume, în aproximativ 1000 de cuvinte, trimite-ne textul tău la adresa [email protected], cu titlul POVESTE DE NAȘTERE și, dacă este selectat, va apărea la această rubrică. Dacă ai și câteva fotografii din maternitate sau din primele voastre zile împreună, ne-am bucura tare să le vedem și să le publicăm odată cu articolul! Mulțumim!


Pentru că ne dorim să îți oferim materiale și experiențe care să îți îmbogătească viața de părinte, am creat un scurt chestionar care să ne ajute în acest sens. Completarea lui poate dura până la 8 minute. Și pentru că apreciem fiecare minut pe care ni-l acorzi, punem la bătaie 30 de cărți de parenting. La sfârșitul chestionarului lasă-ne adresa ta pentru a te înscrie automat în tombolă!

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()