7 substanţe nocive pe care este bine să le eviţi în sarcină

Alexandra Constantin
substanţe nocive

Se ştie că sarcina este una dintre cele mai frumoase perioade din viaţa unei femei. Pentru a avea parte de o sarcină fără probleme este bine să eviţi anumiţi compuşi nocivi, mai ales că ei pot pune în pericol şi sănătatea fătului.

Mercurul

Unele sortimente de peşte din comerţ pot să conţină cantităţi mai mari de mercur, substanţă ce poate avea efecte nocive asupra sănătăţii, de aceea este mai bine să fie evitate pe cât posibil în timpul celor nouă luni de sarcină.

Mai exact, mercurul poate ajuge în circulaţia sangvină şi poate afecta dezvoltarea fătului. Printre sortimentele de peşte pe care este bine să nu le pui pe lista de cumpărături se numără peştele spadă, rechinul, macroul, ştiuca şi somnul, potrivit www.diaporamas.doctissimo.fr. În aceeaşi categorie intră şi fructele de mare.

Bine de ştiut este că şi felurile de peşte pe care le consumăm mai des pot să conţină cantităţi mai mari de mercur, de aceea este bine să mănânci mai rar ton sau cod. În schimb, specialiştii în nutriţie recomandă consumul unei porţii de păstrăv sau de somon pe săptămână pentru a beneficia de acizii graşi Omega-3 şi Omega-6, esenţiali pentru dezvoltarea fătului.

Pesticidele

,,Expunerea la pesticide pe timpul sarcinii este mult mai periculoasă decât se crede, chiar dacă de multe ori este subestimat acest aspect”, explică medicul Laurent Chevallier, autorul cărţii ,,Ghidul sarcinii antitoxice”. Mai multe studii recente au arătat că expunerea la pesticide poate creşte riscul de apariţie a malformaţiilor la făt (poate afecta dezvoltarea cerebrală, cea motorie).

Bine de ştiut este că principala sursă de expunere la pesticide este alimentaţia. De aceea, femeile însărcinate este bine să aleagă pentru consum fructe şi legume din culturi cât mai sigure. Iar legumele și fructele din comerţ este indicat să fie spălate bine, de ajutor fiind în astfel de situaţii apa cu oţet sau apa în care adaugi puţin bicarbonat de sodiu.

Bisfenol A

Prezent în materialele plastice, bisfenolul A completează lista substanţelor care pot afecta sarcina. Mai exact, expunerea frecventă la acest compus poate creşte riscul de a pierde sarcina, poate duce la apariţia problemelor hormonale, ceea ce are un impact negativ asupra dezvoltării cerebrale a fătului.

Pentru a limita expunerea la această substanţă, este indicat să nu se folosească ustensilele de gătit din plastic, şi nici recipientele de acest fel.

La fel de important este să nu se consume alimente care sunt păstrate în caserole din plastic, cu atât mai mult să fie încălzite la cuptorul cu microunde. Foloseşte pentru păstrarea alimentelor recipiente din sticlă, dar şi ustensile de bucătărie din lemn.

Ftalaţii

Printre substanţele care pot avea efecte nedorite asupra sarcinii, respectiv a sănătăţii fătului, se numără şi ftalaţii. Aceştia sunt compuşi care se găsesc în materialele plastice, dar şi în unele tipuri de covoare, de linoleum.

Specialiştii atenţionează că expunerea frecventă la acest tip de substanţe poate duce la apariţia tulburărilor metabolice în cazul mamei, dar poate creşte şi riscul de apariţie a astmului bronşic şi a diferitelor tipuri de alergii la făt.

Bine este ca părinţii să aleagă produse (tapetul, linoleumul) care nu conţin astfel de substanţe atunci când pregătesc camera copilulului.

Plumbul

Deşi asociem frecvent expunerea la plumb cu inhalarea de gaze emanate de maşini, bine de ştiut este că această subsanţă este folosită şi la confecţionarea lumănărilor parfumate pe care multe persoane le preferă pentru împrospătarea aerului din locuinţă.

Expunerea frecventă la acest metal poate favoriza întârzierea creşterii intrauterine, dar şi apariţia problemelor cognitive şi de auz în primii ani de viaţă ai copilului. Este indicat să se evite pe cât posibil obiectele care conţin plumb, cum este cazul lumânărilor parfumate, a unor vopsele pentru interior, dar şi a unor jucării.

Parabenii

Ştiai că multe dintre produsele de îngrijire corporală pe care le folosim pot să conţină parabeni, compuşi care poate afecta sănătatea gravidei, dar şi cea a fătului?

Mai exact, folosirea frecventă a cremelor (inclusiv a celor care ajută la prevenirea vergeturilor), a gelului de duş, a lacului de unghii sau a rujului poate duce la apariţia problemelor homonale. Alege în schimb produse de îngrijire care conţin ingrediente naturale.

Fitoestrogenii

O altă categorie de substanţe care pot avea efecte nocive asupra sarcinii sunt şi fitoestrogenii, compuşi vegetali din plante. Aceştia se găsesc în cantitate mare în produsele din soia, cum este şi tofu, dar şi în cele care conţin hamei.

Pe perioada sarcinii este indicat să se consume mai rar astfel de alimente, mai ales că pot favoriza apariţia problemelor hormonale la făt. Pe lângă produsele din soia, fitoestrogenii se mai găsesc şi în unele suplimente destinate tratării tulburărilor de somn.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa