Afecţiuni ce pot dăuna sarcinii

Adriana Moscu
afectiuni sarcina

Ce afecțiuni îți pot face rău în timpul sarcinii

Nimănui nu-i place să descopere că suferă de o afecțiune sau alta, dar în situația specială în care ești însărcinată, lucrurile se complică exponențial. Dacă în fața multor boli ai căpătat deja imunitate înainte de a rămâne gravidă, în privința altora, tu și copilașul din burtică puteți fi expuși. Din fericire, în majoritatera cazurilor există tratamente eficiente, fără efecte secundare, care remediază cu succes inconvenientele. Află ce afecțiuni pot dăuna sarcinii și cum să te faci repede bine, astfel încât nici tu, nici bebelușul să nu aveți de suferit.

Vaginită bacteriană

Este cea mai întâlnită infecție printre femeile ajunse la vârsta fertilă. Este cauzată de un dezechilibru al bacteriilor care trăiesc in vagin și, potrivit anumitor studii, aproximativ o femeie din cinci suferă de acest tip de infecție la un moment dat în timpul sarcinii.

Cum afectează sarcina? Riscurile includ nașterea prematură, subponderabilitate (greutate mică) la naștere sau infecții uterine în timpul nașterii. După stabilirea diagnosticului, infecția se tratează cu antibiotice, care nu afectează fătul. Veste bună: dacă vaginita nu apare pe fondul altor infecții, mai severe, partenerul tău nu trebuie să urmeze vreun tratament specific.

Varicelă

Dacă ai avut varicelă înainte de sarcină, șansele să faci din nou sunt foarte scăzute, așa că nu ai de ce să-ți faci griji. La fel de bine funcționează și vaccinul antivaricelă, pe care îl poți administra înainte să rămâi însărcinată. Dacă nu ai căpătat imunizare, te poți îmbolnăvi ușor și există riscul ca și bebelușul din burtică să fie expus pericolului.

Cum afectează sarcina? Dacă varicela apare în primul și al doilea trimestru de sarcină, sunt șanse de 2% ca și micuțul să se nască cu un sindrom de varicelă congenitală. Dacă boala apare între săptămânile 20-30 de sarcină, riscul este mai mare și include cicatrici ale pielii, membre malformate, probleme neurologice.

Chlamydia

Este o infecție bacteriană transmisă prin contact intim și apare, cu preponderență, la femeile aflate la începutul maturității sexuale (între 18 și 25 de ani), care întrețin relații intime neprotejate și nu au un partener stabil. Dar asta nu e o regulă.

Cum afectează sarcina? În cazul în care trece prin sacul amniotic, fătul poate fi afectat de acest tip de infecție. Rezultatul – risc de rupere a membranelor și de naștere prematură. Unele studii fac legătura dintre infecția cu chlamydia în timpul sarcinii și apariția avortului spontan. Bacteria poate fi transmisă copilului și în timpul travaliului. Între 25 și 50% dintre copiii născuți de mame purtătoare de chlamydia pot dezvolta conjunctivită la câteva zile sau săptămâni după naștere. Din fericire, bebelușii tratați corect își revin repede.

Infecția cu citomegalovirus (CMV)

Este un herpes care trece cu ușurință prin placentă și ajunge la făt. Majoritatea bebelușilor purtători nu întâmpină probleme la naștere, există însă și cazuri mai puțin fericite.

Cum afectează sarcina? În timp, pot apărea deficiențe de auz și alte complicații, la câteva luni de la naștere. Aproximativ 50% dintre gravide au mai fost infectate cu acest virus înainte de sarcină, astfel încât au căpătat imunitate. Dacă însă te-ai infectat pentru prima oară în sarcină, șansele ca și cel mic să se infecteze cresc la 30-50%.

Gonoree

Este o boală venerică infecțioasă, dobândită în urma contactului sexual, cu perioadă de incubare de aproximativ zece zile, și care poate fi transmisă bebelușului în timpul nașterii.

Cum afectează sarcina? Mămicile care suferă de gonoree se expun riscului de avort, infecții ale sacului sau lichidului amniotic, naștere prematură. Un tratament adecvat, pe bază de antibiotice, poate reduce semnificativ aceste riscuri. Partenerul trebuie să urmeze același tratament, iar contactele intime trebuie întrerupte până la vindecarea completă, astfel încât riscul recidivei să fie eliminat.

Streptococul de grup B

Este o bacterie aflată în tractul intestinal, dar care, în cazuri speciale, poate ajunge și în vagin. Între 10 și 30% dintre femeile însărcinate poartă această bacterie în timpul sarcinii și o pot transmite la naștere bebelușului.

Cum afectează sarcina? Dacă pentru majoritatea adulților, streptococul de grup B este inofensiv, în cazul nou-născuților poate genera infecții sau, mai grav, sarcina se poate opri din evoluție. Tratamentul cu antibiotice în timpul travaliului reduce semnificativ posibilitatea ca nou-născutul să fie infectat, la rândul său.

Hepatită B

Aproximativ două miliarde de persoane sunt infectate, la nivel mondial, cu virusul hepatitei B, potrivit rapoartelor emise de Organizația Națiuniunilor Unite. Acesta se transmite prin contact sexual.

Cum afectează sarcina? Dacă ești însărcinată, există șanse de 10-20% să transmiți virusul copilului, însă acest lucru poate fi evitat dacă bebelușului i se administrează antibiotice în primele 12 ore după naștere. Odată infectați la naștere, purtătorii devin cronici și pot transmite mai departe boala, chiar în absența simptomelor.

HIV

Virusul imunodeficienței dobândite distruge sistematic imunitatea și, astfel, organismul devine lipsit de apărare în fața diferitelor afecțiuni. Deși boala este incurabilă, medicina a evoluat suficient în prezent, astfel încât să poată controla simptomele cu ajutorul medicației.

Cum afectează sarcina? Printre efectele adverse se numără întreruperea sarcinii din evoluție și naștere înainte de termen, însă riscurile pot scădea dramatic, sub 1%, dacă gravida primește tratamentul corect în timpul sarcinii. Fără acesta, riscurile transmiterii infecției de la mamă la copil ajung la 25%.

Toxoplasmoză

Această infecție este transmisă de un parazit microscopic, denumit Toxoplasma gondii. Deși infecția cauzează simptome ușoare în cazurile în care sistemul imunitar este sănătos, ea poate trece prin placentă și ajunge la făt.

Cum afectează sarcina? Infecția poate fi ușoară sau severă, poate provoca avortul spontan, sau afecta fătul la nivel neuronal pe termen lung. Dacă te-ai infectat în primul trimestru de sarcină, riscul ca și copilul să sufere este de 15%, în al doilea trimestru crește la 30%, iar în al treilea, la 60%. Cel mai simplu mod de a sta departe de riscuri este prevenția – consumă întotdeauna carnea preparată termic, bea apă din surse potabile și spală-te pe mâini dacă ai lucrat în grădină.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa