Analize obligatorii în sarcină. Cum te poți asigura că fătul crește bine și sănătos

Theodora Fintescu, redactor
Medicul recomanda o serie de analize inainte de nastere

În fiecare dintre cele trei trimestre ale unei sarcini, copilul atinge diverse stadii de dezvoltare, iar anumite analize obligatorii în sarcină te ajută să știi că organismul tău poate asigura creșterea celui mic și venirea lui pe lume în siguranță.

Pe toată perioada sarcinii, medicul ginecolog va recomanda analizele și ecografiile necesare pentru a identifica la timp infecții și afecțiuni care pot pune în pericol viața copilului, precum și pentru a urmări dezvoltarea fătului conform parametrilor.

Analize obligatorii în primul trimestru de sarcină

Imediat ce ți-ai dat seama că ești însărcinată, te poți programa la ginecolog. El va recomanda, la început, o ecografie pentru a se asigura că sarcina nu este extrauterină. Tot acum, cel mai probabil, vei face și un Papanicolau și un test de secreții.

De ce este important să știi grupa de sânge și RH-ul

Pentru următoarele analize vei reveni cu o probă de urină și pentru a ți se lua sânge. Ți se vor recolta 3 sau 4 eprubete de sânge pentru următoarele analize: grupă de sânge, Rh, hemoleucograma, glicemia, testele LUES, VDRL, Ac anti HIV, Ag HBS și testul TORCH.

Grupa de sânge și Rh-ul este un test pe care trebuie să îl faci deoarece în cazul în care se constată o eventuală incompatibilitate între tine și partenerul tău, se va urmări apariția de anticorpi anti-grup sau anti-Rh pentru a se stabili o conduită ulterioară.

Hemoleucograma reprezintă o analiză a sângelui matern care poate semnala existenţa unor carențe în organism, a unor infecții sau a unor afecţiuni care să împiedice dezvoltarea sarcinii.

Dublu test pentru depistarea anomaliilor

Între săptămânile 11 și 14 de sarcină se efectuează o analiză numită dublu test, folosit pentru descoperirea oricăror anormalii cromozomiale ce pot apărea la concepție, precum sindrom Down, sindrom Edwards, fibroză chistică, malformații cardiace, boala Tay Sacs sau spina bifida. Testul constă în corelarea nivelului anumitor hormoni specifici sarcinii (beta HCG, PAPP-A) din sângele matern cu anumiți parametri fetali ecografici (de ex. Translucența nucală) și clinici ai mamei (vârstă, înălțime, greutate, tensiune arterială, istoric medical etc.).

Acesta, ca și analiza numită triplu test, sunt teste de screening care nu stabilesc un diagnostic, ci, mai degrabă, pot arăta un risc crescut sau scăzut de probleme. În urma acestui risc stabilit, se recomandă amniocenteza, un test care presupune recoltare de lichid amniotic din interiorul placentei și care este capabil să pună un diagnostic clar. Amniocenteza are risc de avort spontan de 1%, motiv pentru care se recomandă numai dacă rezultatul dublu testului nu este bun și femeilor trecute de vârsta de 35 de ani.

Analize obligatorii în al doilea trimestru de sarcină

Va trebui să faci triplu test (în săptămâna 17 de sarcină), în general dacă nu ai făcut dublu test, care are aceeași funcție ca analiza dublu test. Tot în această perioadă vei mai face un sumar de urină pentru verificarea nivelului de glucoză sau proteine în urină, lucru ce poate indica o anemie de sarcină.

Spre finalul celui de-al doilea trimestru de sarcină este recomandat un test de toleranță la glucoză, ce poate detecta diabetul gestațional.

Poate cea mai importantă analiză a acestui trimestru este ecografia morfologică, care se efectuează în preajma celei de-a 20-a săptămâni de sarcină și reprezintă o analiză amănunțită a părților fetale, a prezenței organelor fetale, o analiză a formei și structurii acestora și o analiză a fluxului sanguin care irigă placenta.

Citește și ”Cartea Bebelușului”, cel mai important si complet ghid al primilor ani. Aceasta poate fi cumpărată de AICI.

Analize obligatorii în al treilea trimestru de sarcină

În trimestrul al treilea de sarcină se reiau în mare parte toate analizele de sânge pe care le-ai făcut în primul trimestru: hemoleucograma, testele LUES, Ac anti HIV, Ag HBS – repetare și sumarul de urină.

În plus, în săptămâna 31 de sarcină se va efectua ecografia de morfologie fetală de trimestru III pentru determinarea poziției fătului, estimarea vârstei gestaționale, depistarea unor posibile anomalii cardiace minore ce nu au putut fi detectate anterior precum și o serie de anomalii ale sistemului nervos central.

În săptămâna 34 de sarcină se efectuează testul pentru Streptococ de tip B, ce presupune recoltarea de secreții din vagin. Dacă rezultatul acestui teste este pozitiv, se recomandă tratament cu antibiotic și repetarea testului peste 2 săptămâni. Streptococul de tip B se poate transmite fătului la naștere și îi poate provoca infecții severe.

Dacă te-a interesat acest articol, ți le recomandăm și pe următoarele. 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa