Anemia în sarcină

Adriana Moscu

Află care sunt simptomele dacă suferi de anemie în sarcină

Obosești repede, îți lipsește energia, respiri cu greutate sau suferi de palpitații când ți-e lumea mai dragă? Motivul poate fi anemia cauzată de deficiența de fier sau de acid folic.

Aproape 95% din cazurile de anemie din timpul sarcinii se datorează scăderii valorilor de fier din organism. O dietă inadecvată, o sarcină anterioară, grețurile repetate de dimineață, sau, pur și simplu, nevoia sporită de fier a organismului în timpul sarcinii pot duce la apariția anemiei. Asta pentru că, în această perioadă specială, cantitatea de sânge din organism crește cu 20-30 de procente, fapt ce duce la necesitatea sporirii rezervelor de vitamine și fier, esențiale în procesul fabricării hemoglobinei (proteina aflată în celulele roșii care transportă oxigenul către restul celulelor din corp).

Anemia apare, de regulă, în trimestrul al doilea și al treilea de sarcină, și, atunci când nu e remediată la timp, poate afecta evoluția fătului sau îl poate predispune, de asemenea, la anemie, în perioada copilăriei. Efectele cele mai severe pot afecta chiar dezvoltarea neurologică a celui mic. Mai mult, dacă intri cu anemie severă în trimestru al treilea, crește semnificativ riscul să naști prematur sau ca bebelușul să aibă o greutate prea mică la naștere. În plus, anemia sporește riscul pierderii de sânge în timpul travaliului și îngreunează, astfel, lupta împotriva infecțiilor.

Principalele simptome ale anemiei

Printre primele și cele mai comune (și, astfel, mai greu de reperat) se numără oboseala, migrene slabe în intensitate, dificultate în respirație în timpul efortului. În cazul unei anemii severe, pot apărea și alte semne, ca paloare (aspectul palid al tenului), tahicardie (accelerarea bătăilor inimii la efort fizic sau în stări emoționale accentuate, sau hipotensiune (scăderea bruscă a tensiunii), putere de concentrare redusă. Printre simptomele mai rar întâlnite se numără vâjâitul urechilor, pofte alimentare neobișnuite, iscate din senin, probleme cu reglarea temperaturii corpului sau apariția sindromului picioarelor neliniștite. Netratată la timp, anemia își poate prelungi efectele și după naștere: depresia post-partum este doar unul dintre ele.

Câteva teste de sânge non-invazive pot stabili procentul celulelor roșii din organismul tău, dar și cantitatea de hemoglobină. Testul hemoglobinei măsoară cantitatea fierului din celulele roșii, cele care transportă oxigenul din plămâni în restul organismului, iar testul hematocritelor stabilește procentul celulelor roșii dintr-o mostră de sânge. Dacă nivelul hemoglobinei sau al hematocritelor este mai scăzut, cauza poate fi deficiența de fier din organism.

Cum poți preveni anemia în sarcină

Zilnic, organismul are nevoie de 27 mg de fier pentru a funcționa la parametri optimi. O alimentație echilibrată este alternativa cea mai corectă și la îndemână pentru a suplini carențele de fier sau acid folic în perioada în care ești însărcinată. Consumă alimente bogate în fier, precum legumele verzi sau cu frunze verzi, carne roșie, cereale integrale, ouă și alune. La nevoie, medicul obstetrician care te are în evidență îți poate prescrie, ca tratament sau ca prevenție, suplimente prenatale bogate în vitamine, fier și acid folic. Atenție! Nu lua suplimente în exces sau după ureche – e necesar un consult medical prealabil, pentru a se stabili cu exactitate dstarea ta de sănătate.

Nu în ultimul rând, stai departe de tentații precum cafeaua sau ceaiul negru, oricât de gustoase le-ai fi găsit înainte să rămâi însărcinată. Aceste licori conțin tanin, care pot îngreuna absorbția corectă a fierului în organism. Același lucru se poate întâmpla și cu produsele lactate (iaurtul, laptele) – calciul conținut poate interacționa cu alimetele bogate în fier, așa ca e indicat să le consumi separat. Pe de altă parte, alimentele bogate în vitamina C pot ajuta la absorbția corectă a fierului. Printre acestea: citricele (consumate cu pulpă cu tot sau doar sucul), căpșunele, kiwi, roșiile și ardeiul gras. Asociază-le cu alimentele care conțin fier. La micul-dejun, bunăoară, poți consuma cereale integrale (fără adaos de lapte) și un fresh de portocale (neapărat preparat de tine, în casă, pentru a fi sigură că nu conține conservanți sau coloranți alimentari).

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa