Care sunt beneficiile detartrajului dentar în sarcină

Magda Popescu
beneficiile detartrajului dentar în sarcină

Care sunt beneficiile detartrajului dentar în sarcină? Multiple. Detartrajul și examenul anual stomatologic nu numai că sunt sigure, dar sunt și recomandate în timpul sarcinii. Nivelele crescute de hormoni determină sângerarea gingiilor, dar și reținerea de alimente care poate accentua inflamația gingiilor. Ne explică despre beneficiile detartrajului dentar în sarcină și nu numai, dr. Răzvan Boberis, medic stomatolog la Clinica 32, din București.

Detartrajul dentar se realizează periodic și este cea mai bună metodă de prevenire a afecțiunilor dentare. Contrar miturilor care promovează evitarea dentistului pe toată perioada de sarcină, detartrajul și controalele periodice nu sunt doar sigure, ci chiar recomandate!

”Detartrajul este o procedură care se realizează în cabinetul stomatologic și constă în curățarea profesională a dinților. Pentru a profita de beneficiile lui, sunt foarte importante calitatea detartrajului și frecvența acestuia”, spune dr. Răzvan Boberis.

Pe toată perioada de sarcină, detartrajul și controalele periodice nu sunt doar sigure, ci chiar recomandate!

Indiferent cât de bine ne îngrijim dinții, apariția plăcii bacteriene sau a tartrului sunt inevitabile. Cu atât mai mult în sarcină, când gingiile sunt sensibile și se inflamează ușor!

”Pentru a completa procesul de îngrijire dentară zilnic, dar mai ales în timpul sarcinii, recomand ca periodic să fie efectuat detartrajul, o procedură care ajută la păstrarea dinților și gingiilor sănătoase”, a completat specialistul.
Menținerea sănătății orale în sarcină începe prin curățirea în profunzime a acesteia. Acest lucru se realizează cu ajutorul detartrajului și a periajului profesional. Beneficiile detartrajului dentar în sarcină sunt multiple.

„Prin detartrajul îndepărtăm tartrul și placa bacteriană de pe suprafața dinților cu ajutorul aparatului cu ultrasunete. Procedeul este urmat, de obicei, de un periaj dentar și de procedura de air-flow. Acesta din urmă se realizează cu un jet de apă cu bicarbonat de sodiu, care are rolul de a îndepărta toate resturile fine rămase pe dinți și, eventualele colorații superficiale”, explica dr Boberis.

Cel mai important lucru la un detartraj este ca acesta să fie realizat profesionist. Ce înseamnă asta? ”Instrumentarul trebuie să fie de calitate, medicul să pătrundă în șantul gingival, să curețe tartrul subgingival pe care nu-l vezi niciodată și care este singura cauză reală a parodontozei. Practic, minuțiozitatea cu care se face detratrajul este cea care dă mare importanță și valoare acestei proceduri. Un detartraj realizat superficial poate lăsa loc apariției bolii parodontale, care evoulează pe asuns”.

Beneficiile detartrajului dentar în sarcină sunt multiple

Realizarea detartrajului în sarcină este o procedură fundamentală pentru a feri dantura de efectele negative pe care le provoacă placa bacteriană și tartrul. Acestea irită gingia, maschează unele carii și reprezintă totodată un rezervor de bacterii și toxine, în prima fază pentru zonele învecinate, dar și pentru întregul organism.

În plus, cu cât amânăm mai mult detartrajul, cu atât crețte sensibilitatea cauzată de inflamația gingivală produsă de tartru și placă.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa