Boli în timpul sarcinii. Care sunt cele mai grave?

Cristina Călin, redactor
boli în timpul sarcinii

Orice tip de boli în timpul sarcinii sunt un coșmar pentru orice femeie. Încercăm să ne ferim de orice potențială sursă de microbi, virusuri sau bacterii însă nu reușim mereu. De aceea, o alimentație corectă, puțină mișcare fizică, vizitele regulate la medic sunt esențiale pentru buna dezvoltare a bebelușului. Sarcina este perioada în care sunteți conectați cel mai mult și de accea tot ce faci acum influențează dezvoltarea copilului.

În general, trebuie să te ferești de orice boală, însă sunt câteva care pot avea efecte grave atât asupra sănătății mamei, cât și a bebelușului, potrivit smartparenting.com.

Rubeola

Riscuri: pierderea sarcinii, naștere înainte de termen sau chiar bebeluș născut fără viață. De asemenea, cel mic poate dezvolta sindromul congenital rubeolic, care cauzează anomalii sau probleme de dezvoltare, malformații ale inimii. Riscul este foarte mare dacă contactezi boala în primele 12 săptămâni de sarcină.

Cum te protejezi: Dacă ești vaccinată, probabil că ești imună, dar este mai bine să fii sugură. Cel mai bine ar fi să faci un rapel al vaccinului înainte de a rămâne însărcinată, astfel încât să nu mai existe niciun risc. Dacă afli că cineva cu care ai intrat în contact are rubeolă, atunci mergi la medicul pediatru pentru a-ți injecta globulină. În felul acesta reduci din riscuri.

Varicela

Riscuri: Varicelă congenitală, care poate cauza malformații ale membrelor, probleme neurologice și de vedere. Cel mai mare risc există la contactarea bolii între săptămânile 13 și 20 de sarcină.

Cum te protejezi: Este indicat să te vaccinezi cu o lună înainte de a concepe copilul. În cazul în care nu ai fost imunizată în copilărie și faci varicelă, nu numai copilul este expus, ci și tu. Poți face pneumonie. Anunță imediat medicul dacă intri în contact cu o persoană bolnavă. Acesta îți va face o doză de VariZIG pentru a reduce posibilele efecte negative.

Boli în timpul sarcinii care se transmit la bebeluș

Hepatita B

Riscuri: Naștere prematură, greutate scăzută la naștere, diabet gestațional, sângerări abundente în timpul ultimului trimestru de sarcină, situație în care virusul poate ajunge la bebeluș.

Cum te protejezi: Vaccinează-te înainte de a rămâne însărcinată. Hepatita B este o boală asimptomatică, dar care afectează în mod serios ficatul și care poate fi fatală. Bebelușilor li se administrează în primele 12 oe de viață un vaccin care să-i protejeze de acestă afecțiune.

Vaginoza bacteriană

Riscuri: Naștere prematură,  greutate mică la naștere. Vaginoza bacteriană crează terenul propice pentru apariția altor boli ca gonoreea sau clamidia care pot să afecteze serios vederea bebelușului, dacă nu sunt tratate.

Cum te protejezi: Înainte de a rămâne însărcinată, dar și în timpul sarcinii monitorizează infecțiile de acest tip, mai ales dacă ai un istoric familial în acest sens. Vaginoza bacteriană este una dintre cele mai întâlnite boli în timpul sarcinii. Medicul îți va prescrie antibiotice pentru a reduce riscul ca în timpul nașterii să transmiți infecția bebelușului.
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa