Burtica tare în timpul sarcinii. Cât de gravă este o astfel de problemă

Alexandra Ion
Burtica tare în timpul sarcinii nu este un semn de îngrijorare, de regulă

Burtica tare în timpul sarcinii este o problemă relativ frecventă. Cel mai bine sesizează acestă situație femeile aflate la a doua sarcină care au experiența unei sarcini precedente și stiu cum decurg lucrurile. Femeile aflate la prima sarcină, chiar dacă au această problemă, nu o recunosc neapărat, decât dacă este însoțită de dureri sau percep contracțiile nedureroase ale uterului (contracțiile Braxton Hicks), tipice pentru sarcină.

Burtica tare în timpul sarcinii nu este o problemă, ci unul din simptomele sarcinii

În cazuri rare, în primul trimestru de sarcină burtica tare și dureroasă poate anunța iminența unui avort, dar în trimestrul doi și trei de sarcină este în marea majoritate a cazurilor un simptom de sarcină care nu pune în pericol fătul, dar care poate provoca o anume anxietate și disconfort mamei.

Sarcina nu este o boală, dar schimbările prin care trece tot organismul femeii însărcinate sunt atât de mari și atât de rapide, încât unele din fazele acestor transformări sunt surprinzătoare pentru viitoarea mămică. De aici și anxietatea, și uneori momentele de panică și teamă, cu privire la bunul mers al sarcinii. Pe de altă parte, orice femeie însărcinată trebuie să știe că sarcina este un eveniment major în viața ei, dar pe care organismul ei știe perfect cum să-l gestioneze.

Ce rol au hormonii care aduc aceste schimbări

Tot trupul femeii, toate detaliile anatomice, toată garnitura de hormoni au un singur scop: să susțină sarcina și să favorizeze dezvoltarea embrionului și fătului, iar mecanismul este perfect, fiind experimentat de Mama Natură de miliarde și miliarde de ori. Calmul, încrederea în propria persoană și o bună comunicare cu medicul sunt cele mai bune căi care vor susține sarcina și pe femeia însărcinată.

Orice stare nouă exprimentată de femeia însărcinată, orice situație, orice neliniște trebuie spusă clar medicului fără nicio reținere, fără nicio teamă sau rușine. Se spune că medicii ginecologi și obstreticienii au darul de a nu se mira de nimic din ceea ce ar putea auzi sau ar putea fi întrebați. În plus, toate întrebările puse de femeile însărcinate sunt utile, pentru că ascund situații și detalii extrem de utile medicului pentru buna monitorizare și îngrijire a unei sarcini în evoluție.

De ce se întărește burtica în timpul sarcinii

Cauzele acestui fenomen sunt mai numeroase. Medicul este singurul care poate face diferența între o situație normală și una specială care impune susținere cu medicamente sau alte intervenții terapeutice. Nu lua niciodată medicamente la sfatul prietenelor care au trecut și ele prin aceeași situație! Singurele sfaturi pe care trebuie să le asculți sunt ale medicului tău.

Contracțiile Braxton Hicks sunt principalele responsabile pentru burtica tare în timpul sarcinii. Contracțiile apar după săptămâna 30 de sarcină, dar nu este exclus ca femeia însărcinată (mai ales dacă este mai mică de statură) să le experimenteze mai devreme. Aceste contracții sunt nedureroase sau vag dureroase, dar sunt stresante și provoacă panică. De regulă, trec îndată ce-ți schimbi poziția.

Hidratarea insuficientă provoacă un lanț întreg de fenomene printre care se poate număra și burtica tare. Lipsa unei bune hidratări provoacă tulburări de chimie la nivelul fibrei musculare, iar aceste fenomene sunt intens resimțite de musculatura uterului, suprasolicitată în cursul sarcinii,  dar și foarte receptivă la toate reacțiile metabolice din cursul sarcinii.

Stresul și efortul îndelungat, după cum o poziție incorecă sau inconfortabilă pot avea ca efect contracția uterului și un abdomen tare.

Uterul contractil sau uterul hiperexcitabil este cel care poate da aceste stări. Reactivitatea musculaturii uterului este foarte mare, iar intensitatea contracțiilor uterine accentuată. De regulă problema se rezolvă cu terapii de relaxare și medicamente antispastice.

Contracțiile naturale ale uterului gravid care au ca scop buna vascularizare a placentei pot fi percepute de femeia însărcinată ca fiind acele momente în care abdomenul devine tare.

Burtica tare în timpul sarcinii este firească în ultima perioadă a sarcinii când, prin distensia mare a uterului, presiunea în interior crește, iar percepția este aceea de ”burtă tare„.

Există și cauze patologice, cel mai frecvent fiind excesul de lichid amniotic, acesta fiind și motivul pentru care orice stare neplăcută sau pe care femeia însărcinată o consideră anormală trebuie semnalată medicului.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa