Cele mai comune 8 cauze pentru pierderea sarcinii

Raluca Dumitrică
cauze pentru pierderea sarcinii

Cauze pentru pierderea sarcinii. De când apar cele două liniuţe pe testul de sarcină, gravida nu-şi doreşte altceva decât să ajungă cu bine până la finalul sarcinii, atât ea, cât şi bebeluşul. Din păcate, potrivit statisticilor, una din şase sarcini nu mai ajunge până la capăt, terminându-se subit în primul trimestru, ba chiar şi în al doilea. Orice pierdere a sarcinii până în 23 de săptămâni fiind încadrată la avort spontan.

Iată cele mai comune cauze pentru pierderea sarcinii:

Cauze pentru pierderea sarcinii. Ovare polichistice

Sindromul ovarelor polichistice este una dintre cauzele care duc la pierderea sarcinii. Ovarele afectate de acest sindrom sunt prea mari şi au niveluri crescute de testosteron, hormonul masculin. Testosteronul duce la ovulaţii şi menstruații neregulate şi la formarea unor mici formaţiuni, chisturi, în interiorul ovarelor. Pierderea sarcinii are loc pentru că sindromul face că organismul să fie rezistent la insulină. Endometrul, membrana care căptuşeşte uterul, să nu se maturizeze aşa cum trebuie din acest motiv şi împiedică fixarea ovulului fecundat.

Anomaliile cromozomiale

O altă cauză destul de frecventă a pierderii sarcinii este cea a anomaliilor cromozomiale. Un făt ar trebui să aibă 23 de perechi de cromozomi, adică 46 cromozomi. 22 de perechi ar trebui să fie identice şi doar una să fie diferită, în funcţie de sex.

Pentru că un fetus primeşte prea mulţi sau prea puţin cromozomi în momentul concepţiei, apare o evoluţie anormală a acestuia ce poate duce, de foarte multe ori la pierderea sarcinii.  Acest lucru se întâmplă în aproximativ 60% din cazuri, potrivit Colegiului American de Obstetrică şi Ginecologie. Situația apare probabil în primul trimestru de sarcină. Partea bună este că nu există motive de îngrijorare pentru o viitoare sarcină. Cuplurile pot fi optimiste în ceea ce priveşte o nouă tentativă de a deveni părinți.

Col prea puţin rezistent

Un col foarte slăbit şi prea puţin rezistent este un alt motiv pentru care se poate pierde o sarcină. Colul, care este partea inferioară de deschidere a uterului, care face legătura dintre uter şi vagin, poate să pună probleme atunci când muşchii săi sunt prea puţin rezistenţi. Ei pot să lărgească colul prematur şi, astfel, să apară avortul spontan.

Cauze pentru pierderea sarcinii. Fibroame uterine

Fibroamele uterine, care sunt nişte formaţiuni celulare care se dezvoltă la nivelul uterului şi care, în sarcină, pot să se mărească din pricina cantităţii de estrogen secretate, sunt unul dintre motivele pentru pierderea unei sarcini. Numărul şi volumul lor pot duce la probleme precum dezlipirea de placentă şi la travaliu prematur.

Problemele de sănătate ale mamei pot duce la pierderea sarcinii

Tensiunea arterială crescută, boală celiacă, diabetul, insuficientă renală, lupus, boli cu transmitere sexuală, rubeolă, probleme cu tiroidă, HIV sau malarie, toate sunt posibile cauze pentru pierderea unei sarcini. Nişte analize făcute  atât în timpul sarcini, cât şi înainte de a rămâne însărcinată sunt de mare ajutor în evitarea pierderii sarcinii.

Probleme cu placenta

Starea placentei este de o importantă vitală pentru dezvoltarea fătului, aşa că orice problemă care apare la nivel placentar riscă să pericliteze evoluţia bebeluşului. În cazul în care placenta nu se dezvoltă în mod corespunzător, cantitatea de sânge care ajunge de la mamă la făt este limitată, ceea ce înseamnă o evoluţie defectuoasă a fătului şi chiar avort spontan.

Infecţii bacteriene

Nu e deloc o simplă rutină acel set de analize pe care medicii îl cer chiar înainte de a rămâne însărcinată. Acestea pot depista existenţa unei infecţii bacteriene. Mycoplasma şi Ureaplasma sunt două bacterii care se află în tractul genital şi care pot duce la pierderea sarcinii. Ele fac ca endometrul să se inflameze şi embrionul să nu se poată dezvolta aşa cum trebuie, lucru ce duce la avort spontan.

Stilul de viaţă

Deşi poate părea greu de crezut, stilul de viaţă poate să aibă un rol foarte important în pierderea sarcinii. În acest stil de viaţă se înscriu fumatul, consumarea de băuturi alcoolice şi chiar de droguri, toate putând sta la baza pierderii sarcinii. Spre exemplu, nicotina din ţigări poate traversa barieră placentară şi interfera cu creşterea fătului. Fumătoarele ar trebui să ştie că au de două ori mai multe riscuri de a pierde sarcina decât gravidele care nu fumează.

Cauze pentru pierderea sarcinii. Femei aflate în categoria de risc

Vârsta înaintată a femeii însărcinate poate duce la pierderea sarcinii. Cele aflate în intervalul 35-45 de ani au un risc de 20-35% de a nu duce sarcina la bun sfârșit, potrivit American Pregnancy Association. La gravidele peste 45 de ani riscul este de 50%.

În cazul în care femeia însărcinată a mai pierdut și alte sarcini, ar trebui să fie mai atent monitorizată de medicul ginecolog, pentru că situația se poate repeta.

În categoria de risc intră și femeile care au probleme de greutate, care consumă alcool în mod frecvent, care fumează sau se droghează. Nu este de neglijat nici efectul cafelei și al băuturilor energizante asupra sarcinii. Cel mai bine este să fie evitate, mai ales în primul trimestru.

Dacă te-a interesat acest articol, ți le recomandăm și pe următoarele: 

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa