Cele nouă luni de sarcină: cum pot să-mi protejez bebeluşul

Alexandra Constantin
Nouă luni de sarcină

Sentimentul de protecţie faţă de cel mic începe uşor să apară încă de la vederea celor două liniuţe de pe testul de sarcină și continuă pe parcursul celor nouă luni de sarcină. Având în vedere că alimentaţia ta şi alţi factori de mediu pot afecta dezvoltarea fătului, unele schimbări în stilul de viaţă sunt mai mult decât necesare. 

Nouă luni de sarcină și precauțiile din timpul lor

Fără ţigări sau băuturi alcoolice

Renunţarea la ţigări este o prioritate pe perioada sarcinii, cu atât mai mult cu cât tutunul conţine un cocktail de substanţe toxice ce pot afecta nu doar sănătatea mamei, ci şi cea a fătului. Bine de ştiut este că fumatul poate favoriza apariţia mai multor complicaţii în sarcină, cum este hemoragia, dar şi naşterea prematură, potrivit www.e-sante.fr. În ceea ce priveşte consumul de alcool, riscul de apariţie a problemelor de sănătate la copil este destul de mare. Printre aceste riscuri se numără sindromul de alcoolism fetal – pot apărea probleme de creştere, trăsături faciale anormale, dar şi defecte congenitale la copil.

Mai multă atenţie la alimentaţie

Aportul de acid folic este esenţial atât pe perioada conceperii, cât şi în cele nouă luni de sarcină. Formă a vitaminei B9, acidul folic se poate asimila şi dacă incluzi în dietă unele alimente, precum ficatul, spanacul, sparanghelul, broccoli sau citricele. Ideal este să consumi fructe şi legume zilnic, peşte săptămânal (bine este să alegi sortimentele care au un conţinut mai redus de mercur, cum este păstrăvul sau somonul) şi să eviţi pe cât posibil alimentele procesate. Beneficii pentru mamă şi pentru dezvoltarea fătului aduc şi oleaginoasele (nuci, alune, caju, migdale, fistic).

Alege vase de gătit bune

De ajutor este nu numai să faci unele schimbări în alimentaţie, ci şi să alegi vase bune de gătit în care să prepari mâncarea. Iar acest obicei ar trebui să dureze mai mult decât cele nouă luni de sarcină. Printre cele mai indicate sunt cele din fontă, cele din lut fără smalţ, dar şi cele din inox. Renunţă în schimb la cele din aluminiu sau din teflon. De asemenea, bine este să nu foloseşti recipiente din plastic care pot să conţină bisfenol A şi ftalaţi, compuşi nocivi pentru sănătatea fătului, dar şi a mamei.

Nu folosi des produse cosmetice

Nu este nici o problemă dacă te machiezi sau îţi faci unghiile din când în când pe perioada celor nouă luni de sarcină. Dar, dacă preferi să foloseşti produse de înfrumuseţare zi de zi, şi riscurile sunt mai mari pentru sănătate. Şi asta deoarece lacul de unghii, dar şi multe dintre produsele de îngriire din comerţ pot să conţină substanţe chimice care pot afecta sistemul endocrin. Chiar şi în doze mici, expunerea la astfel de compuşi (cum este şi cazul parabenilor) poate fi dăunătoare pentru făt.

Aeriseşte bine locuinţa

Aerul din casă ajunge uneori să fie nociv pentru sănătate şi asta datorită mirosurilor pe care le emană produsele de curăţenie pe care le folosim, a fumului de ţigară, dar şi a compuşilor volatili pe care îi conţin odorizantele de interior sau lumânările parfumate. De aceea este bine să aeriseşti de câteva ori pe zi camera în care îţi petreci cea mai mare parte din zi, obicei ce trebuie menţinut chiar şi pe perioada iernii, dar şi după ce vine copilul pe lume. O bună alternativă pentru lumânările parfumate este uleiul esenţial. Alege aroma ta preferată şi pune câteva picături într-un vas cu apă în cameră.

Nu abuza de telefonul mobil

Mai multe cercetări au arătat că radiaţiile pe care le emană telefoanele mobile pot avea efecte nocive pentru sănătatea fătului. Ca o măsură de precauţie, bine este să foloseşti mai rar mobilul, indiferent dacă este vorba de convorbirile telefonice sau de utilizarea internetului. Bine este să ai convorbiri scurte (sau chiar să trimiţi sms-uri şi să nu suni), să nu ţii telefonul mobil în zona abdomenului şi să-l închizi pe perioada nopţii.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa