Cum ții în frâu diabetul gestațional?

Cristina Călin, redactor
diabetul gestațional

Orice femeie însărcinată își dorește să aibă o sarcină fără probleme de sănătate, însă, pentru cele care suferă de diabet, aici incluzând și diabetul gestațional, sarcina devine o adevărată provocare.

Femeile care au diabet de dinainte de a rămâne însărcinate au un risc crescut de a avea complicații, incluzând aici avort spontan și malformații. Pe măsură ce sarcina înaintează, apare riscul de hipertensiune arteriala, pre-eclampsie, eclampsie, naștere prematură sau depășire cu mult a termenului. Mai mult de 9% dintre femeile însărcinate  suferă de diabet gestațional, potrivit Centrului Național de Control și Prevenție a Bolilor din SUA, citat de foxnews.com.  Copiii acestora riscă să aibă o greutate foarte mare la naștere și se pot naște cu umărul dislocat, ca urmare a complicațiilor apărute în timpul nașterii. De asemenea, bebelușii pot avea hipoglicemie, ceea ce va duce la o spitalizare îndelungată.

Gravidele care urmează sfatul medicului își pot controla diabetul și pot evita apariția acestor complicații. Iată câteva sfaturi care îți pot fi de ajutor:

Dilemele unei femei gravide. Lucruri interzise în sarcină

Mergi la medic înainte de a rămâne însărcinată

Dacă ai diabet și intenționezi să rămâi însărcinată, mergi la medic pentru a face un set complet de analize. Femeile care suferă de diabet de tip 1 trebuie să facă teste suplimentare din care să reiasă starea de funcționare a rinichilor, a glandei tiroide și a ochilor.

Slăbește

Unul dintre cele mai sigure moduri de a evita complicațiile în timpul sarcinii este să pornești de la o greutate normală pentru înălțimea ta. Totuși, dacă nu ai planificat să rămâi însărcinată, așa cum se întâmplă în 50% dintre cazuri, nu trebuie să disperi. Poți începe o dietă chiar din ziua în care afli, acest lucru traducându-se printr-o alimentație sănătoasă, fără grăsimi, zaharuri, alimente procesate.

Studiu: Obezitatea și diabetul mamei cresc riscul de autism la copil

Fă mai multă mișcare

Activitatea fizică te poate ajuta să metabolizezi mai bine hrana, să controlezi nivelul zahărului din sânge și să îți gestionezi mai bine greutatea corporală atât în timpul sarcinii, cât și după aceea. Medicii recomandă ca o femeie gravidă să facă în fiecare săptămână 150 de minute de activitate fizică moderată.

Calculează cantitatea de carbohidrați

Atunci când îți planifici mesele trebuie să știi câți carbohidrați ingerezi, pentru că aceștia sunt responsabili de nivelul glicemiei. Acest lucru este foarte important mai ales pentru femeile care suferă de diabet de tip 1.

Lista indicelui glicemic și încărcătura glicemică a peste 100 de alimente

Alege legumele

Legumele sunt pline de fitonutrienți și fibre care ajută digestia și previn acumularea de kilograme. De asemenea, au puține calorii și carbohidrați ceea ce înseamnă că nu vor influența nivelul glicemiei. Ideal ar fi să alegeți legumele fără amidon.

Ai grijă la stările de rău de dimineață

Ai grijă să mănânci la fiecare 2-3 ore pentru a ține sub control stările de rău. Dacă faci tratament cu insulină sau alte medicamente, mănâncă câțiva biscuiți sărați înainte de a te da jos din pat. Poți bea și un pahar de suc natural de fructe sau poți lua o linguriță de miere, ca mai apoi să ai un mic dejun bogat în proteine.

Alimente recomandate pentru diabetici

Luptă-te cu aversiunea față de anumite alimente

Dacă simți că legumele îți întorc stomacul pe dos, mai ales în primul trimestru de sarcină, încearcă să le înlocuiești cu suc din legume verzi care este o sursă bună de acid folic și calciu. În felul acesta vei ține sub control pofta de mâncare și, mai ales, cea de dulce.

Atenție la ceea ce bei

Este foarte important să bei o cantitate suficientă de apă pentru a te hidrata corespunzător. Evită sucurile acidulate, băuturile pentru sportivi și cafeaua sau ceaiul cu îndulcitori.

Cele mai frecvente complicații ale sarcinii și simptomele lor

Răsfață-te (din când în când)

Este în regulă dacă la un anumit interval de timp, mănânci o felie de plăcintă sau o prăjitură, dar ține cont de cantitatea totală de carbohidrați din acea zi. Dacă vreți desert, ar trebui ca masa să fie o salată.

Folosește tehnologia

Pentru a monitoriza carbohidrații, poți instala aplicații care să calculeze pentru tine ceea ce ai nevoie.

Ai grijă în continuare

Dacă ai diabet gestațional este important să continui monitorizarea și după ce naști, pentru că poți ajunge la diabet de tip 2.

Analize recomandate înainte de a rămâne însărcinată

Caută sprijin

Pe lângă medicul tău de familie, mergi și la un specialist în diabet și nutriție care să te îndrume cu privire la schimbările pe care trebuie să le faci în stilul tău de viață. De asemenea, te poți alătura grupurilor de suport online sau nu.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa