Cursuri de educație prenatală – moft sau necesitate?

TOTUL DESPRE MAME

Când i-am spus viitorului tată că aș vrea să mergem împreună la cursuri de educație prenatală a fost imediat de acord cu mine. Dar am simțit că încerca doar să mă susțină și să fie alături de mine, căci în realitate nu vedea niciun motiv pentru care ar trebui să îi țină cineva prelegeri despre sarcina, naștere și îngrijirea bebelușului. Am apreciat susținerea, dar am început și eu să mă îndoiesc: chiar am nevoie de cursurile astea sau e doar un moft de gravidă care încearcă să își facă viață și mai complicată decât este deja?

Sunt necesare cursurile de educație prenatală?

Societățile tradiționale înconjoară femeia gravida cu multă grijă, sfaturi și ajutor. Femeia este asistată la naștere de o moașă cu care are deja o relație personală și care o ajută în primele zile sau săptămâni după naștere. În societatea noastră modernă, femeia naște singură, asistată de medici care se concentrează pe actul medical și este apoi lăsată singură cu copilul despre a cărui îngrijire nu știe mai nimic. Da, cursurile prenatale sunt necesare pentru acelea dintre noi care ne dorim o sarcina și o naștere asumată și conștientă. Sunt necesare pentru a învață să decodăm semnalele pe care corpul și copilul nostru ni le transmit. Sunt necesare pentru viitorul tată care nu are instinctul matern de partea să și este de cele mai multe ori pierdut în provocările nașterii și ale apariției bebelușului.

Ce sunt cursurile de educație prenatală?

Până acum 5-6 ani, chiar și în București, cursurile de educație prentala păreau un moft și, că atare, erau destul de greu de găsit. Astăzi ele sunt aproape un must al viitoarei mămici urbane și informate. Una din cele mai îndrăgite educatoare prenatale din București, Irina Popescu, explică: „Educația prenatală reprezintă o serie de cursuri destinate familiilor ‘însărcinate’ în care cuplul află toate detaliile despre cum decurge o naștere normală, ce este cezariană, până la informațîi utile despre alăptare și îngrijirea nou-născutului. Cursurile Lamaze ajută femeia însărcinată să înțeleagă procesele fiziologice prin care trece în perioada sarcinii și la naștere, astfel încât alegerea modului în care va naște să fie în cunoștință de cauza.”

Ce este educația prenatală Lamaze?

Când te gândești la Lamaze, vizualizezi probabil o gravidă gâfâind ritmic și încercând să își controleze durerea travaliului prin respirație. Dar cursurile de edicatie prenatală Lamaze sunt mult mai mult decât atât. Educatoarea Prenatală Lamaze (LCCE) Ramona Roșu explică pe site-ulei: „Obstetricianul francez Fernand Lamaze, în anii ’40, a realizat o metodă de control a durerii din timpul travaliului prin respirație. De-a lungul timpului această metodă a fost dezvoltată, găsindu-se și alte mijloace cu ajutorul cărora femeile parcurg travaliul mai ușor. Apreciată în toată lumea, metodă Lamaze de pregătire pentru naștere și-a extins orizonturile și oferă femeilor de pretutindeni informațîi importante și despre alăptare, îngrijire a nou-născutului, pe lângă metodele de minimalizare a durerii din travaliu.”

Cum se desfășoară un curs de educație prenatală?

Un curs de educație prenatală are între 4 și 8 ședințe a câte 2-3 ore fiecare. Fiecare curs are o tema aparte, iar cele mai reușite cursuri sunt cele interactive, unde toată lumea, viitoare mămici și tătici participa, întreabă și discuta nu doar iau notițe. Iată, de pildă, principalele teme ale cursului organizat de Ramona Roșu:

  • semnale de alarmă în sarcina, semnele travaliului prematur;
  • travaliul normal;
  • durerea din travaliu;
  • importantă amintirilor despre naștere;
  • mișcări și pozițîi care sporesc progresul și confortul în travaliu;
  • importantă respirației în travaliu;
  • hidroterapia în travaliu;
  • relaxarea;
  • informațîi despre operația cezariană și anestezia peridurală;
  • importantă informației în luarea unei decizii corecte;
  • informațîi pentru perioada post-partum(după naștere):
  1. alăptarea;
  2. băița nou născutului;
  3. masajul bebelușului;
  4. perioada de lehuzie:
  5. depresia pospartum;
  6. măsuri ce grăbesc revenirea la starea anterioară

Când este bine să încep cursurile de eductie prenatală?

Majoritatea celor care organizează astfel de cursuri te sfătuiesc să vii după săptămâna 28 a sarcinii. Astfel, toate informațiile despre naștere, travaliu și îngrijirea copilului vor fi proaspete în mintea părinților la momentul oportun.

Dacă educatoarea prenatală este și doula, și ai stabilit o relație bună cu ea pe parcursul cursului, o poți ruga să te asiste în travaliu și naștere, dacă maternitatea unde vei naște o permite. Te întrebi deja ce este o doula? Atunci ai cu siguranță nevoie de un curs de educație prenatală! Informează-te și alege cursul potrivit pentru ține!

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa