De ce avem nevoie de gimnastică prenatală

TOTUL DESPRE MAME
Gimnastica prenatala Motherhood Center Totul despre mame

Gimnastica prenatala Motherhood Center Totul despre mameGimnastică prenatală: un MUST HAVE pentru tine și copilul tău

Sarcina este o experiență extrem de intensă și profundă, atât din punct de vedere emoțional, cât și fizic, fiind deopotrivă o experiență emoțională – psihică și fizică – corporală.

Atunci când ești gravidă, nu ai cum să nu observi și să nu simți de la o lună la alta cum corpul tău își modifică proporțiile, centrul de greutate,  aspectul, felul și viteza cu care se deplasează. Cel mai frecvent, focusul corporal în sarcina este cel dintâi pe care gravida îl realizează prin senzațiile pe care le trăiește și experimentează din primul trimestru de sarcină: migrene (cap), grețuri și vărsături (sistem digestiv), sensibilitate aparte la arome și mirosuri (nas) etc. Este absolut justificat să se întâmple în acest fel, întrucât un alt corp (cel al copilului tău) se instaleaza în interiorul corpului tău de femeie însărcinată, corp care este bine să fie pregătit și antrenat fizic pentru a susține dezvoltarea fătului.

Pe de altă parte, în fiecare lună de sarcină, corpul tău arată altfel, îl descoperi diferit, cu forme și curbe care altădată nu existau, iar pe unele dintre ele le poți găsi exagerate, complet inestetice și imposibil de acceptat. Imaginea corporală a fost dintotdeauna importantă pentru noi, femeile, și nu va fi altfel nici pe perioada gravidității.

Despre kilogramele în plus și modificările din timpul sarcinii

Imaginea corporala negativă în sarcină, neînțelegerea și neacceptarea modificărilor fizice care apar antrenează riscuri ca insatisfacția gravidei față de sine însăși (precum și față de făt/copil) depresia, fumatul, alimentația deficitară până la tulburări de alimentație, afectarea relației cu partenerul de cuplu și nu numai.

Practicarea cu regularitate a unui program de gimnastică prenatală este una din strategiile cele mai la îndemână pentru a te pune mai mult în contact cu corpul tău. În plus, va aduce, ție și fătului, o mulțime de beneficii care au în vedere greutatea corpului (kilogramele pentru care există atâta preocupare din partea noastra, dar și a medicului ginecolog), starea de sănătate, energia și încrederea, împrietenirea încă de pe acum a copilului cu ritmul și mișcarea.

Ca mai toate celelalte gravide, îți pui și întrebări ca: „Dacă nu am mai făcut sport de mult, cum să mă apuc tocmai acum, când pe deasupra mai sunt și gravidă și tot ce îmi vine să fac este să stau întinsă și să mă odihnesc? Și cum o să se desfășoare gimnastica prenatală – cu activitati în ritm cardio intens, cu sărituri, cu aparate? Iar instructoarea știe ea sigur ce ritm și mișcări sunt potrivite pentru mine? Am voie să fac orice tip de sport sau de gimnastica?

Gimnastica pentru gravide Motherhood Totul despre mameCe este bine să știi înainte de a te apuca de un program de gimnastică pentru gravide?

Specializarea și experiența profesională a persoanei care configurează programul și cu care se desfășoară clasele de gimnastică reprezintă primul aspect după care are ar trebui să te orientezi. Gândindu-ne la cât de importante sunt toate acestea, la Motherhood Center am ales ca aceasta să fie kinetoterapeutul, care stabilește calupul de exerciții specifice vârstei gravidei, disconforturilor tale, stadiului și evoluției sarcinii. El este cel care știe cu justețe ce mișcări/ ritm/poziții sunt potrivite, astfel încât să personalizeze cel mai eficient program pentru tine.

Ce trebuie să mai știi înainte de a începe un program de gimnastică pentru gravide este cunoașterea regulamentului de ordine interioară a centrului, de exemplu: să te hidratezi în mod permanent, pe durata exercițiilor, să nu intri în competiție cu celelalte gravide și să comunici constant cu kinetoterapeutul dacă ceva este în neregulă.

Foarte important este să obții acceptul medicului ginecolog care îți monitorizează sarcina, accept care va fi exprimat printr-un aviz medical, specificând tipul sarcinii (unică sau multiplă), factorii de risc. De aceste detalii kinetoterapeutul va ține cont în configurarea programului de gimnastica gravidei. Este cea mai buna cale de a te asigura că sarcina decurge normal și că nu există niciun risc în a practica gimnastica. 

Când vii la gimnastică, vino relaxata și deschisă sa te umpli cu vibrația mișcării sănătoase pentru tine și copilul tău!

Teodora Alexandru, kinetoterapeut și instructor gimnastica prenatala Motherhood Center 

Foto: Motherhood Center

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa