Medic: „Consumul de alcool în sarcină sau alăptare cauzează copiilor probleme grave”. Care sunt acestea

Magda Popescu
De ce nu e bine să consumi alcool în sarcină vin

Alcoolul este complet interzis în sarcină! O spun cercetătorii, care nu au reușit să demonstreze nici după zeci de ani de studii că o cantitate mai mică de alcool consumată în sarcină nu dăunează fătului. De aceea, recomandările către femeile însărcinate sunt de a reduce la 0 consumul de alcool în timpul celor nouă luni de sarcină, precum și în timpul alăptării. De ce nu e bine să consumi alcool în sarcină?

”Adulții au o enzimă în corp care sintetizează alcoolul. O au și feții, dar în cantitatea mult mai mică și variază, în funcție de condiția genetică, de la un făt la altul. Lipsa enzimei duce la acumularea unei cantități mari de alcool în corp, fapt ce împiedică absorbția substanțelor nutritive de către făt. Lipsa hranei duce la probleme de dezvoltare care apar la făt fie în perioada intrauterină, fie după naștere”, spune medicul specialist neonatolog Raluca Tocariu, în cadrul campaniei de conștientizare #9cu0 (9 luni cu 0 alcool), care atrage atenția viitorilor părinți asupra riscurilor mari asociate consumului de alcool în timpul sarcinii.

De ce nu e bine să consumi alcool în sarcină și care sunt consecințele

  1. Sindromul alcoolismului fetal

Este la vârful piramidei când vorbim despre consecințele alcoolului în sarcină. Este cea mai gravă afectare pe care o poate suferi fătul. Acesta se poate manifesta sub diferite forme, cele mai întâlnite fiind creșterea întârziată, malformații la nivelul feței, disfuncții ale organelor. Toate aceste probleme se pot intensifica pe parcursul vieții.

2. Malformațiile congenitale

Printre alte malformații congenitale asociate alcoolului în timpul sarcinii se numără și malformații ale inimii și rinichilor, deficiențe de vorbire și de vedere, dezvoltarea insuficientă a creierului și disfuncții ale sistemului nervos central.

3. Defecte de dezvoltare în copilărie

În același timp, consumul de alcool în timpul sarcinii poate duce la defecte de dezvoltare pe termen lung, tulburări de spectru autist, tulburări de adaptare a copiilor în societate, tulburări de învățare, de limbaj, ADHD.

4. Avortul spontan sau nașterea prematură

De ce nu e bine să consumi alcool în sarcină? Alcoolul pune sănătatea și viața bebelușului în pericol. Mama care consumă alcool în sarcină poate să sufere un avort spontan, poate să nască prematur, un copil cu o greutate foarte mică la naștere sau chiar un copil mort.

Berea fără alcool, un înlocuitor sănătos în sarcină

”Anturajul, depresia sau sărăcia sunt motivele pentru care viitoare mame aleg să consume alcool în sarcină”, explică psihologul Daniela Gheorghe. ”Nu avem educația, tăria de caracter și o stimă de sine foarte înaltă să facem față presiunilor găștii”, a adăugat specialistul.

Și mai vorbim de motive precum pofta, setea sau plăcerea de a savura un pahar de băutură alături de prieteni. În aceste cazuri, este bine de știut că berea fără alcool este o soluție pe care medicii o agrează.

Consumul de alcool în perioada alăptării este interzis. Berea în alăptare este MIT

„Alcoolul se transmite către copil inclusiv prin laptele matern. Dacă nu îi dăm 9 luni în sarcină, nu înseamnă că putem să-i dăm după naștere. Cantitatea de enzimă care sintetizează alcoolul este la fel de mică și la nou-născut. Iar alcoolul în sânge produce aceleași efecte. Dăunează grav și nu lasă organismul să se dezvolte”, a explicat neonatologul Raluca Tocariu.

Faptul că este popularizat mitul că berea crește producția de lapte matern este un lucru care dăunează copilului. Este un mit care trebuie înlăturat! Dacă ar avea un gram de adevăr demonstrat, sigur ar fi vorba despre beneficiile ingredientelor din bere, și nicidecum despre alcool. Așadar, mamele care chiar cred în acest mit, pot consuma bere fără alcool.

ADDA a lansat “Am grijă de noi”, o dedicație pentru viitoarele mămici

În cadrul campaniei de conștientizare #9cu0 (9 luni cu 0 alcool), prin care, reprezentanții platformei desprealcool.ro împreună cu experți, specialiști și personalități, printre care și Dana Rogoz, atrag atenția viitorilor părinți asupra riscurilor mari asociate consumului de alcool în timpul sarcinii și oferă argumente pentru întrebarea de ce nu e bine să consumi alcool în sarcină, s-a lansat și piesa ”Am grijă de noi”, interpretată de ADDA.

”Am grijă de noi” este o melodie emoționantă care le îndeamnă pe viitoarele mame să fie responsabile și să nu consume alcool în timpul sarcinii. Piesa are o orchestrație specială, fiind construită pornind de la sunetul bătăilor de inimioare ale bebelușilor din burticile viitoarelor mamici.

“Mă bucur că fac parte din acest proiect, mai ales că am devenit mămică și știu ce înseamnă grija și dragostea pentru copilul meu. Nu am făcut niciodată excese, cu nimic, iar când am rămas însărcinată mi-am dat seama că sunt 100% responsabilă de viața care crește în mine. Toate deciziile pe care le iau în viață, le iau gândindu-mă la copilul meu. Pentru că vreau să fie bine din toate punctele de vedere. Și vreau să îi fiu exemplu. Pentru că, vrem nu vrem, copiii sunt oglinda părinților”, declară ADDA.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa