La dentist în timpul sarcinii. Sunt permise anestezia sau radiografia la o gravidă?

TOTUL DESPRE MAME

La dentist în timpul sarcinii. Din fericire, au trecut vremurile în care se spunea că o femeie pierde un dinte pentru fiecare sarcină. În prezent, consultul la stomatolog în timpul sarcinii e nunumai sigur, ci şi recomandat. Creşterea nivelului de hormoni în timpul sarcinii determină gingiile să se umfle, să sângereze, să reţină resturi alimentare, astfel cauzând inflamații și posibile probleme.

Pot merge la dentist în timpul sarcinii?

Vizita la dentist pentru lucrări dentare, cum ar fi plombele sau coroanele, ar trebui făcute pentru a se reduce riscul diferitelor infecții. Dacă asemenea lucrări trebuie efectuate în timpul sarcinii, cel mai potrivit ar fi să se întâmple în al doilea trimestru. Odată ce ajungi în al treilea trimestru, ar putea foarte greu să stai întinsă pe spate pentru un timp îndelungat.

Cel mai potrivit ar fi să amâni toate lucrările dentare care nu sunt urgente până după naştere. Cu toate acestea, unele din ele, cum ar fi tratarea nervilor sau extracţiile, sunt necesare.

Tratamentele elective, precum albirea dinţilor sau alte proceduri cosmetice, pot fi – şi ar trebui – să fie amânate până după naştere. Cel mai bine este să eviți să-ţi expui copilul aflat în proces de dezvoltare la cât mai puţine riscuri, oricât de mici ar fi ele.

La dentist în timpul sarcinii.. Pot face anestezie în timpul sarcinii?

În prezent, există studii contradictorii vizavi de posibilele efecte secundare adverse ale anestezicelor recomandate în lucrările dentare. Lidocaina este cel mai folosit şi recomandat anestezic folosit de stomatologi atunci când tratează femei însărcinate. Substanţa, însă, ajunge la placenta după administrare.

Dacă lucrări dentare extensive sunt necesare, cantitatea de anestezie administrată ar trebui să fie la cote minime, dar suficient de mare încât să nu îţi provoace stres sau durere. Dacă simţi vreo durere, poţi solicita o cantitate mai mare de anestezic. Când tu te simţi confortabil, şi nivelul de stres al copilului este minim. Mai mult, cu cât tu te simţi mai bine, cu atât este mai eficientă anestezia.

Lucrările dentare necesită adesea antibiotice pentru a preveni sau trata infecţiile. Unele antibiotice, cum ar fi penicilina sau amoxicilina, pot fi prescrise și femeilor gravide, dar nu înainte de a discuta și cu medicul ginecolog care îți urmărește sarcina.

La dentist în timpul sarcinii. Pot face o radiografie dentară dacă sunt gravidă?

Radiografiile de rutină, care se fac de regulă odată cu analizele anuale, pot fi amânate până după naştere. Ele sunt necesare pentru a efectua numeroase proceduri dentare, mai ales cele de urgenţă. Conform Colegiului American de Radiologie, nicio radiografie nu are o doză de radiaţie suficient de mare încât să provoace efecte adverse embrionului sau fătului în curs de dezvoltare. Dar, cum dezvoltarea organelor copilului se petrece în timpul primului trimestru de sarcină, este bine ca în această perioadă să eviţi orice risc, fie el şi neglijabil. Dacă ai nevoie de tratament dentar – care nu este urgent – în al treilea trimestru, acesta poate fi amânat până după ce naşti. Aceasta se recomandă pentru a evita intrarea prematură în travaliu, precum şi statul pe spate pentru un timp îndelungat.

Sugestii despre cum să îţi rezolvi problemele stomatologice în timpul sarcinii:

  • Specialiştii recomandă femeilor gravide să menţină o dietă alimentară echilibrată, să îşi spele conştiincios dinţii cu o pastă de dinţi cu fluor, de cel puţin două ori pe zi, şi să şi folosească aţă dentară zilnic.
  • Fă-ţi examene preventive şi detartraje în timpul sarcinii.
  • Amână lucrările dentare care nu sunt urgente până în al doilea trimestru al sarcinii sau până după naştere, dacă este posibil.
  • Procedurile elective ar trebui amânate până după naştere.
  • Menţine-ţi circulaţia sângelui la cote normale, ţinându-ţi încrucişate picioarele atunci când stai pe scaun la dentist.
  • Foloseşte o pernă pentru mai mult confort.
  • Adu-ţi muzica preferată pe care să o poţi asculta în căşti atunci când mergi la dentist.

Pentru mai multe informații despre tramentele stomatologice din timpul sarcinii, vă recomandăm și aceste articole: 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa