Depresia gravidei prezintă risc major pentru buna dezvoltare a copilului

Anca Vlad
depresia gravidei

Depresia gravidei crește riscul de tulburări comportamentale și emoționale la copil, relevă o analiză recent publicată în revista The Lancet/ Psychiatry.

Se presupune că depresia în timpul sarcinii afectează, la nivel mondial, una din cinci femei aflate în ultimul trimestru de sarcină sau imediat după naștere. Această afecțiune este caracterizată de schimbări bruște de dispoziție și de senzația constantă de disperare și este cauzată de mai mulți factori care pot include chiar și evenimente dureroase ca pierderea cuiva drag.

Un studiu realizat la Colegiul Imperial din Londra sugerează că depresia instalată în timpul sarcinii poate afecta dezvoltarea copilului în uter, dar și relația dintre mamă și prunc după naștere. Cercetătorii susțin că depresia sau anxietatea reduc nivelul de enzime din placenta care protejează fătul, acesta fiind astfel expus la o cantitate mare de hormoni. Din acest motiv, fătul poate dezvolta probleme mentale în timpul copilăriei.

Până acum, cele mai multe studii legate de depresia gravidei s-au axat pe situația din țările dezvoltate. Echipa londoneză de cercetători susține că această problemă este mult gravă în țările slab și mediu dezvoltate și, de aceea, e nevoie de resurse pentru a le veni în ajutor viitoarelor mame din aceste țări. Nu e nevoie numai de investiții mai mari în domeniul cercetării de aici, ci și de implementarea unor costuri mai scăzute, astfel încât aceste femei să se poată trata corect și la timp.

Profesorul Vivette Glover, coautoare a unui studiu realizat de Departamentul de Chirurgie și Oncologie al Institutului Imperial din Londra, susține: „Studiul nostru demonstrează că tratarea depresiei este importantă atât pentru protejarea copilului, cât și pentru a o ajuta pe mamă. Terapia comportamentală, de exemplu, poate fi folosită în reducerea depresiei și, implicit, în reducerea efectelor pe care le are asupra copilului. Din păcate acest gen de terapie nu există în țările din lumea a treia sau le este inaccesibil femeilor care ar avea nevoie de ea”.

Depresia gravidei şi a mamei, determinate de condiţiile sociale

Profesor Glover adaugă că în regiunile unde sunt războaie, violențe politice, foamete și dezastre naturale, asistenții sociali au puțin timp și resurse pentru a se ocupa de cei aflați în nevoie. Despre tratarea depresiei nici nu poate fi vorba.

Analiza publicată în The Lancet Psychiatry examinează rapoartele privind sănătatea mintală a copiilor sub cinci ani din țări ca Bangladesh sau Brazilia. Comparațiile au relevat faptul că în aceste țări, ca de altfel în majoritatea țărilor slab sau mediu dezvoltate, femeile trebuie să facă față violențelor partenerului și nu au sprijin din partea autorităților statului. Mai mult, aici sunt foarte frecvente sarcinile întâmplătoare, malnutriția, infecțiile și condițiile improprii de viață.

Față de țările dezvoltate, aici un factor îl influenţează pe celălalt, ca într-un dramatic joc de domino. De exemplu, o mamă sau un copil subnutrit pot avea sistemul imunitar foarte slăbit și, din această cauză, organismele lor nu pot lupta împotriva infecțiilor, ceea ce duce la acutizarea depresiei.

În aceste țări, depresia gravidei şi, uterior, a mamei, este deseori rezultatul malnutriției, a folosirii substanțelor interzise, lipsa îngrijrii prenatale, pre-eclampsia, greutatea mică a copiilor la naștere și nașterile premature.

Autorii studiului subliniază că, fără a minimaliza problemele din țările dezvoltate, ar trebui să se acționeze fără întârziere în țările meediu şi slab dezvoltate. Ei sugerează că în aceste zone este nevoie de o abordare pe mai multe planuri care să cuprindă tratarea depresiei materne, dar și eradicarea sărăciei, promovarea educației, alocarea fondurilor pentru sănătate și prevenirea violenței familiale.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa