Diabetul și sarcina. Cauze, efecte pe termen lung, riscuri, simptome

Cristina Călin, redactor
diabetul și sarcina

Diabetul gestațional apare atunci când, în perioada sarcinii, crește nivelul de zahăr din sânge și, de obicei, dispare după naștere. Poate apărea oricând, dar este mai întâlnit în ultimul trimestru al sarcinii.

Diabetul gestațional se întâmplă când nivelul de insulină din organism este foarte crescut. De aici apar și alte probleme atât pentru femeia însărcinată, cât și pentru bebeluș, atât în pântece, cât și după naștere. Riscurile sunt diminuate de depistarea timpurie și de primirea unui tratament adecvat.

Diabetul și sarcina. Cine este în zona de risc?

Persoanele la care indexul de masă corporală este mai mare de 30 sunt expuse riscului de a avea diabet gestațional. Dacă nu este prima ta sarcină și ai suferit de diabet în cele anterioare, atunci este cazul să îți faci griji mai ales dacă ai născut un copil mai mare de 4,5 kg. Un alt grup de risc este cel al femeilor care au în istoricul familiei rude cu diabet.

Diabetul și sarcina. Care sunt semnele?

Partea interesantă a diabetului gestațional este că nu are o simptomatologie anume. De cele mai multe ori este descoperit în timpul analizelor de rutină pe care o femeie gravidă le face în timpul sarcinii. Totuși, există niște semne, dar ține cont de faptul că ele nu apar în mod obligatoriu. Setea exagerată, nevoia de a urina foarte des, gura uscată și oboseala inexplicabilă ar putea fi semne de instalare a diabetului în timpul unei sarcini.

Testarea pentru diabet este foarte simplă: femeia însărcinată bea o soluţie specială care conţine 50 de grame de glucoză, iar la o oră după aceea sângele gravidei este testat pentru stabilirea valorii glicemiei. Un nivel mai mic de 140 mg/dl este considerat normal.

Diabetul și sarcina. Care sunt efectele?

Bebelușul tău va avea o greutate mai mare decât normalul ceea ce va face să naști mai greu sau chiar prin cezariană. Cum se întâmplă asta? Pancreasul unei gravide care are diabet gestaţional “lucrează” suplimentar pentru a produce insulina, dar aceasta nu va fi suficientă pentru a scădea nivelul glucozei din sânge. Nivelul mărit de glucoză în sângele care traversează placenta şi ajunge la copil, îi va cauza acestuia hiperglicemie. Glucoza în plus primită de făt de la mama prin placenta nu îi este necesară copilului pentru a se dezvolta iar ea va fi stocată sub formă de grăsime. Atunci când boala nu este tratată, toate acestea pot duce la naşterea unui copil cu o greutate mare, cu mult peste cea normală (medical, acest fenomen poartă numele de macrosomie). Din cauza dimensiunilor crescute ale copilului, pot apărea şi complicaţii la naştere, iar micuţii pot suferi căderi bruşte de glicemie (hipoglicemie). Nu în ultimul rînd, bebelusii cu exces de insulină în corp au risc mare să devină obezi sau să sufere de diabet de tip doi ca adulţi.

Poți naște prematur, înainte de cea de-a 37-a săptămână de sarcină.

Poate apărea polihidraminoza, adică un exces de lichid amniotic. Aceasta duce la naștere prematură sau la probleme la naștere pentru bebeluș.

Preeclampsia este o altă problemă care poate apărea din cauza diabetului gestațional. Se manifestă prin tensiune arterială mare care poate afecta în mod serios atât mama, cât și fătul.

Diabetul și sarcina. Ce analize trebuie să fac?

Între săptămânile 8 și 12 de sarcină, medicul în îngrijirea căruia ești ar putea să își dea seama dacă ești în categoria de risc în urma răspunsurilor pe care tu le dai unor întrebări. În cazul în care există suspiciunea că ai putea dezvolta diabet gestațional, va trebui să faci teste de sânge la intervale regulate, pentru a vedea nivelul de zahăr din sânge.

Diabetul și sarcina. Cum se tratează?

Cea mai simplă metodă de a evita problemele date de diabetul gestațional în timpul sarcinii este ca femeia însărcinată să țină sub control nivelul de zahăr din sânge. Pentru a face acest lucru, gravida va primi un kit de monitorizare a glicemiei.

În mod natural, nivelul de zahăr din sânge scade având o alimentație echilibrată și făcând mișcare fizică suficientă. Dacă aceste metode nu funcționează atunci medicul va apela la pastile sau injecții cu insulină.

Femeilor care au diabet gestațional le este recomandat să nască înainte de a intra în săptămâna 41. Dacă acest lucru nu se întâmplă, ginecologul va trebui să inducă nașterea pentru a evita complicațiile.

Diabetul și sarcina. Efectele pe termen lung

În mod normal, diabetul gestațional dispare odată cu nașterea. Totuși, este un avertisment că poate reapărea în sarcinile următoare sau că femeia poate face diabet de tip 2. De aceea, este recomandat ca la maximum 13 săptămâni după naștere să faci un test pentru glicemie pentru a te asigura că totul este în regulă. Dacă până atunci simți o sete cronică tot timpul, ești obosită mereu, îți simți gura uscată și urinezi mai des decât de obicei, mergi la medicul de familie cât mai curând.

Nici bebelușul nu este ferit de probleme. Sunt studii care arată că pot avea și ei diabet mai târziu în viață și că pot deveni obezi.

Diabetul și sarcina. Planificarea unei sarcini viitoare

Dacă ai avut diabet gestațional și vrei să rămâi din nou însărcinată, cere-i medicului de familie să faci niște teste suplimentare pentru a vedea riscurile la care te expui. Oricum, trebuie să ai mare grijă și sarcina trebuie să fie mai atent monitorizată.

Citiți mai multe despre diabetul gestațional și în articolele de mai jos:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa