Diareea în sarcină. Cum afectează fătul și cum se tratează

Theodora Fintescu, redactor

Diareea în sarcină este frecvent întâlnită, așa cum e și constipația. De cele mai multe ori, este provocată de schimbările hormonale, de stresul provocat de sarcină sau de anumite modificări alimentare. În alte situații, poate fi vorba despre enterocolită, cauzată de un virus, o bacterie, paraziți, toxiinfecție alimentară sau consumul de medicamente. În situații rare, diareea în sarcină poate duce la deshidratare sau, în cazuri extreme, chiar la naștere prematură

Odată cu instalarea sarcinii, apar grețurile și poftele, care pot schimba radical obiceiurile alimentare, iar acest lucru poate duce la apariția câtorva episoade diareice. Vitaminele prenatale pot, de asemenea, să deranjeze stomacul, iar schimbările hormonale pot cauza atât diaree, cât și constipație. De cele mai multe ori, diareea dispare în două zile, iar dacă nu se întâmplă acest lucru e posibil ca ea să fie provocată de un virus sau de o bacterie.

Semnele deshidratării

În cazul în care vomiți sau elimini prin scaun orice încerci să mănânci sau să bei, riscul de deshidratare este puternic, așa că trebuie să te adresezi medicului. La control, el se va asigura, prin analize și, eventual, ecografie, că sarcina nu e în pericol și că diareea nu anunță o naștere prematură. În cazul în care ești deshidratată deja sau la un pas să ajungi acolo, medicul ar putea recomanda spitalizarea. Complicațiile acestei afecțiuni ar putea duce la creșterea deficitară a fătului, ruperea prematură a membranelor, naștere prematură, avort.

Iată care sunt semnele deshidratării:
  • urina are o culoare galben închis
  • gura uscată, lipicioasă
  • sete
  • episoade rare de urinare
  • durere de cap
  • amețeală

Dacă simptomele pe care le ai nu sunt severe, iar medicul recomandă recuperarea acasă, urmează-i sfaturile și în câteva zile te vei simți mai bine. Dacă consideră necesar, el îți poate indica tratament împotriva diareei și a senzației de greață, precum și a febrei, dacă ai și acest simptom. Febra în sarcină trebuie tratată cu mare atenție, pentru că, în situații extreme, poate pune bebelușul în pericol sau poate declanșa travaliul. De asemenea, pentru a nu te deshidrata, medicul ar putea indica anumite săruri de rehidratare.

Ce trebuie să faci pentru a-ți reveni când ai diaree în sarcină

Regimul alimentar este important, așa că rezumă-te la alimente ușoare, cum sunt bananele, orezul, cartofii fierți, pâinea prăjită etc. Evită alimentele grase și pe cele picante, dulciurile, alimentele procesate și laptele.

Mănâncă puțin și des până când reușești să îți reiei complet și fără probleme obiceiurile alimentare. Cele mai bune lucruri pe care le poți face când te confrunți cu diareea în sarcină sunt următoarele: să respecți indicațiile medicului, să te hidratezi și să te odihnești cât mai mult. După ce începi să te simți mai bine, dacă știi că diareea a fost cauzată de o bacterie sau un virus, dezinfectează suprafețele din bucătărie și baie, frigiderul, clanțele de la uși. Poți folosi șervețele sau soluții dezinfectante.

Cum se poate evita diareea în sarcină?

Dacă diareea este provocată de un virus, înseamnă că a ajuns în organism prin atingerea suprafețelor contaminate și apoi ducerea mâinii la nas sau gură, prin folosirea la comun a veselei cu o persoană infectată, prin consumul de mâncare contaminată sau, pur și simplu, din aer. Multe gravide iau virusul de la copiii lor mai mari care, pentru că duc la gură tot felul de lucruri și stau, la grădiniță sau școală, alături de alți copii, aduc frecvent acasă virusuri sau bacterii.

Pentru a evita astfel de îmbolnăviri în sarcină, respectă câteva reguli simple:

  • Spală mâinile cu atenție, de multe ori pe zi
  • Spală-te pe mâini înainte de a prepara mâncarea și după
  • Dezinfectează frecvent spațiul de lucru din bucătărie (blatul, chiuveta)
  • Dezinfectează frecvent baia
  • Păstrează mâncarea gătită în frigider, acoperită
  • Gătește carnea la temperatura corectă

Pentru a fi cât mai bine informată, îți recomandăm și aceste articole: 

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa