Dicţionar cu termeni medicali folosiţi în sarcină

Ramona Dinescu
dictionar-de-sarcina-totul-despre-mame

Dicționar de sarcină pentru toate viitoarele mame

În sarcină vei auzi o mulțime de termeni medicali – unii complet necunoscuți, unii despre care ai vrea mai multe lămuriri -, motiv pentru care ne-am gândit să alcătuim un dicționar menit să-ți vină în ajutor.

Dicționar de sarcină: 39 de termeni pe care trebuie să îi cunoască viitoarele mame

Amniocenteza este o analiză suplimentară necesară în momentul în care dublu sau triplu test ridică suspiciuni în ceea ce privește malformațiile congenitale ce ar putea afecta fătul. Constă în prelevarea de lichid amniotic și studierea lui în laborator. Amniocenteza poate confirma diagnosticul de spina bifida şi alte malformaţii care lasă deschis tubul neural, mucoviscidioza precum și cel al unor boli infecţioase transmisibile de la mamă la făt şi are capacitatea de a evidenția riscurile bolii membranelor hialine (sindrom de deficienţă respiratorie observat la copiii prematuri). Amniocenteza e sigură 100%  şi are risc de avort spontan de 1%. Se recomandă în general gravidelor care au peste 35 de ani. Află la ce riscuri mai sunt supuse gravidele care au trecut de vârsta de 35 de ani.

Angorjarea sânilor sau furia laptelui apare în primele zile după naștere, datorită creşterii vascularizării la nivelul sânilor, scăderii nivelului hormonilor de sarcină şi instalării secreţiei lactate propriu-zise. Astfel, sânii se întăresc, devin dureroşi, calzi şi îşi măresc volumul. Aceste simptome dispar de obicei în câteva zile. Dacă acest lucru nu se întâmplă sau sânii nu se golesc după alăptare, se recomandă începerea tratamentului. Aplicarea compreselor cu apă călduță timp de 15-20 de minute și un masaj ușor ajută la ameliorarea durerilor.

Angorjarea severă poate fi prevenită prin obţinerea unei poziţii corecte a copilului la sân, astfel încât să golească sânul încă de la bun început.

Pentru aceasta, trebuie să-ți alăptezi bebeluşul la două-trei ore, imediat ce dă semne că îi este foame.

Anomalii de tub neural este termenul folosit pentru defecte de tub neural sau defecte din naștere. Acestea sunt malformații congenitale rezultate din dezvoltarea insuficienta a creierului și a măduvei spinării. Aici găsești toate informațiile legate de malformațiile congenitale.

Braxton-Hicks – contracții – reprezintă mici încordări ale uterului, frecvente și normale în timpul sarcinii și au fost denumite așa după numele medicului care le-a descoperit. Sunt contracții nedureroase ce reprezintă un antrenament al musculaturii uterine pentru momentul nașterii.

Cariotip este denumirea dată unui examen genetic specific ce se traduce prin stabilirea hărții cromozomiale a individului.

Cerclajul este o procedură chirurgicală simplă, realizată în scopul de a menține colul uterin închis pe toată durata sarcinii, până la termen. Cerclajul constă în suturarea (coaserea) colului uterin cu un fir gros, neresorbabil. În acest fel este împiedicată alunecarea fătului în afara uterului înainte de termen. Cerclajul nu este o procedură dureroasă deoarece se realizează sub anestezie generală sau regională (spinală sau epidurală). Tot ce trebuie să știi despre cerclaj.

Cezariana reprezintă o intervenție chirurgicală, teoretic efectuata în sistem de urgenta pentru scoaterea copilului din uterul mamei. Cezariana este o operație ce se impune numai în cazul în care nu este posibilă nașterea naturală din motive medicale sau anatomice. Citește care sunt situațiile care impun o operație de cezariană.

Citomegalovirus este un virus ce se poate transmite de la mamă la făt și poate duce la apariția unor complicații grave, mai ales dacă infecția este contactată pentru prima dată în timpul sarcicii. Se poate transmite prin contact sexual, transfuzie sau prin contact direct, nonsexual cu o altă persoană infectată. Mama poate transmite infecția fătului în timpul travaliului sau nașterii sau în timpul alăptării, în cea de-a doua situație nemaifiind atât de grav. Pentru depistarea virusului sau anticorpilor, se recomandă la începutul sarcinii testarea TORCH. Află mai multe despre infecția cu citomegalovirus de aici.

Contracții este termenul folosit pentru contractarea mușchilor uterului. Există contracții nedureroase și normale ce pot apărea pe parcursul sarcinii, sau contracțiile dureroase ce contractă uterul în timpul travaliului și cu ajutorul cărora fătul este împins spre canalul de naștere. Există și modalități de a îmblânzii durerile provocate de contracțiile uterine din timpul travaliului, totul este să le descoperi și să le aplici la timp.

Diabetul gestațional este afecțiunea ce apare sau este recunoscută pentru prima dată în timpul sarcinii. Este o afecțiune ce trebuie monitorizată constant și cu atenție deoarece poate duce la complicații precum nașterea prematură. Apare din cauza faptului că organismul viitoarei mame nu poate produce suficientă insulină ceea ce duce la instalarea unui nivel crescut al glicemiei.

Doppler este o tehnică imagistică, care măsoară viteza fluxului sangvin în artera cerebrală medie a fătului pentru a prezice anemia fetală.

Dopul gelatinos. Pe măsură ce colul se deschide, dopul care până atunci a închis uterul este eliberat. Acest dop de mucus, gelatinos, de culoare rozalie, se pierde fie cu una sau două săptămâni înaintea apariției contracțiilor, fie în timpul travaliului. Mucusul va fi însoțit de mici scurgeri de sânge maroniu, roz sau roșu. Iată care sunt semnele care arată că urmează să naști.

Dublul test. Screeningul prenatal trimestru întâi, sau dublu test, este o procedură medicală ce permite informaţii despre sănătatea produsului de concepţie cât mai devreme în sarcină. Procedura se realizează, aşa cum sugerează şi denumirea, în primul trimestru de sarcină şi îşi propune identificarea prenatală a sindromului Down. Dublu test se efectuează între săptămânile 11 și 13 de sarcină și presupune efectuarea unei analize ecografice şi a unei analize de sânge. Află mai multe despre Sindromul Down aici. 

Epidurala este o formă de anestezie locală ce ameliorează durerile din timpul travaliului și nu numai. Este folosită și în cazul operației cezariene astfel încât pacienta să fie amorțită de la brâu în jos și totuși să fie conștientă și să participe activ la nașterea propriului copil. În cazul anesteziei epidurale convenţionale se injectează o doză de anestezic, local, în partea de jos a spatelui pacientei, în spaţiul epidural, în jurul măduvei spinării. Acest lucru produce o anestezie a nervilor care sunt responsabili cu senzaţiile ce provin de la uter, respectiv canalul naşterii.

Problema se pune în cazul în care anestezicul este dozat mai mult decât ar fi necesar, lucru ce te poate face să nu mai simți intensitatea cu care împingi copilul spre canalul de naștere. Cum să împingi eficient sub efectul anesteziei, îți spunem aici. 

Eclampsia este forma gravă a preeclampsiei si se traduce prin apariția convulsiilor din cauza tensiuni arteriale crescute.

Embrion este termenul medical pe care îl poartă fătul din uter în primele opt săptămâni de sarcină. Din a noua săptămână de sarcină, embrionul devine făt și începe să capete caracteristici umane: coada embrionară începe să dispară. Devin uşor de distins ochii, gura şi buzele şi încep să se formeze mugurii degeţelelor de la mâini şi de la picioare.

Epiziotomie reprezintă secţionarea perineului (zona dintre vagin și anus) în momentul expulziei fătului, pentru a se putea preveni rupturile perineale, cu scopul de a uşura procesul naşterii. Această intervenţie se decide pe loc de către medic în funcție de situație, nu este o procedură de rutină care se aplică tututor pacientelor.

Examen Babeș-Papanicolau. Frotiul Papanicolau sau, mai simplu, testul Papanicolau, este un examen ginecologic de rutină al cărui scop este identificarea modificărilor celulare anormale de la nivelul cervixului şi screeningul cancerului de col uterin.

Gonadotropina corionica (hCG) este un hormon produs de către placentă în primele săptămâni de sarcină şi se crede despre el că atinge punctul cel mai înalt după 70 de zile de la concepere. HGC susţine sarcina până la formarea definitivă a placentei şi este mai mereu asociat cu simptome de genul greaţă, vărsături şi, uneori oboseala copleşitoare pe care o încearcă multe femei în primele săptămâni de sarcină.

Hemofilia este o boala de sânge ereditară caracterizată printr-o tulburare ân coagularea sângelui ce poate produce o sângerare gravă în timpul sarcinii.

Hyperemesis gravidum sau disgravidia de prim trimestru, în forma cea mai gravă constă în greaţă şi vărsături foarte frecvente şi severe, de necontrolat, care duc la deshidratare şi acidoză. Cauzele acestei stări nu sunt pe deplin cunoscute, însă sunt asociate din ce în ce mai des cu stresul psihologic la care poate fi supusă gravida. Este o stare extrem de neplăcută și periculoasă deoarece pacientei îi este aproape imposibil să se alimenteze și ajunge să piardă mult în greutate. Uneori se întinde doar pe primele trei luni de sarcină, alteori durează până aproape de finalul sarcinii.

Incompatibilitate de Rh apare în situația în care mama are RH negativ, iar fătul are RH pozitiv. În cazul manifestării acestei incompatibilităţi, femeia însărcinată va trebui să facă în perioada sarcinii (în primul trimestru, la 24 de săptămâni, la 28 de săptămâni şi înainte de naştere) câteva investigaţii pentru a se depista problemele și complicațiile ce ar putea surveni. Mai multe detalii despre incompatibilitatea de Rh găsești aici.

Kegel sunt exerciţii  de tonifiere a musculaturii pelviene și sunt recomandate în special gravidelor. Acestea întăresc baza de susţinere a elementelor din ce în ce mai grele din cavitatea abdominala, previn apariţia incontinenţei urinare şi a hemoroizilor, iar după naştere accelerează procesul de vindecare şi revenire la normal a întregii zone afectate. Aceste exerciţii sunt recomandate chiar şi femeilor care vor naşte prin cezariană.

Lanugo este denumirea folosită pentru primele fire de păr ale fetusului ce sunt proeminente în timpul lunii a șaptea și a opta de sarcină. Lanugo cade chiar înainte de naştere şi este înlocuit de unul mai aspru care creşte din nou formatele folicule.

Linea negra se traduce printr-o pigmentare mai accentuată a pielii sub forma unei linii ce uneşte buricul de zona pubiană, în timpul sarcinii. După naștere dispare de la sine.

Listerioza este infecția cu bacteria Listeria, foarte periculoasă în timpul sarcinii deoarece poate duce la nașterea unui făt mort, la avort spontan sau la boli grave de care va suferi nou-născutul. Din fericire este foarte rară. Listeria se găsește și în brânză moale nepasteurizată de capră și de oaie, precum și în pate (de orice tip, inclusiv în cel vegetal), anumite salate preparate, cum este salata de cartofi și salata cu boabe de porumb, înghețata și alte semipreparate, în afara celor care au fost preparate la o temperatură constant ridicată.

Oxitocina este un hormon eliberat de glanda pituitara  care stimulează contracțiile uterului în timpul nașterii și producția de lapte în timpul alăptării. Oxitocina determină contracţia fibrelor musculare ce împing laptele din glandă în ductul mamar. Secreţia de oxitocină creşte imediat ce începe suptul.

Prezentație este termenul medical folosit în literatura de specialitate cu ajutorul căruia se arată poziția fătului în uterul mamei. Află care sunt pozițiile anormale ale fătului în sarcină aici.

Perineu este zona dintre vagin și anus.

Placenta este organul care protejează fătul în timpul sarcinii și care îi asigură oxigenul și nutrienții de care are nevoie. Prin placentă fătul se hrănește și respiră, deci este organul vital fără de care nu ar putea exista o sarcină

Placenta praevia este una dintre complicațiile ce pot apărea la nivelul placentei, adică aceasta este jos inserată și acoperă total sau parțial colul uterin. Află mai multe detalii aici.

Preeclampsia este cea mai des întâlnită complicaţie ce poate apărea din cauza hipertensiunii arteriale şi care, de obicei, se instalează după a 20-a săptămână de sarcină şi poate fi marcată prin creşterea tensiunii şi a nivelului de proteine din urina mamei ca rezultat al problemelor apărute la rinichi. Preeclampsia afectează placenta şi poate, de asemenea, să afecteze rinichii mamei, ficatul, ochii (retina) şi creierul.

Progesteron este unul dintre cei mai puternici hormoni ai sarcinii, produs în mare parte de placentă. Nivelul progesteronului din organism crește proporțional cu vârsta sarcinii. Progesteronul ajută la relaxarea mușchilor uterini și, în același timp, poate fi vinovat de apariția durerilor de coapse sau durerilor din zona osului pubian. Acest hormon poate cauza întărirea sânilor și senzația de balonare pe care multe femei o trăiesc pe parcursul sarcinii.

Prolactina este hormonul ce se activează imediat după expulzia placentei și este responsabil de declanșarea și întreținerea lactației.

Ruperea membranelor (ruperea apei) constituie primul semn prevestitor al naşterii. Ruperea membranelor şi eliminarea lichidului amniotic înseamnă că stratul protector din jurul copilului se micşorează. În funcţie de mărimea rupturii, lichidul amniotic se poate elimina treptat sau simultan.

Trebuie să ştii că ruperea membranelor nu este însoţită de durere, dar dacă vei constata la un moment dat o scurgere de lichid în cantitate mare şi necontrolat, asemănător apei, atunci, este bine să ştii că se apropie momentul naşterii și să încerci să ajungi cât mai repede la spital.

Suferință fetală este termenul folosit pentru situațiile în care fătul nu primește suficient oxigen lucru ce duce la micșorarea ritmului cardiac.

Trisomii este termenul medical folosit pentru anomaliile cromozomiale, cele mai întâlnite fiind Sindromul Down, Sindromul Edwards, Sindromul Patau.

Test de nonstres este un test ce se efectuează de obicei în spital, în ultimul trimestru de sarcină, mai precis în ultima lună, pentru a evalua răspunsul fătului la contracțiile uterine, respectiv dacă primeşte cantitatea necesară de oxigen pentru a se putea naşte pe cale naturală fără a fi afectat. Acest test este efectuat de obicei de două ori pe săptămână pentru a ajuta medicul să stabilească dacă poți aștepta în siguranță declanșarea naturală a travaliului.

Translucența nucală este termenul folosit pentru parametrul ecografic care îi permite medicului să descopere dacă micuţul prezintă risc de a avea sindromul Down sau alte boli datorate anomaliilor cromozomiale.

Vârsta gestațională este termenul folosit în literatura de specialitate pentru a desemna vârsta sarcinii, măsurată din prima zi a ultimului ciclu menstrual.

Citește și:
Cum diferă cea de-a doua sarcină de prima: 11 întrebări şi răspunsuri
Transformările sânilor pe parcursul sarcinii, săptămână cu săptămână
Câte kilograme trebuie să acumulezi în sarcină?
Celule ale bebeluşului tău vor trăi în organismul tău timp de zeci de ani
Când facem ecografii în sarcină

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa