Dureri frecvente în timpul sarcinii

Alexandra Ion

Există o serie de dureri frecvente în timpul sarcinii. Cu toate acestea, neplăcerile sunt temporare, variază pe parcursul sarcinii și sunt experimentate diferit de fiecare femeie.

Sarcina nu este o boală și nimic din ceea ce se întâmplă în cursul sarcinii nu trebuie considerat din start ca fiind de natură patologică sau o problemă care să afecteze sănătatea fătului sau a mamei. Pe de altă parte, fiecare femeie însărcinată trebuie să știe că toate aceste dureri frecvente în timpul sarcinii trebuie semnalate medicului pentru liniștea ei și bunul mers al sarcinii.

Unele dintre aceste dureri nu reprezintă decât reacții și simptome ale proceselor evolutive din cursul sarcinii, dar există și situații în care senzația dureroasă anunță posibile complicații. Cunoașterea propriului organism, buna relație cu medicul care monitorizează sarcina și încrederea reciprocă sunt cele mai bune căi.

Care sunt cauzele durerilor frecvente din timpul sarcinii:

Dureri abdominale. Sunt primele din durerile frecvente. Pot fi asociate cu balonare, complicații legate de tranzitul intestinal, crampe și disconfort abdominal. Toate sunt efectul hormonilor de sarcină care afectează tranzitul intestinal și toate procesele digestive. De regulă, apar în primul trimestru de sarcină și trec la începutul celui de al doilea.

Durerile de spate sunt cea mai frecventă suferință a femeilor însărcinate. Acestea apar, pe de o parte, din cauza distensiei abdominale care modifică centrul de greutate și solicită coloana vertebrală, mai ales în zona lombară. Pe de altă parte, pot apărea și din cauza modificării tensiunii din ligamente sub efectul hormonilor de sarcină care, pentru a pregăti procesul natural al nașterii, crește elasticitatea articulațiilor.

Durerile articulare, mai ales în zona articulațiilor bazinului și genunchilor, au aceleași cauze ca și durerile de spate. Sunt mai accentuate în trimestrul al treilea de sarcină și afectează mai ales femeile care nu au un tonus muscular bun, înainte de sarcină, dar și pe cele care acumulează prea multe kilograme sau sunt supraponderale.

Cârceii și crampele musculare sunt printre cele mai nesuferite din aceste dureri frecvente în timpul sarcinii. Deshidratarea, dezechilibrul dintre aportul de minerale, deficitul de magneziu și calciu, dar și oboseala pot fi factorii care favorizează apariția acestor probleme.

Durerile costale. Aproape toate femeile însărcinate se vor plânge la un moment dat de dureri în zona coastelor. Fenomenul apare după jumătatea trimestrului doi de sarcină, până aproape de naștere și are drept cauză creșterea în volum a uterului ca urmare a dezvoltări fătului. Organele din cavitatea abdominală produc o anume presiune internă care se poate reflecta în aceste dureri subcostale, unele intense și foarte neplăcute, dară fără nici o cauză patologică.

Durerile pelvine sunt provocate fie de presiunea provocată de uterul dezvoltat pe organele interne, fie, în ultimele săptămâni de sarcină, de presiunea exercitată de capul fătului, în uter, care se orientează pentru a trece prin canalul de naștere.

Contracțiile Braxton Hicks sunt contracții nedureroase, dar în unele cazuri acestea pot să provoace durere vagă în tot abdomenul și dureri de spate. Durerile seamnă foarte bine cu cele din timpul menstruației și cedează la simpla schimbare a poziției. Acest tip de contracții apar de la mijlocul trimestrului doi de sarcină, dar pot să fie dureroase doar spre finalul sarcinii.

Dureri care trebuie să te alarmeze

Semnul clar că ceva e în neregulă este apariția bruscă a durerilor concomitent cu alte simptome: durere de cap, amețeală, sângerare.

Desprinderea de placentă este o urgență. Afecțiunea apare rar și simptomele sunt destul de violente. Durerea abdominală este vie, intensă, localizată de o parte sau alta a abdomenului, iradiind spre spate și este însoțită de sângerare abundentă, cu sânge deschis la culoare.

Tensiunea arterială crescută afectează foarte multe femei însărcinate. Organismul are mecanismele care permit adaptarea la această situație, dar până la un punct. Durerile intense de cap, amețeala și senzația de sufocare, toate concomitent trebuie să te trimită la medic pentru că sunt semnul unei tensiuni arteriale mult crescute.

Preeclampsia este o afecțiune care poate apărea în cursul sarcinii și provoacă, ca urmare a creșterii bruște a tensiunii arteriale, modificări la nivelul ficatului, creierului, rinichilor și placentei. Problema se manifestă prin umflarea mâinilor și picioarelor, dureri acute în abdomen, dureri de cap, greață, vărsături și tulburări de vedere. Este o urgență medicală!

Infecțiile urinare – extrem de frecvente în cursul sarcinii, pot provoca dureri în zona spatelui, dureri în timpul micțiunii.

Citește și:

Remedii pentru durerile obişnuite din timpul sarcinii

Recuperarea dupa cezariana

Durerea de ligament rotund în sarcină

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa