Enterocolita la gravide. Când trebuie să mergi la medic și care sunt riscurile pentru făt

Theodora Fintescu, redactor

Enterocolita la gravide este o afecțiune destul de comună care, de cele mai multe ori, trece în câteva zile și nu necesită spitalizare. Simptomele bolii pot fi foarte puternice, mai ales în situația gravidelor, iar agravarea bolii, care se produce totuși în situații rare, poate duce la deshidratare sau, în cazuri extreme, chiar la naștere prematură. 

Enterocolita la gravide poate fi cauzată de virusuri (rotavirus, enterovirus, adenovirus), de anumite bacterii (Salmonella, E.coli etc), paraziți, agenți fungici, substanțe toxice, leziuni sau antibiotice luate pentru diverse afecțiuni. Enterocolita are mai multe simptome, iar gravitatea lor depinde de cauza bolii și de particularitățile organismului. Cele mai frecvente simptome sunt următoarele:

  • Diaree
  • Oboseală
  • Febră
  • Senzație de greață și vomă
  • Dureri de cap
  • Crampe abdominale
  • Uneori pot apărea sângerări rectale ușoare

În cazul în care vomiți sau elimini prin scaun orice încerci să mănânci sau să bei, riscul de deshidratare este puternic, așa că trebuie să te adresezi medicului. La control, el se va asigura, prin analize și, eventual, ecografie, că diagnosticul de enterocolită este corect și că durerile abdominale și diareea nu sunt semne care să anunțe o naștere prematură. În cazul în care ești deshidratată deja sau la un pas să ajungi acolo, medicul ar putea recomanda spitalizarea. Complicațiile acestei afecțiuni ar putea duce la creșterea deficitară a fătului, ruperea prematură a membranelor, naștere prematură, avort.

Enterocolita la gravide: recuperarea acasă

Dacă simptomele nu sunt severe, iar medicul recomandă recuperarea acasă, urmează-i sfaturile și în câteva zile te vei simți mai bine. Dacă consideră necesar, el îți poate indica tratament împotriva diareei și a senzației de greață, precum și a febrei, dacă ai și acest simptom. Febra în sarcină trebuie tratată cu mare atenție, pentru că, în situații extreme, poate pune bebelușul în pericol sau poate declanșa travaliul. De asemenea, pentru a nu te deshidrata, medicul ar putea indica anumite săruri de rehidratare.

Ce trebuie să faci pentru a-ți reveni mai repede când ai enterocolită în sarcină

Regimul alimentar în perioada de boală și de recuperare este important, așa că rezumă-te la alimente ușoare, cum sunt bananele, orezul, cartofii fierți, pâinea prăjită etc. Evită alimentele grase și pe cele picante, dulciurile, alimentele procesate și laptele.

Mănâncă puțin și des până când reușești să îți reiei complet și fără probleme obiceiurile alimentare.

Cele mai bune lucruri pe care le poți face când te confrunți cu enterocolita în sarcină sunt următoarele: să respecți indicațiile medicului, să te hidratezi și să te odihnești cât mai mult.

După ce începi să te simți mai bine, dezinfectează suprafețele din bucătărie și baie, frigiderul, clanțele de la uși, pentru a te asigura că virusul a dispărut. Poți folosi șervețele sau soluții dezinfectante.

Cum se poate evita enterocolita la gravide?

De cele mai multe ori, enterocolita este provocată de virusuri, iar ea se transmite la fel ca orice alt virus, prin atingerea suprafețelor contaminate și apoi ducerea mâinii la nas sau gură, prin folosirea la comun a veselei cu o persoană infectată, prin consumul de mâncare contaminată sau, pur și simplu, din aer.

Multe gravide iau virusul de la copiii lor mai mari care, pentru că duc la gură tot felul de lucruri și stau, la grădiniță sau școală, alături de alți copii, aduc frecvent acasă virusuri sau bacterii. Pentru a reduce riscul de infectare, spală-ți frecvent mâinile și fă la fel cu mâinile copilului tău. Învață-l să se spele corect și atunci când nu e acasă și să nu ducă mâna murdară la gură sau nas.

Pentru a evita enterocolita în sarcină, respectă câteva reguli simple:

  • Spală mâinile cu atenție, de multe ori pe zi
  • Spală-te pe mâini înainte de a prepara mâncarea și după
  • Dezinfectează frecvent spațiul de lucru din bucătărie (blatul, chiuveta)
  • Dezinfectează frecvent baia
  • Păstrează mâncarea gătită în frigider, acoperită
  • Gătește carnea la temperatura corectă

Pentru a fi cât mai bine informată, îți recomandăm și aceste articole: 

 

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa