Febră și frisoane în sarcină. Ce este de făcut?

febră și frisoane

Nu este niciodată bine să suferi de febră sau frisoane, în sarcină cu atât mai puțin. Dacă experimentezi aceste simptome, probabil că suferi de o afecțiune care, însă, nu are nicio legătură cu sarcina.

Este ușor să te îmbolnăvești în timpul sarcinii deoarece sistemul tău imunitar este afectat în mod natural, susține Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică ginecologie. Însă există unele situații grave legate în mod direct de sarcină ce pot cauza aceste simptome.

Cauze comune de febră și frisoane

Infecții ale tractului urinar

Specialistii de la March of Dimes susțin că până la 10% dintre femeile însărcinate se confruntă cu o infecție urinară ce înseamnă că o bacterie pătrunde la nivelul sistemului urinar și se multiplică. Majoritatea infecțiilor nu sunt grave dacă sunt tratate rapid cu antibiotice și multe lichide. Dacă însă rămân netratate, ar putea ajunge la rinichi și cauza o serie de complicații. Unele infecții urinare sunt asimptomatice, însă altele se manifestă prin nevoie urgentă de a urina, senzație de arsură la urinare, urină tulbure sau cu sânge însoțite de febră, frisoane și dureri pelviene.

Gripa

Dacă suferi de febră, frisoane, tuse, greață și vomă, acestea sunt simptomele gripei. Femeile însărcinate prezintă un risc mai mare de a se îmbolnăvi de gripă deoarece sistemul lor imunitar este slăbit. Cum îți dai seama că e vorba de gripă sau doar o răceală? Gripa se manifestă brusc, iar simptomele sunt mult mai severe. Dacă suspectezi că suferi de gripă, trebuie să te adresezi imediat medicului tău.

Virus gastrointestinal

Diareea și voma cauzate de un virus gastrointestinal, pot avea consecințe serioase pentru femeile însărcinate, în cazul în care acestea nu sunt tratate. Se poate instala deshidratarea ce poate cauza contracții și chiar naștere prematură. Însoțită și de febră, afecțiunea poate accentua deshidratarea, așa că dacă suferi de astfel de simptome, consultă imediat medicul.

Cauze grave de febră și frisoane

Corioamniotita

Pe lângă febră mare și frisoane, această infecție bacteriană a membranelor ce înconjoară fătul și a lichidului amniotic poate cauza transpirație abundentă, un ritm cardiac accelerat, întărirea uterului sau scurgeri vaginale neobișnuite. O astfel de infecție presupune punerea mamei sub tratament cu antibiotic și nașterea copilului. Copilul, după naștere va fi verificat și tratat și el la rândul său cu antibiotice. Dacă această infecție este severă sau lăsată netratată, mama poate suferi de infecții ale regiunii pelviene și abdominale, endometrioză, iar bebelușul de complicații severe inclusiv septicemie, meningită sau probleme respiratorii.

Avortul septic

Avortul septic apare atunci când uterul și conținutul său se infectează, ca rezultat al unui avort spontan tratat chirurgical sau medical. Poate apărea în primul trimestru, iar simptomele pot include febră mare, frisoane, dureri abdominale severe, sângerări vaginale, dureri de spate. Tratamentul constă în antibiotice și extirparea uterului. Dacă este lăsată netratată poate duce la șoc septic.

Listeria

Listerioza este o infecție rezultată din consumul alimentelor sau apei contaminate. Femeile gravide, din cauza unui sistem imunitar slăbit, sunt predispuse acestei infecții. Simptomele pot apărea la câteva zile, chiar luni de la consumul alimentelor contaminate cu această bacterie, iar infecția se poate răspândi la sistemul nervos și, netratată poate duce la avort spontan, naștere prematură, infectarea gravă a nou născutului sau chiar moartea acestuia.

A cincea boală (parvoviroza B19)

Aceasta este o boală comună a copilăriei și mulți adulți sunt deja imuni la ea. Cele mai comune simptome în cazul adulților sunt durerile articulare, chiar dacă la copii aceasta se manifestă prin iritație la nivelul obrajilor, febră ușoară și roșu în gât. Deși este rară, unele femei se pot infecta cu parvoviroza B 19, iar virusul poate duce la avort spontan sau nașterea unui copil cu anemie severă.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()