Hemoroizii după sarcină

Adriana Moscu

Hemoroizii pot apărea în timpul nașterii sau postpartum, ca efect al încetinirii metabolismului

O veche zicală spune că niciodată nu iese fum fără foc și la fel se întâmplă în cazul apariției hemoroizilor. E-adevărat, greutatea sarcinii care pune presiune asupra intestinului gros, dar și schimbările hormonale din această perioadă, favorizează apariția hemoroizilor, acele vene varicoase formate în zona rectală care se umflă în mod neobișnuit, devenind, astfel, incomode și dureroase. Un factor important în apariția lor o are și stilul de viață de dinainte, din timpul și de după sarcină. O alimentație sănătoasă, bogată în fibre, hidratarea corectă și mișcarea regulată (care nu presupune efort excesiv, ci plimbări zilnice în aer liber), pot preveni cu succes apariția acestor probleme stânjenitoare.

Cum apar hemoroizii?

Deși poate exista și o predispoziție genetică, perioada cea mai expusă pericolului este sarcina, atunci când uterul în continuă creștere apasă pe venele pelviene și pe vena cavă inferioară – o venă mare, situată în partea dreaptă a organismului, alimentată cu sânge de la nivelul membrelor inferioare. Această presiune poate încetini revenirea sângelui de la jumătatea inferioară a corpului, fapt ce duce la creșterea presiunii asupra venelor poziționate sub uter, determinându-le să-și mărească volumul.

În plus, cantitatea de progesteron crește în sarcină, ducând la relaxarea pereților venelor, astfel încât acestea se umflă mai ușor. Pentru că încetinește activitatea tractului intestinal, progesteronul contribuie, de asemenea, la apariția constipației. Ca într-un joc de domino, constipația poate duce la efort suplimentar, lucru ce favorizează apariția hemoroizilor.

Nu în ultimul rând, hemoroizii pot apărea în urma efortului de împingere din timpul nașterii. Iar dacă unii dintre ei dispar de la sine la câteva zile după ce ai născut, alții persistă și provoacă neplăceri.

Când se operează hemoroizii?

În jurul acestui subiect există discuții interminabile și păreri diametral opuse. Deși în prezent există metode minim invazive, cum ar fi intervențiile cu ajutorul laserului sau prin radiofrecvență, venele din interiorul rectului sunt atât de numeroase și au atât de multe ramificații încât este imposibil de controlat și de oprit reaparția altor episoade hemoroidale după intervenția chirurgicală. Mai mult, aceste operații nu sunt doar riscante, ci și dureroase, refacerea postoperatorie este de durată (minimum două săptămâni de repaos la pat și regim alimentar drastic) și, adesea, incompletă.

Cum să ameliorezi disconfortul?

Înainte să optezi pentru bisturiu, apelează la tratamente medicamentoase, special concepute pentru ameliorarea inflamațiilor locale, prescrise cu grijă de către medicul specialist. Vezi mai jos ce alte metode de îmbunătățire a situației ai la îndemână:

Afundă-te într-o baie cu apă fierbinte – atât de fierbine pe cât poate corpul tău suporta. Poți folosi și un lighean sau un vas conceput special pentru toaletă, în care să te așezi confortabil. Repetă procedeul de câteva ori pe zi, timp de aproximativ zece minute;

Poți, dimpotrivă, să aplici pe zona afectată un pachet cu gheață, fapt ce poate determina inflamația să intre în remisie și, astfel, disconfortul să fie atenuat;

Alternarea temperaturii locale (apă caldă cu dușuri reci), poate fi și ea de folos;

În cazul hemoroizilor externi, tamponează după baie zona afectată cu șervețele înmuiate în infuzie de mușețel sau cu un prosop moale, evitând frecarea sau apăsarea;

Pentru ameliorare temporară a durerilor, poți apela la medicamente pe bază de ibuprofen, dar numai cu prescripție medicală. Orice medicație pe bază de aspirină este strict interzisă pe întreg parcursul alăptării;

Nu sta o perioadă îndelungată pe scaun sau în șezut, dormi pe o parte și stai întinsă, pe cât posibil: astfel, eviți să pui presiune asupra venelor rectale.

Poți preveni criza hemoroidală

Odată dobândiți, hemoroizii vor rămâne latenți și nu te vor deranja dacă îți vei însuși obiceiuri alimentare sănătoase. Compune-ți dieta zilnică din alimente bogate în fibre, care favorizează accelerarea tranzitului intestinal: consumă multe fructe (afine și prune) și legume (spanac), cereale integrale, semințe, fasole și mazăre. Bea cel puțin doi litri de apă zilnic – sunt recomandate între opt și zece pahare, în funcție de greutatea corporală și efortul fizic depus.

Pe de altă parte, evită carbohidrații și nu fă exces de carne, mai greu de digerat de stomac. Înlocuiește mezelurile cu pește bogat în aminoacizii grași polinesaturați omega 3 și omega 6, hrănitori și ușor de procesat de către organism. Inflamațiile apar și în prezența dulciurilor rafinate – consumă fructe ca alternativă. Renunță la alcool și tutun – aceste produse nu doar că trec în sânge și sunt extrem de nocive pentru bebeluș, în cazul în care alăptezi, dar deshidratează și provoacă iritații și inflamații, propice pentru apariția hemoroizilor.

Mergi de urgență la medic dacă observi sângerări în zona rectală. De obicei, hemoroizii dispar dacă urmezi sfaturile de mai sus, dar există și cazuri în care se pot infecta, moment în care e nevoie de tratament de specialitate complex și atent supravegheat.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa