HIV/SIDA în sarcină. Riscuri pentru copil și mod de transmitere

Marina Rosenfeld

Existența HIV/ SIDA în sarcină nu este neapărat periculoasă pentru copil. Cu sprijin medical, riscul transmiterii bolii este foarte redus.

HIV este virusul imunodeficienței umane, care atacă sistemul imun al organismului, distrugându-i gradual capacitatea de a lupta cu infecțiile și cu anumite tipuri de cancer.

Netratat, HIV ar putea sa se dezvolte în sindromul imunodeficienței umane (SIDA). Este cel mai grav stadiu al HIV şi, de obicei, este fatal.

Nu există în prezent un tratament pentru HIV. În orice caz, medicația încetinește progresia HIV şi întârzie instalarea SIDA. Cele mai multe persoane diagnosticate cu HIV rămân sănătoase foarte mulți ani și au un ciclu al vieții normal.

Centrul pentru Controlul Bolilor din SUA spune că 1,2 milioane de oameni în SUA sunt infectați cu HIV şi că 8 % dintre ei nici nu știu că au virusul.

Cum se răspândește HIV?

HIV se găseşte în sânge, în lichide precum spermă și lichid vaginal. Ca să te infectezi cu HIV, lichidul de la o persoană infectată trebuie să ajungă în circulaţie. Cel mai ușor, o femeie se infectează dacă are contact sexual neprotejat cu un barbat HIV pozitiv. Alte căi de infectare mai puţin comune sunt sexul oral cu un barbat infectat sau sărutul, dacă ambii parteneri au în gură leziuni.

Te poţi infecta cu HIV dacă primeşti sânge infectat prin transfuzie. Riscul unei astfel de infectări e destul de mic pentru că toate produsele din sânge sunt verificate cu stricteţe şi tratate la temperaturi mari ca să elimine viruşii.

Care sunt simptomele infecţiei cu HIV sau ale SIDA?

Unele persoane nu au simptome atunci când se infectează prima dată cu HIV. Altele au simptome de răceală în primele săptămâni de la expunerea la virus. Acestea includ: febră, dureri de cap, dureri în gât, oboseală şi ganglioni umflaţi. În general, aceste simptome trec fără tratament.

Pot trece şi zece ani până infecţia dă simptome. La majoritatea acestor persoane are loc o reducere progresivă a celulor CD4 din sânge. Ele sunt celulele din sistemul imunitar ce luptă cu infecţiile.

Adulţii sănătoşi au între 500 şi 1200 celule în fiecare mm cub de sânge . O persoană care are mai puţin de 200 de celule în fiecare mm cub de sânge începe să facă infecţii numite oportuniste şi au trecut deja la SIDA. Simptomele SIDA includ:

  • Ganglioni umflaţi
  • Pierdere rapidă în greutate
  • Febră şi transpirații
  • Răni în gură sau vagin
  • Oboseală extremă

Ar trebui să mă testez pentru HIV în sarcină?

În mod cert, dacă sunteți HIV pozitiv, tratamentul adecvat reduce riscul de a transmite infecția la copil și, în plus, e foarte important să fiţi protejată.

Medicii recomandă ca gravidele să fie testate încă de la începutul sarcinii. Dacă aveţi risc înalt de a contracta infecţia cu HIV, se recomandă testarea şi în trimestrul 3. Sunteţi în pericol de a vă infecta dacă:

  • Aveţi un nou partener sexual

  • Nu ştiţi dacă partenerul e HIV pozitiv

  • Folosiţi droguri injectabile

  • Partenerul este HIV pozitiv

Chiar dacă ideal este să faceţi tratament cât mai repede, nu e târziu nici în trimestrul 3, decât să nu vă trataţi deloc. Iar dacă nu v-aţi testat deloc în sarcină, medicul vă poate testa când mergeţi la spital să naşteţi. Dureaza 30 de minute ca să excludeţi prezenţa virusului, dar e nevoie de un test mai complex, dacă primul se adevereşte pozitiv. Un bebeluş nou-născut trebuie să primească tratament în primele 12 ore după naştere, dacă testul de după naştere se dovedeşte pozitiv.

Cum pot fi sigură că rezultatul testului HIV este corect?

Testele HIV sunt de obicei destul de exacte. Dacă aţi fost expusă la virus, durează câteva săptămâni până veţi şti dacă v-aţi infectat sau nu. Cu tratament adecvat în timpul sarcinii, riscul pentru copil se reduce la sub 1 %. Ce trebuie să faceţi:

  • Luaţi medicaţia antiretrovirală aşa cum v-a fost prescrisă

  • Faceţi cezariană dacă încărcătura virală din sânge e prea mare la final de sarcină

  • Nu alăptaţi copilul şi nu mestecaţi mâncare pentru el când e mai mare

  • Administraţi copilului tratament antiretroviral până e sigur e ca nu e infectat (cam la 4 luni)

Cum este controlată infecţia cu HIV în sarcină?

Dacă sunteţi sub tratament cu antiretrovirale când descoperiţi sarcina, nu vă opriţi din a lua medicaţia. Dacă o întrerupeţi, virusul poate deveni rezistent. În trecut, antiretroviralele erau recomandate abia când se constata că sistemul imunitar era compromis. Acum se recomandă administrarea de antiretrovirale imediat după diagnosticare.

Scopul antiretroviralelor este să scadă viremia la un nivel nedetectabil prin analize. Acest fapt vă protejează sănătatea şi previne trasmiterea infecţiei la copil. La fel, reduce şansele să transmiteţi infecţia partenerului.

Este posibil ca după trei sau şase luni viremia să se reducă la un nivel nedetectabil, în fiecare lună medicul va verifica viremia. După aceea, vă puteţi verifica starea de sănătate o dată la trei luni.

Dacă încărcătura virală din sânge este nedetectabilă la finalul sarcinii, atunci şansele să transmiteţi infecţia copilului sunt foarte mici şi naşterea naturală poate fi posibilă. Dacă încărcătura virală este mare la final de sarcină, atunci se recomandă cezariana ca să nu infectaţi copilul.

Cum pot face faţă stresului de a fi însărcinată şi HIV pozitivă?

Deşi e greu, trebuie să vă menţineţi sănătoasă pentru a proteja copilul de riscul de a deveni HIV pozitiv. Mai mult, trebuie să fiţi destul de sănătoasă ca să îl puteţi creşte.

Aveţi grijă şi de sănătatea mentală. Spuneţi medicului dacă sunteţi deprimată sau depresivă ca să vă poată îndruma spre un specialist sau spre un grup de suport.

Cum pot evita infecţia cu HIV?

Dacă ai citit acest articol şi te temi că te-ai putea infecta cu HIV, iată cum te poţi proteja:

Dacă nu eşti sigură că partenerul tău e HIV negativ, foloseşte prezervativul la fiecare contact sexual, indiferent dacă este contact vaginal, anal sau oral.

Foloseşte doar lubrifianţi pe bază de apă odată cu prezervativul. Cei pe bază de ulei pot distruge prezervativul

Dacă partenerul tău e HIV pozitiv, vorbeşte cu medicul despre profilaxia post-expunere care implică administrarea tratamentului contra HIV dacă sunteţi la risc de infecţie, Dar trebuie să continuaţi să vă protejaţi folosind prezervativul.

Evitaţi folosirea în comun a obiectelor ce ar putea fi contaminate cu sânge infectat, cum ar fi ace şi lame.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa