Infecţia cu chikungunya în sarcină

Marina Rosenfeld

Infecţia cu chikungunya în sarcină este destul de rară, însă e un motiv în plus să vă feriți de ciupiturile de țânțari. Chikungunya este o boală virală transmisă de unii ţânţari. Nu este o boală de lungă durată, însă uneori simptomele sunt severe. Este una dintre puţinele boli transmise de ţânţari ca şi zika şi febra dengue care sunt problematice sau chiar periculoase pentru femei gravide şi copii.

Epidemii au izbucnit în Africa, Asia şi Europa şi mai recent în Caraibe.

În 2014, mai mult de 2000 de cazuri de chikungunya au fost găsite la turişti ce se întorceau în SUA din arii afectate şi 12 cazuri de trasmitere locală a virusului au fost raportate în Florida. În 2015, aproximativ 700 de cazuri de turişti afectaţi au fost raportate în SUA, niciuna transmisă local (iar alte 200 de cazuri transmise local în teritorii ale SUA (Puerto Rico şi Insulele Virgine)

Chikungunya este îngrijorătoare pentru femeile însărcinate, deoarece în unele cazuri, rare, ce-i drept, ele transmit virusul copilului aproape de termenul naşterii.

Copiii nou-născuţi infectaţi cu chikungunya au un risc mai mare de a dezvolta o formă agresivă a bolii.

Simptomele infecţiei cu chikungunya

Cele mai comune semne de infecţie sunt febra şi durerea de încheieturi, dar puteţi avea dureri musculare, încheieturi umflate sau erupţii. Dacă sunteți gravidă şi aveţi astfel de simptome, adresaţi-vă medicului.

Tratamentul pentru chikungunya

Nu există tratament pentru o astfel de infecţie. Medicul vă va sugera să vă odihniţi , să beţi multă apă ca să evitaţi deshidratarea şi să luaţi paracetamol pentru a reduce febra şi durerea. Nu luaţi medicamente antiinflamatorii nesteroidiene ca ibuprofen şi aspirină.

Cum să vă protejaţi împotriva acestei infecţii?

Nu există vaccin pentru chikungunya. Dacă sunteţi în zone geografice cu risc pentru această infecţie răpândită de ţânţari ar fi bine:

  • Să folosiţi sprayuri anti-ţânţari
  • Să purtaţi îmbrăcăminte de bumbac ce vă acoperă braţele şi picioarele.
  • Să staţi în locuri cu aer condiţionat sau care au geamuri şi uşi cu protecţie.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa