Listeria în sarcină. Tot ce trebuie să știi

Ramona Dinescu
listeria

Listeria este o bacterie ce cauzează o afecțiune gravă numită listerioză. Listerioza este, de obicei, cauzată de consumul alimentelor contaminate de anumite tipuri ale acestei bacterii.

Bacteria listeria are o răspândire destul de mare în natură. A depozita alimente contaminate, chiar în frigider, permite bacteriei să se dezvolte.  Iată o listă cu cele mai periculoase alimente ce pot fi infectate cu listeria:

–          Semipreparatele ce pot fi mâncate imediat fără a fi nevoie să fie încălzite

–          Carne de pui gătită, dar rece

–          Salate preparate, gata de mâncat, precum și salate de fructe

–          Pateu de ficat

–          Fructe de mare și peste crud, ce pot fi consumate ca atare

–          Brânză moale și maturată la suprafață

–          Înghețată necongelată suficient (moale)

–          Produse lactate nepasteurizate

Cei mai expuși la listeria

Bacteria listeria este rar întâlnită la persoanele sănătoase și dacă, totuși, apare, prezintă foarte puține simptome, sau poate fi asimptomatică.

Listerioza poate afecta însă femeile însărcinate și bebelușul pe care acestea îl poartă în pântec, persoanele în vârstă, de obicei pe cei trecuți de 65 de ani. De asemenea, indiferent de vârstă, toate acele persoane care au sistemul imunitar slăbit în urma unei afecțiuni severe precum un cancer, leucemie, SIDA, diabet sau boli de ficat sau rinichi, sunt mult mai predispuse unei infecții cu listeria.

Care sunt simptomele infecției cu listeria?

La persoanele cu risc de infecție, simptomele pot include febră, dureri de cap, oboseală sau crampe musculare, susține Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică ginecologie, vorbind despre listeria în sarcină. Simptome mai puțin comune sunt diaree, greață și crampe abdominale. De menționat este faptul că simptomele pot progresa către forme foarte severe ale bolii, precum meningită sau septicemie.

În cazul femeilor însărcinate, simptomele pot fi mai blânde, însă listerioza poate duce la avort spontan, naștere prematură sau, în cazuri rare, la nașterea unui copil mort.

Ce măsuri de precauție se pot lua împotriva listeriei?

Femeile însărcinate, clasându-se în categoria persoanelor cu risc de infecție cu listeria, trebuie să fie extrem de atente și să ia următoarele măsuri:

–          Mănâncă numai alimente gătite proaspăt și fructe și legume foarte bine spălate. Resturile de mâncare pot fi mâncate mai târziu doar dacă sunt ținute în condiții bune la frigider, maximum o zi.

–          Nu consuma nici un aliment dacă ai cea mai mică suspiciune legată de felul în care a fost preparat sau depozitat.

–          Gătește alimentele bine, deoarece, prin procesul de gătire, bacteria listeria este ucisă.

–          Reîncălzește mâncarea cu funcția de abur fierbinte.

–          Evită mâncărurile de tipul „ready to eat” de la rafturile cu salate gata preparate, sandvișuri sau alte delicatese.

–          Nu consuma alimente ce au termenul de valabilitate expirat, chiar și cu o zi.

–          Poți mânca mâncare fast food doar dacă a fost pregătită atunci, pe loc, la temperaturi înalte de fierbere.

–          Dacă mănânci în oraș, comandă numai feluri de mâncare ce se pregătesc pe loc.

Igiena alimentară reduce riscul de listerioză

–          Spală-te pe mâini foarte bine înainte de a prepara mâncarea sau de a lua masa.

–          Păstrează frigiderul curat și funcțional la mai puțin de 5 grade Celsius.

–          Spală cuțitele, tocătoarele și aparatura din bucătărie după fiecare utilizare a alimentelor crude pentru a preveni contaminarea altor alimente.

–          Spală bine fructele și legumele înainte de a le consuma sau de a le stoarce cu aparatul pentru a obține suc.

–          Produsele congelate se decongelează în condiții de igienă la frigider sau la cuptorul microunde, nu la temperatura camerei.

–          Gătește la o temperatură potrivită orice fel de carne crudă sau pește.

–          Nu lăsa alimentele să se răcească pe aragaz prea multă vreme. După ce temperatura a scăzut puțin, trebuiesc băgate la frigider

–          Alimentele din frigider trebuiesc acoperite mereu cu capac sau folie.

–          Alimentele se păstrează în frigider în funcție de categorie, adică nu se țin în același loc carne crudă cu brânză, etc.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa