Migrena în timpul sarcinii. De ce apare și care sunt tratamentele eficiente

La concurență cu durerile de spate, migrena și durerile de cap sunt una dintre cele mai frecvente probleme în timpul sarcinii.

Alexandra Ion
Analizăm subiectul pe toate fețele și îți spunem tot ceea ce trebuie să știi despre migrena în timpul sarcinii.
Analizăm subiectul pe toate fețele și îți spunem tot ceea ce trebuie să știi despre migrena în timpul sarcinii.
La concurență cu durerile de spate, migrena și durerile de cap sunt una dintre cele mai frecvente probleme din timpul sarcinii.

Cauzele care duc la migrenă sau la dureri de cap, mai mult sau mai puțin trecătoare, sunt multiple și pot fi banale și fără niciun risc sau pot semnele unor probleme serioase. Analizăm subiectul pe toate fețele și îți spunem tot ceea ce trebuie să știi despre migrena în timpul sarcinii.

Dacă migrena este o durere intensă localizată strict – care durează de la câteva ore până la câteva zile, durerea de cap sau cefaleea pare o manifestare mai blândă, având intensitate și durată mai redusă. În fapt, sunt aproape tot una, cel puțin în ceea ce privește cauzele și posibilele complicații pe care le anunță.

Principala cauză pentru migrenă și dureri de cap sunt schimbările hormonale din timpul sarcinii.

Apar mai ales în primul trimestru de sarcină și dispar sau se reduc spre final. Migrenele mai pot apărea și pe fondul unor dereglări ale secrețiilor unor substanțe sau hormoni din creier (precum serotonină, tot ca efect al modificărilor hormonale din timpul sarcinii) sau al modificării bruște a fluxului de sânge către creier.

Se consideră că femeile care au avut o predispoziție pentru episoade de migrenă înainte de sarcină, vor experimenta din plin această problemă mai ales în primele două trimestre. Dar pentru că sarcina este perioada cea mai specială din viața unei femei, nu este exclus ca migrenele să dispară complet, chiar dacă înainte de sarcină te confruntai cu ele.

Migrena violentă care apare brusc în ultimul trimestru de sarcină trebuie să fie un serios semnal de îngrijorare, pentru că poate să fie unul din simptomele de preeclampsie.

Complicația apare pe fondul creșterii bruște a tensiunii arteriale și este o urganță medicală, atât pentru tine, cât și pentru făt. Dacă durerea de cap este însoțită de vărsături, senzație de slăbiciune, picioare umflate și ești în una din lunile ultimului trimestru de sarcină, o vizită urgentă la medic este cea mai bună soluție.

O serie de elemente banale pot să fie factori declanșatori pentru migrenă și durere de cap în cursul sarcinii. Astfel deshidratarea, stresul, lumina puternică (femeile însărcinate sunt extrem de sensibile la lumină), zgomotele puternice, pot declanșa episoade de migrenă.

Pentru a fi bine pregătită când bebelușul tău vine pe lume, îți recomandăm două cărți de referință despre alăptare și îngrijirea bebelușului, scrise de Dr. Jack Newman, respectiv Dr. William Sears, doi dintre medicii de top ai momentului. Îți propunem pachetul la preț special ”La început de drum”. Îl poți comanda AICI.

Cum se tratează migrena în timpul sarcinii

Două dintre cele mai uzuale medicamente sunt contraindicate în perioada de sarcină. Aspirina și ibuprofenul n-ar trebui să existe pentru tine pe toată perioada sarcinii și după naștere, dacă vei alăpta. Alternativa este banalul paracetamol, dar numai cu sfatul și mai ales în doza prescrisă de medic.

Apelează cu încredere la leacurile tradiționale. Compresele calde și reci, alternative, pe frunte sau masajul tâmplelor sunt soluții bune și mult mai eficiente decât crezi.

Inspiră o dată de două ori esență naturală de lavandă sau esență naturale de mentă. Pot avea efect miraculos. Un ceai de mentă neîndulcit și rece poate liniști o durere de cap enervantă. Presopunctura și acupunctura pot ajuta, mai ales în cazurile cele mai intense de migrenă.

O tehnică care dă rezultate este să împingi cu limba în cerul gurii, exact la baza incisivilor. Fă asta de cât de tare poți, cu pauze de repirație lentă și adâncă. Repetă de 5-6 ori. Este foarte posibil ca durerea să se calmeze substanțial și chiar să treacă. Sau mai poți prinde câte o șuvița subțire de păr, chiar de la rădăcină, după care sa tragi scurt de câteva ori. Repetă operațiunea, având grijă să începi de la ceafă spre frunte. Ambele metode eliberează tensiunea din oasele craniului și din mușchii de sub pielea capului și alină sau calmează durerile de cap.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa