Motive de îngrijorare în sarcină

Ramona Dinescu
dureri de cap in sarcina

Motive de îngrijorare pot fi multe în sarcină, mai ales dacă viitoarea mamă este o fire mai panicată. Însă, câteva simptome ar trebui să te îngrijoreze de-adevăratelea și să te trimită cât mai repede la medic.

Sarcina reprezintă o perioadă a întrebărilor, mai ales când vine vorba de sănătatea ta și a fătului. A ști ce este sigur și ce nu este și a cunoaște simptomele care ar trebui să te trimită la medic, este extrem de important pentru o femeie gravidă. Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică ginecologie, ne-a spus care sunt adevăratele motive de îngrijorare în sarcină.

Motive de îngrijorare în sarcină: sângerare, febră, durere și frisoane

Chiar dacă un col uterin mai sensibil se poate traduce prin sângerări ușoare, există femei care în timpul sarcinii suferă de sângerări vaginale moderate sau severe, de sângerări acompaniate de febră, dureri și/sau frisoane. Toate acestea sunt semne care trebuie să îți dicteze să pui urgent mâna pe telefon și să le comunici medicului.

Motive de îngrijorare în sarcină: dureri de cap, amețeală și stare de leșin

Ai o durere de cap care nu pare să mai treacă? Dacă ți se pare că suferi de o durere de cap severă și persistentă, mai ales în situația în care este acompaniată de o stare de amețeală și leșin și/sau de vedere blurată, ar trebui să suni cât mai repede medicul. Găsește un loc potrivit unde să te așezi și să te odihnești atunci când simți că ai putea să leșini și găsește pe cineva care să stea cu tine până ce ajungi la medic. Încearcă să bei puțină apă (deshidratarea poate produce adesea aceste simptome) și să te întinzi pe partea stângă.

Motive de îngrijorare în sarcină: urinare frecventă și dureroasă

Deși urinarea frecventă este un simptom comun în timpul sarcinii, durerea și senzația de arsură în timpul urinării, nu este. Acest simptom poate fi semnul unei infecții urinare ce poate apărea în cazul multor femei și poate fi extrem de inconfortabilă în sarcină. Contactează medicul imediat ce prezinți aceste simptome pentru a ajuta la prevenirea complicațiilor care ar putea include naștere prematură sau greutate mică a fătului la naștere. Pentru a preveni infecțiile urinare trebuie să bei suficientă apă zilnic, să mergi la baie ori de câte ori simți nevoia, să urinezi înainte și după actul sexual și să porți lenjerie de bumbac.

Motive de îngrijorare în sarcină: episoade moderate până la severe cu dureri pelviene

Foarte multe viitoare mame simt o anumită presiune pelviană în timpul sarcinii. Cu toate acestea, durerile severe și persistente (nu doar un junghi sau o crampă) pot reprezenta un motiv de îngrijorare în sarcină. Dacă faci genuflexiuni, bei apă sau te odihnești iar durerea nu dispare repede, pune mâna pe telefon și anunță medicul (mai ales dacă ai și febră)

Motive de îngrijorare în sarcină: vomă însoțită de febră și durere

Ești în situația în care greața pe care o simți trece de bariera „grețurilor matinale”? A vomita mai mult decât o dată pe zi, plus febră și durere, înseamnă obligatoriu o vizită urgentă la medic. Ai putea suferi de o formă severă a grețurilor matinale care poate fi ameliorată cu ajutorul unor medicamente pe bază de rețetă. Chiar dacă grețurile matinale obișnuite nu înseamnă nici un pericol pentru tine sau copilul tău, incapacitatea de a păstra alimentele în organism poate reprezenta unul dintre adevăratele motive de îngrijorare în sarcină.

Motive de îngrijorare în sarcină: frisoane și febră mai mare de 39,4 grade Celsius

A avea febră nu este niciodată distractiv, însă, în timpul sarcinii poate fi periculos pentru bebeluș. Creșterea și dezvoltarea fătului depinde și de capacitatea organismului tău de a se păstra la o temperatură de aproximativ 37 de grade Celsius. La începutul sarcinii, o febră mare poate duce la avort spontan. Mai târziu, febra nu-l va afecta prea mult pe cel mic, însă febra este semnul unei infecții sau al unei probleme de sănătate despre care doctorul ar trebui să știe.

Motive de îngrijorare în sarcină: eliminarea constantă și abundentă a unui lichid vaginal

Te afli pe ultima sută de metri? Atunci, o scurgere vaginală ar putea însemna că ți s-au rupt membranele, caz în care trebuie să ajungi cât mai repede la spital pentru că urmează să naști. Însă dacă simți o scurgere vaginală abundentă înainte de 37 de săptămâni, ar trebui să-ți suni imediat medicul. Acesta ar putea fi semnul unei nașteri premature. Iar dacă scurgerea este acompaniată și de contracții uterine, ai un simptom în plus care să te trimită urgent la medic.

Motive de îngrijorare în sarcină: umflarea bruscă a mâinilor, picioarelor și feței

Dacă te afli în al doilea sau al treilea trimestru de sarcină, iar mâinile și fața se umflă considerabil, ar putea fi semnul unei retenții normale de apă. Preeclampsia reprezintă o complicație serioasă a sarcinii care necesită atenție medicală imediată.

Motive de îngrijorare în sarcină: lipsa mișcărilor fetale

În ultima parte a sarcinii vei urmări mișcările fetale prin numărarea ghionturilor pe care ți le dă zilnic. Majoritatea medicilor recomandă monitorizarea mișcărilor fetale de câteva ori pe zi. Dacă nu ai mai simțit nici o mișcare de ceva timp, bea un pahar de suc de fructe (fructoza ajunge direct în sânge și îi poate da un imbold bebelușului), apoi întinde-te pe partea stângă timp de jumătate de oră într-o cameră liniștită. Dacă tot nu simți nici o mișcare, sună medicul ginecolog.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa