Operație în premieră în România la o tânără însărcinată ce avea cancer de col uterin

Raluca Dumitrică
Conf. Univ. Doctor Petre Brătilă | Totul despre mame
Conf. Univ. Doctor Petre Brătilă, cel care a realizat operatia salvatoare
Conf. Univ. Doctor Petre Brătilă | Totul despre mame
Conf. Univ. Doctor Petre Brătilă, cel care a realizat operația salvatoare

Intervenția chirurgicală unică în țara noastră a avut loc la la Spitalul Euroclinic din București

Conf. Univ. Dr. Petre Brătilă, unul dintre cei mai experimentați medici ginecologi din țară, a realizat, pentru prima dată în România, o intervenție de tratament conservator pentru cancerul de col uterin în timpul sarcinii, la o pacientă de 29 de ani. Operația, efectuată pro bono la Spitalul Euroclinic din cadrul reţelei private de sănătate Regina Maria, a salvat două vieți: pe cea a tinerei care a aflat că are cancer de col uterin după ce a rămas însărcinată și pe cea a copilului nenăscut pe care și-l dorea atât de mult.
Intervenția a fost una delicată și dificilă în același timp, atât din punctul de vedere al anesteziei, cât si al procedurii în sine, deoarece pe masa de operație nu s-a aflat doar un pacient, ci doi. În săptămâna 13 de sarcină, fătul are aproximativ 6.7 cm de la creștet la șezut, fiind de mărimea unei mandarine.
Conf. Dr. Brătilă este recunoscut pentru contribuția remarcabilă la progresul chirurgiei oncoginecologice, fiind unul dintre puținii medici din lume specializați în efectuarea de tehnici de tratament conservator pentru cancerul de col uterin în stadii incipiente cu conservarea potențialului reproductiv și hormonal al femeii.

Bucurie şi tristeţe

Diana și Alexandru, un cuplu tânăr din Iași, au încercat timp de 5 ani să aibă copii. Odată cu vestea că este însărcinată, în urma unor investigații standard în sarcină, Diana a aflat că suferă de o boală gravă. Examenul Papanicolau a arătat că există celule anormale la nivelul colului uterin, iar biopsia a confirmat un cancer invaziv. Până la acea vârstă, Diana nu făcuse niciodată testul Papanicolau. “Îmi era teamă și amânam de pe o zi pe alta, deși prietenele mă sfătuiau să merg la doctor. Îmi pare enorm de rău că nu am facut acel test din timp!”, a spus Diana.
În cazul Dianei, lucrurile erau complicate: nu numai că fusese diagnosticată cu cancer, însă era și gravidă. Alegerea celei mai bune metode pentru a trata cancerul de col uterin diagnosticat în sarcină depinde de tipul de cancer, de cât de avansat este și de vârsta sarcinii. Medicul ginecolog curant i-a recomandat Dianei histerectomia, operația de îndepărtare a uterului – o opțiune care i-ar fi oferit acesteia cea mai bună șansă de tratament al cancerului, însă care ar fi dus la pierderea copilului și a oricărei posibilități de a mai avea vreodată vreo sarcină.
Deoarece Diana nu era pregatită să renunțe la copilul mult dorit şi înțelegând cât de important era pentru Diana să aducă pe lume copilul din pântec, doctorița ginecolog din Iași l-a recomandat pe Dl. Conf. Univ. Petre Brătilă, unul din puținii medici din lume care are experiență în astfel de cazuri.

Cancerul de col uterin poate fi tratat în sarcină

“Este o intervenție în premieră. Prin operația de tratament conservator al cancerului de col uterin, oferim femeilor șansa nu numai de a conserva funcția reproductivă, dar și de a păstra o sarcină în evoluție, care poate fi dusă cu succes la termen”, a declarat Conf. Univ. Dr. Petre Brătilă.
“Deși relativ rar, un astfel de caz cum este cel al Dianei, în care o femeie însărcinată este diagnosticată cu o formă invazivă de cancer de col uterin, reprezintă o situație extrem de complexă și provocatoare, atât pentru ginecolog, cât și pentru mamă. Însă este foarte important pentru o astfel de pacientă să nu ia decizia de a întrerupe sarcina, doar pentru că nu ar exista vreun tratament. În anumite situații, există o soluție atât pentru mamă, cât și pentru copilul nenăscut. Tehnica pe care am folosit-o se numește trachelectomie sau procedura de tratament conservator al cancerului de col uterin și este indicată doar în cazuri atent selecționate: în formele incipiente de boală, în care cancerul este localizat strict la nivelul colului uterin (stadiile IA și IB) și în care ganglionii pelvici nu sunt invadați de celulele canceroase” – a explicat Conf. Univ. Dr. Petre Brătilă.
Acum, după intervenţia realizată la Spitalul Euroclinic, Diana și Alexandru își pun toate speranțele că bebelușul se va naște sănătos. În urmatoarele luni, însă, mama și sarcina vor fi supravegheate îndeaproape.

La fiecare 5 ore, o femeie moare în România de cancer de col uterin, o boală ce poate fi prevenită. Peste 3.400 de cazuri de cancer de col uterin sunt depistate, în fiecare an, în România, incidența fiind cea mai ridicată din Centrul și Estul Europei, conform unui raport întocmit în 2013 de Centrul Internațional pentru Informare HPV.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa