Pisicile şi femeile însărcinate

Adriana Moscu
Pisicile și femeile însărcinate

Sunt pisicile periculoase pentru femeile însărcinate?

Probabil că ai fost deja atenționată că pisicile pot fi purtătoarele unui parazit numit toxoplasma gondii care se poate transmite la om. Și totuși, din fericire, nu este atât de ușor să te îmbolnăvești de toxoplasmoză. Iată mai multe informații despre această afecțiune:

Toxoplasmoza, între mit și realitate

Pisicile, ca și oamenii, se pot îmbolnăvi o singură dată de toxoplasmoză, după care devin imuni și unele, și alții și, mai mult, nu mai pot transmite boala. Pisicile pot contracta toxoplasmoza numai dacă au consumat carne crudă sau șoareci purtători ai acestui parazit. După aproximativ zece zile de la incubare, pisicile sunt infectate și ouăle de parazit se vor depune pe fecale și vor fi eliminate astfel. Există riscul să te infectezi numai dacă: 

-pisica ta face toxoplasmoză pentru prima dată în timpul în care tu ești însărcinată;

– dacă tu nu ești deja imună;

– dacă cureți litiera cu mâna și apoi nu te speli temeinic;

– dacă o speli la 4-5 zile după ce a fost folosită – după acest interval  paraziții pot deveni infecțioși.

Ce se întâmplă dacă te infectezi cu toxoplasmoză?

Deși, așa cum am arătat, șansele sunt foarte reduse, dacă ești gravidă și te-ai infectat pentru prima oară cu acest parazit îl poți transmite mai departe fătului. Jumătate dintre bebelușii infectați astfel se nasc prematur. Toxoplasmoza poate provoca leziuni ale creierului și convulsii la copiii infectați în perioada intrauterină. Pot apărea și alte simpome, la câteva săptămâni, luni sau ani de la naștere: pot fi afectate splina și ficatul, poate apărea fenomenul de surdocecitate (pierderea auzului și a văzului), se poate declanșa o formă de icter sau cel mic poate suferi de diaree, vărsături, probleme digestive și erupții cutanate.

Poții scăpa de această nesiguranță efectuând un simplu test de sânge, prin care vei afla dacă ești sau nu imună la toxoplasma gondii.

Este părul de pisică periculos în sarcină?

Dacă ești alergică, proximitatea unei feline s-ar putea să-ți sporească sensibilitatea – înroșirea ochilor, strănuturile repetate și chiar declanșarea unei crize asmatice, sunt toate posibile. În acest caz, vorbește cu medicul specialist ce e indicat să faci – să primești tratament antihistaminic, sau să oferi pisica spre îngrijire unor prieteni. Poți să amenajezi o cameră în care pisica să nu aibă voie să intre și în care să te refugiezi de-a lungul sarcinii.

Ce se întâmplă dacă gravida este zgâriată sau mușcată de pisică?

În saliva pisicii se poate ascunde o bacterie numită bartonella henselae, care afectează doar persoanele cu sistemul imunitar scăzut, fiind inofensivă pentru altele. În urma mușcăturii sau a zgârieturii (pisica își spală des lăbuțele cu salivă), această bacterie poate pătrunde în organismul tău, cauzând inflamații și o rană care se vindecă, de obicei, în 3-10 zile. În urma complicațiilor, pot apărea episoade febrile urmate de umflarea ganglionilor limfatici. În acest caz, se poate impune tratamentul cu aspirină, ibuprofen sau chiar antibiotice, medicamente care îți pot fi interzise în primul trimestru de sarcină. Consultă medicul și luați împreună cea mai bună decizie – din fericire, această rană se vindecă de cele mai multe ori de la sine.

Cum se poate preveni transmiterea infecțiilor de la pisici, la gravide?

Deparazitează pisica periodic, atât intern cât și extern, spală litiera zilnic, purtând mănuși de unică folosință, folosește dezinfectant și alte soluții de curățare în locul în care stai (ai grijă să nu fie toxice pentru bebelușul din burtică). În plus, nu consuma carne nepreparată termic, spală bine fructele și legumele și fă același lucru și procedează identic în ceea ce privește alimentația animăluțului de companie.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa