Răceala la gravide. Cum să te tratezi ca să nu afectezi copilul

Theodora Fintescu, redactor

Răceala la gravide este o afecțiune comună care, de cele mai multe ori, nu ridică probleme majore și nu pune în pericol nici mama, nici copilul. Totuși, pentru mamă, orice viroză ridică o serie de neplăceri: pe de o parte, pentru că simptomele nu pot fi ameliorate cu medicamente decât în mod excepțional, pe de altă parte, pentru că mama se teme ca virusul să nu îi facă rău micuțului. Este esențial ca în momentul în care simți că situația se înrăutățește să te adresezi medicului pentru a nu risca o serie de complicații ce ar putea afecta copilul sau ar putea duce la naștere prematură.

În perioada sarcinii, sistemul imunitar este mai slăbit decât în mod normal, așa că vei putea răci mult mai ușor. Cel mai bun mod de a preveni răceala în sarcină este să stai departe de persoanele bolnave, să eviți zonele aglomerate și să îți speli bine mâinile, cât mai des. De asemenea, evită să stai alături de copii care merg la creșă/ grădiniță, școală, mai ales în perioadele cu risc ridicat de viroze și gripe. Dacă propriul tău copil frecventează grădinița sau școala, asigură-te că respectă normele de igienă și, în măsura în care e posibil, ține-l acasă în perioadele cu epidemii sau când știi că are colegi bolnavi.

Pentru a ajuta organismul să facă față bolilor în perioada sarcinii, pregătește-l din timp, consumând alimente care întăresc sistemul imunitar: usturoi, ceapă, hrean, lămâie și multe fructe, preferabil de sezon.

Febra la gravide

Răceala la gravide poate fi însoțită de febră, iar în acest caz e important să nu te bazezi doar pe variante naturiste de reducere a temperaturii, ci să ceri sfatul medicului. El te va ghida în funcție de particularitățile afecțiunii, de cât de mare e febra și de trimestrul de sarcină în care te afli. În anumite perioade ale sarcinii, febra poate influența dezvoltarea optimă a fătului. Organismul lui crește urmând anumiți pași, iar proteinele sunt cele care determină dezvoltarea. În cazul în care febra afectează puternic organismul mamei, proteinele nu mai acționează eficient. În situații rare, se poate ajunge la pierderea sarcinii sau la afectarea serioasă a fătului.

O consecință neplăcută a febrei la gravide este deshidratarea, așa că este necesar consumul unei cantități mari de lichide: apă, supe, ceaiuri călduțe cu miere și multă lămâie.

Răceală sau gripă în sarcină: cum faci diferența

Dacă ești gravidă și prinzi din plin sezonul gripal, adică perioada noiembrie- martie, asigură-te că faci tot ce se poate pentru a nu intra în contact cu bolnavi, pentru că gripa în sarcină poate duce la avort spontan sau naștere prematură. În sarcinile avansate, gripa poate duce la deteriorarea sistemului nervos, a inimii, a tractului digestiv sau a oaselor copilului. Vaccinul antigripal este considerat sigur pentru gravide. Ține cont de faptul că el nu te ferește de viroze, ci te protejează exclusiv împotriva anumitor tulpini care provoacă gripa.

Dacă ți-e rău, ai simptome de răceală și nu ai ajuns încă la medic pentru diagnostic, informațiile din graficul de mai jos te pot ajuta să îți dai seama dacă suferi de viroză sau gripă. În cazul în care simptomele acestea apar la una dintre persoanele cu care locuiești, folosește o mască chirurgicală în casă, aerisește bine în permanență și spală-te des pe mâini, pentru a reduce riscurile de a lua și tu virusul.

 

Indiferent care este concluzia, nu lua medicamente fără a vorbi cu medicul. În niciun caz nu lua antibiotice. Doar o parte dintre ele sunt permise în sarcină, iar în caz de gripă sau viroză ele nu sunt necesare. Excepție face situația în care boala se complică și apare o infecție de natură bacteriană.

Remedii naturale pentru răceala la gravide

  • Remedii naturale pentru durerile de gât, la gravide: consumă miere și multe ceaiuri calde, nu fierbinți, pentru a nu irita și mai rău gâtul. Un foarte bun remediu natural pentru durerile de gât este și cartoful ras, stropit cu spirt și împachetat într-un prosop pe care îl pui în jurul gâtului. Gargara cu apa și sare este, de asemenea, eficientă.
  • Remedii naturale pentru durerile de cap, la gravide: asigură-te că te hidratezi corespunzător, pentru că deshidratarea poate accentua durerile de cap. Pentru a scăpa de acest disconfort, folosește cartof ras, stropit cu spirt și apoi învelit în prosop sau batistă și plasat pe frunte. În cazul durerilor puternice, medicul ți-ar putea recomanda pastile.
  • Remedii naturale pentru nasul înfundat, la gravide: aburii ajută la eliberarea căilor respiratorii, așa că poți sta cu capul, acoperit cu un prosop, deasupra unui vas cu apă fierbinte. La fel de eficient este să stai în baie, cu ușa închisă, și să dai drumul la apă fierbinte în cadă până se fac aburi. Vestea bună este că poți folosi și apă de mare, care desfundă ușor căile nazale. Pe timpul nopții, pentru a putea respira, taie o ceapă în patru și plaseaz-o pe noptieră, lângă tine. Nu uita să folosești mai multe perne pentru a menține capul mai sus și a ușura astfel respirația.
  • Remedii naturale pentru tuse, la gravide: sarea încălzită, pusă pe piept într-un prosop, precum și mierea consumată cu lingurița sau în ceaiuri călduțe sunt cele mai bune remedii împotriva tusei. De mare ajutor este și siropul obținut din ridiche neagră în felul următor: se taie ridichea în două și se umplu jumătățile cu miere sau zahăr. Se lasă peste noapte, iar dimineața se bea siropul.
  • Multe dintre simptomele care apar în caz de răceală la gravide pot fi atenuate cu ajutorul ceaiurilor. Atenție, însă! Unele ceaiuri conțin cantități mari de cofeină, iar acestea ar trebui evitate, mai ales în primul trimestru de sarcină. Astfel, ceaiuri precum cel negru, ceaiul verde, Earl Gray nu ar trebui consumate în această perioadă. De asemenea, cel de sunătoare, ginseng sau cel din rădăcină de lemn dulce sunt contraindicate în timpul sarcinii.

Pentru a fi cât mai bine informată, îți recomandăm și aceste articole: 

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa