Tot ce trebuie să știi despre rinita de sarcină

Dr. Cipriana Perederco
rinita de sarcina totul despre mame

Rinita de sarcină sau nasul înfundat în timpul sarcinii este o problemă cu care se confruntă peste 30% dintre femeile însărcinate. Iată ce trebuie să știi despre această problemă!

De cele mai multe ori, rinita de sarcină apare din primul trimestru. Poate să apară şi mai târziu pe timpul sarcinii, în funcţie de constelaţia hormonală şi condiţiile locale.

Din fericire, odată cu venirea pe lume a bebeluşului rinita de sarcină se vindecă de la sine. Dare este bine de ştiut ce putem face între timp pentru a scăpa de neplăcerile pe care le provoacă.

Care sunt cauzele rinitei de sarcină

Estrogenul şi progesteronul produse de organism în timpul sarcinii, în cantităţi modificate faţă de condiţiile normale, sunt principalii responsabili pentru apariţia simptomelor rinitei de sarcină. Aceşti hormoni pot să producă inflamaţia ţesutului care căptuşeşte fosele nazale. Estrogenul în cantitate mare are efect asupra caracteristicilor secreţiilor mucoase făcându-le mai abundente. Un rol important în apariţia rinitei în sarcină îl are şi creşterea cantităţii de apă din organism şi alţi hormoni.

Cum ştiu că este rinită de sarcină?

Simptomul cel mai frecvent al rinitei de sarcină este nasul înfundat. Pot să mai apară şi scurgeri mucoase abundente, strănuturi sau mâncărimi. Indiferent de vârsta sarcinii dacă apar aceste simptome fără a fi însoţite de semne de infecţie respiratorie (febră, dureri musculare, secreţii verzui în nas) putem suspecta o rinită de sarcină.

Despre răceala în sarcină puteți citi mai multe aici: Eşti gravidă şi ai răcit?

Este important să nu o confundăm cu o reacutizare a rinitei alergice sau cu o sinuzită trenantă.
Având în vedere că incidenţa sinuzitelor tinde să fie mai mare în timpul sarcinii, cereţi sfatul medicului dumneavoastră dacă nu sunteţi sigură că vă confruntaţi cu rinita de sarcină.

Care sunt remediile la îndemână?

Dacă, pe lângă picioarele umflate, balonare, greaţă şi balonare apare, şi nasul înfundat, lucrurile se complică, afectând în sens negativ calitatea vieţii. Câteva soluţii simple ne pot fi de mare ajutor:

Hidratarea corectă: un corp căruia îi lipseşte apa va produce mucus mai vâscos care va accentua obstrucţia nazală.

Poziţia ridicată a capului: mai ales în timpul somnului. Inflamaţia de la nivelul mucoasei nazale tinde să fie mai mică atunci când stăm în picioare şi se accentuează în poziţie culcată, deoarece gravitaţia creşte drenajul sângelui de la nivelul zonei mai ridicate. O pernă în plus sub umeri poate fi suficientă pentru o respiraţie mai confortabilă.

Lavajul cu soluţii saline: ajută la drenajul mucusului de la nivelul foselor nazale şi are uşor efect antiinflamator local.

Exerciţiile fizice uşoare: dacă medicul ginecolog vă permite, exerciţiul fizic de intensitate mică şi cu impact redus, ajută la uşurarea respiraţiei.

Umidificarea aerului: mai ales în camera în care dormim. Anotimpul rece şi cel extrem de cald aduc cu sine uscăciunea aerului. Aerul uscat îngroaşă mucusul de la nivelul căilor aeriene provocând înfundarea nasului şi chiar tuse. Pentru a-l combate putem folosi aparate de umidificat aerul din încăpere sau un mic vas cu apă lăsat pe calorifer în timpul iernii.

Inhalaţiile: utilizând soluţii saline sau/şi uleiuri volatile. Aburul şi uleiurile volatile (cedru, eucalipt) ajută la desfundarea nasului, fluidificarea secreţiilor şi scăderea inflamaţiei locale.

Spray-urile decongestionante cu substanţe naturale: deşi cu durată scurtă de acţiune pot fi utilizate de mai multe ori pe zi. Cele mai eficiente conţin extracte de plante, uleiuri volatile şi ectoină. Sunt sigure pentru sarcină, însă trebuie verificat să nu avem alergii la acele plante din care sunt produse.

Evitarea substanţelor iritante: fum de ţigară, alcool, vopsea, solvenţi. Acestea cresc şi mai mult inflamaţia mucoasei nazale, accentuând obstrucţia. În plus se produce şi mai mult mucus ca reflex de apărare.

Când ne adresăm medicului?

Dacă nimic din cele mai sus menţionate nu ajută sau dacă avem şi alte simptome este bine să discutam şi cu medicul.

Ne va ajuta să excludem alte afecţiuni care se manifestă cu nas înfundat cum sunt rinitele alergice sau sinuzitele.

La sfatul medicului se pot administra şi medicamente de sinteză dacă este necesar. Numai la indicaţia acestuia se pot administra vasoconstrictoare, antiinflamatoare, antihistaminice etc., în funcţie de simptome şi de celelalte afecţiuni asociate.

Dacă acest articol ți-a fost de ajutor, îți recomandăm să citești și Migrena în timpul sarcinii

Nu uita să ne dai un like pe Facebook, dacă nu ne-ai dat deja, pentru a fi la curent cu tot ce publicăm!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa