Părul în sarcină. Ce se întâmplă cu el, în ciuda miturilor?

TOTUL DESPRE MAME
părul în sarcină gravidă
Sarcina vine cu o mulțime de beneficii pentru păr, în ciuda tuturor miturilor. Am făcut acest mic articol-ghid despre părul în sarcină ca să te ajutăm!
părul în sarcină gravidă
Sarcina vine cu o mulțime de beneficii pentru păr, în ciuda tuturor miturilor. Am făcut acest mic articol-ghid despre părul în sarcină ca să te ajutăm!

Ce se întâmplă cu părul în sarcină?

Există cel puțin un motiv pentru care mi-aș dori să fiu gravidă toată viața: felul în care îmi arăta părul în sarcină! Devenise mai viu și mai strălucitor, mai mătăsos și voluminos, îl pieptănam din trei mișcări și se așeza mai mult ca perfect. Aproape că începusem să cred că tipele alea de-și flutură pletele superbe prin reclame sunt toate gravide.

Știi deja că imediat ce rămâi gravidă în corpul tău se declanșează un super-program de adaptare a tuturor funcțiilor organismului în vederea asigurării condițiilor necesare dezvoltării viitorului omuleț.

Îți crește debitul cardiac și volumul sanguin, la fel și ventilația pulmonară și se modifică substanțial balanța hormonală. Iar ca efect secundar, părul în sarcină va arăta mai bine ca niciodată! Va capăta un aspect mult mai sănătos, va cădea mai puțin și nu se va mai despica la vârfuri. Te asigur, ai șanse reale să uiți ce înseamnă „bad hair day”.

Părul în sarcină – În ce constă minunea din timpul sarcinii?

Ei bine, chiar dacă pare, nu e nicio magie. Totul are o explicație și, de data aceasta, este una relativ simplă. Părul uman trece prin trei faze: anagenă, catagenă și telogenă. Prima durează între 2 și 6 ani și este faza în care părul crește cu aproximativ un centimetru pe lună. În cazul părului sănătos, între 85 – 90% dintre fire sunt în fază anagenă, de creștere propriu-zisă. Urmează faza catagenă, tranzițională, în timpul căreia foliculul de păr se degradează și se micșorează, ajungând până la 1/6 din dimensiunile normale. Aceasta ține între două și patru săptămâni. În cea de-a treia fază, numită telogenă, firele de păr intră în repaus, pentru o perioadă de 2-4 luni.  În decursul acesteia părul nu crește, dar rămâne atașat foliculului. În final, vechiul fir de păr cade, permițând noului fir să crească din același folicul, reluând ciclul de la capăt.

Știi ce se întâmplă în timpul sarcinii? Nivelul ridicat de estrogen prelungește faza de creștere, anagenă, și încetinește faza telogenă, astfel încât firul de păr își continuă repausul și întârzie căderea. Acesta este motivul pentru care părul gravidei se transformă într-o adevărată podoabă, fiind mai bogat și mai puternic.

Părul în sarcină – Te vopsești ori ba în timpul sarcinii?

Majoritatea specialiștilor recomandă femeilor însărcinate să evite vopsitul măcar în primului trimestru de sarcină, lăsând după acest termen la aprecierea viitoarei mame efectuarea procedurii. Problema e cu dus și întors, deoarece la ora actuală nu există suficientă informație care să garanteze că utilizarea vopselelor chimice de păr în perioada sarcinii este absolut sigură, dar nici nu sunt dovezi că folosirea acestora, lunar sau la câteva luni, poate cauza malformații. S-au făcut, de-a lungul anilor, mai multe teste pe animale pentru a clarifica aceste aspecte. Câteva dintre aceste cercetări, dar nu toate, au arătat că unele dintre componentele chimice din vopseaua de păr sunt teratogene, adică pot provoca malformații. Cum nimeni nu oferă garanții certe, poți alege vopseaua vegetală ca o alternativă sănătoasă la vopseaua sintetică, măcar pe perioada sarcinii. Există o gamă largă de preparate vegetale, în general pe bază de henna, care te pot scoate din impas.

Părul în sarcină – Cum te coafezi în timpul sarcinii?

Parul in sarcina / Totul despre mameDacă ai părul lung poți încerca să-l împletești. Cosițele, fie ele copilărești sau mai elaborate, reprezintă o coafură practică, versatilă și ușor de adaptat oricărei ocazii. O coadă în spic sau una în stil coroniță, împletită pe creștet de la o tâmplă la alta, sunt foarte șic și te vor scoate cu siguranță în evidență. Avantajul acestora este că pot fi realizate fără ajutorul spumelor, lacurilor sau gelurilor de păr, care de cele mai multe ori sunt cocteiluri de substanțe toxice. Apropos de acestea, dacă totuși nu reușești să te descurci fără un agent de styling, ai grijă să nu aibă în compoziție copolimeri PVP/VA, întrucât sunt suspectați de efecte carcinogene și de implicare în producerea astmului, la inhalare. Sfatul meu sincer e să profiți din plin de această perioadă și să-ți etalezi cât poți mândrețea de păr. Poartă-l desfăcut, cu bentițe finuțe sau prins într-o parte cu câte-o agrafă simpatică. Fă-l vedetă în ședințele foto cu burtică.

Bucură-te în fiecare zi de frumusețea lui, chiar dacă sunt alte preocupări care te copleșesc. Nu de alta, dar minunea nu e fără sfârșit. După naștere, producția de estrogen intră în declin, iar părul tău va cunoște o mini-dramă. Asta este însă o altă poveste.

Până atunci, enjoy your good hair days!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa