Sarcina şi călătoria cu avionul

Raluca Dumitrică
calatoria-cu-avionul-totul-despre-mame

Dacă eşti însărcinată şi ai în plan un zbor cu avionul, iată ce trebuie să ştii despre sarcina şi călătoria cu avionul!

Sarcina nu este o boală, asta ştim bine cu toţii, iar faptul că porţi un bebeluş în burtică nu ar trebui să îţi modifice în niciun fel programul tău de activităţi. Cu toate astea, atunci când eşti însărcinată şi ai în plan o călătorie cu avionul, indiferent de durata ei, ar fi bine să iei în calcul următoarele lucruri, astfel încât aceasta să fie o călătorie plăcută atât pentru tine, cât şi pentru copilul tău!

Debutul sarcinii poate să nu fie un moment prielnic pentru călătoria cu avionul

O sarcină care se desfăşoară în parametri normali nu împiedică nicio gravidă să călătorească cu avionul. Cu toate astea, orice plan de a călători în această perioadă trebuie spus medicului care îţi urmăreşte sarcina şi analizat împreună cu acesta. Doar el poate să spună exact dacă eşti sau nu aptă pentru un zbor. Un bilet scris din partea medicului tău ginecolog, care certifica faptul că poţi să faci călătoria cu avionul, ar trebui să fie luat cu tine când pleci la drum, pentru a fi arătat dacă îţi este solicitat.

Cea mai bună perioadă de călătorit este nu prima parte a sarcinii, aşa cum s-ar crede, ci trimestrul al doilea, respectiv perioada săptămânilor 14 – 27, perioadă în care scapi de greţurile matinale şi de riscul de pierdere a sarcinii. De reţinut că dacă te afli încă în perioada acestor greţuri, e posibil ca schimbările de altitudine să le înrăutăţească.

Porţile de scanare din aeroport nu pun pericole pentru gravide

Deşi te-ai putea gândi că acele aparate de scanare sunt periculoase pentru bebeluşul tău, adevărul nu este chiar acesta. Chiar dacă pentru scanarea pasagerilor se folosesc nişte unde electromagnetice, cantitatea de radiaţii emisă de aceste detectoare din aeroport este infimă şi nu îţi este dăunătoare nici ţie, nici bebeluşului.

Sarcina cu risc nu e compatibilă cu călătoria cu avionul

Dacă ai o sarcină cu risc, e bine de ştiut că aceasta nu este deloc compatibilă cu călătoria cu avionul. De aceea e bine să ştii că pe lista precauţiilor pe care ar trebui să le ai atunci când te gândeşti la o călătorie cu avionul se numără anemia severă, problemele cu placenta, iminenţa unei naşteri premature, diabetul sau hipertensiunea arterială, sângerările vaginale, tromboza venoasă, ba chiar şi sarcina gemelară sau infecţiile respiratorii şi fracturi actuale sau recente ale oaselor. Dacă te regăseşti într-una din aceste situaţii, recomandările medicale sunt să eviţi călătoria cu avionul în orice perioadă a sarcinii, nu numai la începutul sau finalul ei.

Dacă ai probleme cu coagularea sângelui, este bine de ştiut că o călătorie cu avionul poate să crească riscul apariţiei de cheaguri şi de vene varicoase. Nişte dresuri pentru compresia picioarelor vor scădea riscul apariţiei acestora.

Nu ai voie să călătoreşti cu avionul după 36-37 de săptămâni

Multe companii aeriene din întreaga lume nu le permit să călătorească gravidelor care mai au până la data preconizată a naşterii între 7 şi până la 30 de zile, totul din pricina că e foarte posibil ca travaliul să se declanşeze în timpul zborului, iar naşterea să aibă loc la înălţime. Personalul avionului nu are competenţe medicale şi în acest domeniu şi nici nu are cum să cunoască istoricul gravidei, aşa că cel mai sigur pentru viitoarea mamă este să rămână la sol cu patru săptămâni înainte de data preconizată a aducerii pe lume a copilului.

Colegiul Regal de Obstetricieni şi Ginecologi din Marea Britanie şi Asociaţia Internaţională de Călătorii Aeriene recomandă ca gravidele care nu au o sarcină cu probleme să nu mai călătorească începând cu săptămâna 37. Călătoriile trebuie anulate şi după săptămâna 32, dacă gravidă are o sarcină cu risc. Cu toate astea, există şi companii aeriene care nu sunt de acord să mai îmbarce pasagere care au mai mult de 28 de săptămâni de sarcină, din pricina temerii unei naşteri premature.

Nu uita să verifici cu atenţie data de întoarcere acasă

Un ultim lucru de care să ţii cont este verificarea cu exactitate a datei de întoarcere. Asta pentru că s-ar putea să fie ceva probleme la revenire, dacă atunci când pleci nu ai, încă, 36 de săptămâni împlinite şi pleci destul de relaxată, iar la întoarcere depăşeşti această perioadă. E foarte e posibil să rămâi pe acolo, dacă la decolare dai de nişte angajaţi mai scrupuloşi!

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa