10 simptome care te pot îngrijora în timpul sarcinii

Magda Popescu

Părerile despre perioada sarcinii sunt în egală măsură împărțite. Unele femei spun că este cea mai frumoasă perioadă din viața lor, altele o consideră cea mai grea. În oricare tabără te încadrezi, nu uita că există simptome care te pot îngrijora în timpul sarcinii și care îți transmit că ceva nu este bine. Iată zece dintre cele mai frecvente semnale de alarmă și ce pot ele prevesti.

1. Contracții sau crampe abdominale puternice.  Dacă atunci când vorbim de contracții ușoare, fără durere, care trec foarte repede și fără a interveni medicamentos nu ne îngrijorăm, când vine vorba de contracții puternice, dureroase, nu amânăm vizita la medic. Ar putea fi vorba despre un travaliu prematur.

Citește și: Diabetul gestațional. Ce gravide sunt la risc, ce complicații poate face copilul

2. Sângerări. Pierderile de sânge sunt simptome care te pot îngrijora în timpul sarcinii, de aceea este necesar un consult urgent. Ele pot avea mai multe cauze. Chiar dacă în multe cazuri există hemoragii la începutul sarcinii care nu ridică probleme, nu este un simptom de neglijat. Ele pot semnala un avort spontan sau o sarcină ectopică.

3. Umflarea bruscă a mâinilor, picioarelor și a feței. Sunt semne de hipertensiune arterială și necesită control la medicul care urmărește sarcina. O sarcină în timpul căreia valoarea tensiunii arteriale este crescută prezintă un risc mai mare de complicații.

4. Amețeli severe și persistente, senzație de leșin. Aceste simptome au legătură tot cu hipertensiunea arterială. Măsurați-vă tensiunea mai des! Riscul este de preeclampsie.

5. Dureri sau senzație de arsură la urinare. Aceste simptome sunt destul de dese în timpul sarcinii și pot anunța o infecție urinară. Este necesar un sumar de urină, bolile infecțioase în timpul sarcinii se pot complica și pot afecta bebelușul.

6. Febră. Sigur că o viroză banală vă poate crește temperatura, însă este bine să știți că o perioadă de 3-4 zile cu febră crescută poate fi nocivă pentru bebeluș, mai ales la începutul sarcinii. Mergeți la medic și nu luați antitermice decât cu acordul lui. Mai mult, în cazul unei febre prelungite, poate fi o vorba despre o infecție.

7. Pierdere de lichid. Poate însemna ruperea membranelor. Dacă simptomul apare la final de sarcină, mergeți la medic, e posibil să fi început travaliul.

Citește și: Cele mai frecvente complicații ale sarcinii și simptomele lor

8. Modificarea ritmului de mișcare al bebelușului. Urmărirea mișcărilor bebelușului o scurtă perioadă de timp în fiecare zi furnizează informații valoroase despre sănătatea și confortul lor. Chiar dacă spre final de sarcină își reduc puțin activitatea, încetinirea sau absența mișcărilor semnifică, de obicei, o problemă.

9. Zonă roșie, dureroasă, la nivelul gambei. Este un semn de tromboză venoasă, o afecțiune care se caracterizează inflamarea unei vene de la picioare și apariția de cheaguri de sânge. Necesită tratament, așa că mergeți la control.

10. Mâncărimi în zona genitală. Poate fi semn de infecție sau de un dezechilibru de floră vaginală. Medicul poate da un diagnostic în urma unui test de secreții.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Te-ar mai putea interesa și:

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa