Flatulenţă în sarcină. 8 soluții ca să reduci simptomele

TOTUL DESPRE MAME
flatulenţă în sarcină femeie
Toate femeile suferă de flatulenţă în sarcină, însă acest lucru nu face ca problema să fie mai puţin jenantă, mai ales când eşti în public.
flatulenţă în sarcină
Mai toate femeile gravide suferă la un moment dat de flatulenţă în sarcină. Iată ce e de făcut!

Flatulenţă în sarcină – 8 soluţii care te vor ajuta să reduci simptomele jenanate din sarcină

Sarcina îţi schimbă nu doar viaţa, ci şi corpul, care trece prin nişte transformări absolut uluitoare. Totuşi, odată ce rămâi însărcinată, te vei confrunta şi cu câteva simptome mai puţin plăcute, despre care restul mamelor cel mai probabil nu te vor avertiza înainte: balonare şi flatulenţă în sarcină.

Flatulenţă în sarcină – Hormonul sarcinii, bată-l vina

Toate femeile suferă de flatulenţă în sarcină, însă acest lucru nu face ca problema să fie mai puţin jenantă, mai ales când eşti în public. Indiferent dacă de faţă sunt doar socrii sau prietenele cele mai bune.

Partea bună, totuşi, este că nu e o problemă care să-l afecteze pe bebeluş în vreun fel.

De ce apare această flatulenţă în sarcină? Având în vedere că toate organele tale sunt înghesuite şi împinse de bebeluşul ce tot creşte în burtică, e normal să apară şi probleme digestive, mai ales în ultimele luni de sarcină.

Totuşi, balonarea şi flatulenţa apar de multe ori încă de la începutul sarcinii şi durează toate cele nouă luni de zile. Iar vinovat este progesteronul, numit şi hormonul sarcinii.

Ce face şi la ce ajută progesteronul

În sarcină, din cauza nivelulului mult mai ridicat de progesteron din organism, digestia este încetinită cu circa 30% decât în mod normal, pentru a permite mai mult timp pentru absorbţia nutrienţilor necesari dezvoltării copilului. Ceea ce înseamnă însă că alimentele fermentează mai mult în stomac, deci te vei simţi aproape tot timpul balonată.

Tot progesteronul este cel care relaxează musculatura din zona tractului gastrointestinal, ceea ce va face să te „scapi” când ţi-e lumea mai dragă.

Progesteronul este produs în mod normal de ovare, dar după primele două luni de sarcină, placenta preia de la ovare producţia acestui hormon, care va creşte considerabil.

Pe de altă parte, progesteronul ajută iniţial la implantarea ovulului fecundat, iar mai apoi la menţinerea unui mediu favorabil pentru dezvoltarea bebeluşului. De asemenea, progesteronul în sarcină împiedică apariţia contracţiilor uterine înainte de termen şi pregăteşte sânii pentru a produce lapte.

Cu alte cuvinte, nivelul crescut de progesteron în sarcină este un lucru bun, chiar dacă îţi dă bătăi de cap şi dureri de burtă aproape nouă luni de zile.

Flatulență în sarcină – Soluţii pentru a ameliora problema

Vestea proastă este că e imposibil să scapi de tot de flatulență în sarcină. Există însă câteva recomandări pentru a mai ameliora problema:

1. Mănâncă mai des, dar porţii mai mici, şi mestecă bine fiecare îmbucătură.

2. Bea multă apă, dar mai degrabă între mese decât în timpul lor, şi evită să bei cu paiul sau direct din sticlă.

3. Ai grijă la constipaţie, deoarece te vei balona mai tare decât în mod normal.

4. Evită băuturile acidulate şi produsele îndulcite artificial. Renunţă la produsele care conţin sorbitol (cunoscut şi sub numele de glucitol sau E420), cum ar fi majoritatea gumelor de mestecat.

5. Consumă cât mai puţine alimente care balonează, precum pere, prune, varză de Bruxelles, brocolli, fasole, conopidă, lapte, mere etc. De asemenea, evită prăjelile.

6. Nu fuma. Pe lângă multe alte efecte nocive atât pentru tine cât şi pentru bebeluş, fumatul creşte aciditatea din stomac.

7. Poartă haine largi, care să nu te strângă pe burtă.

8. Fă o plimbare după fiecare masă sau câteva exerciţii simple, pentru creşterea motilităţii intestinale. Yoga (sub supraveghere) este perfectă pentru lunile de sarcină. De exemplu, aşază-te turceşte pe sol şi roteşte-ţi trunchiul cât poţi de mult în ambele direcţii, succesiv, înspirând şi expirând adânc.

Flatulență în sarcină – Când să-ţi suni medicul

Dacă nici unul dintre remediile de mai sus nu te ajută iar problema flatulenţei devine tot mai gravă, vorbeşte cu medicul tău. Dacă e necesar, acesta îţi poate prescrie medicamente care să te ajute în acest sens. De asemenea, sună-ţi neapărat medicul dacă gazele sunt însoţite de crampe puternice, dureri de spate şi de burtă, diaree, vomă, ameţeli sau sânge în scaun.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa