Prima lună de sarcină: 15 simptome precoce

Iată ce simptome ai putea avea în prima lună de sarcină și cum evoluează ele pe parcursul primelor săptămâni!

Ileana Mirescu

Prima lună de sarcină debutează cu o serie de simptome, în strânsă legătură cu modificările hormonale care au loc în corpul tău. Dacă nu ai certitudinea că ești gravidă, ele te pot deruta, însă cu un test rapid te lămurești imediat. Unele simptome sunt discrete și ușor de gestionat, altele pot fi deranjante și pot persista pe tot parcursul sarcinii.

Deşi studiile arată ca un ovul este de regulă fertilizat în primele 12 ore ale ovulaţiei (şi nu mai târziu de 24 h), tu nu vei conştientiza simptomele de sarcină decât după implantare, aceasta având loc după 7-10 zile de la ovulaţie.

Dacă ai rămas însărcinată, trebuie să știi că organismul începe să producă hormoni hCG după implantare, aşa că este imposibil să depistezi sarcina sau să ai simptome mai devreme. Aşadar, cu cât aştepţi mai mult pentru a-ţi face un test după ovulaţie, cu atât va fi rezultatul mai aproape de adevăr.

Testele de sarcină ar trebui făcute, în mod ideal, din momentul în care ciclul îţi întârzie cu o zi. Mai jos ai o listă de 15 simptome de sarcină pe care le-ai putea avea când rămâi însărcinată. Ţine minte că fiecare femeie şi fiecare sarcină diferă, aşa că nu e cazul să intri în panică dacă nu prezinţi toate simptomele.

Simptome ale sarciniiCând sunt prezenteAlte cauze posibile
Absenţa menstruatieiToată sarcina fluctuaţii mari de greutate, tulburări hormonale, stres, alăptarea
Greaţa şi vomaSăptămânile 2 – 8 după concepţietoxiinfecţii alimentare, stres, tulburări gastro-intestinale
Mărirea şi sensibilizarea sânilorDin săptămânile 1-2 după concepţietulburări hormonale, administrarea anticoncepţionalelor, sindrom premenstrual
Senzaţie de epuizare, somnolenţăSăptămânile 1 – 6 după concepţiestres, tulburări psihice, oboseală cronică
Dureri de spateToată sarcinaafecţiuni lombare, afecţiuni renale
Cefalee persistentăOricând în sarcinăabuzul de cofeină, tutun, alcool, deshidratare, suprasolicitare a ochilor
Pofte alimentareToată sarcinadiete restrictive, stres, depresie, sindrom premenstrual
Hiperpigmentarea mameloanelorDin săptămânile 1-14 de sarcinătulburări hormonale  
Mişcări fetaleSăptămânile 16 -22tulburări gastrointestinale
Urinare frecventăSăptămânile 6 -8infecţii urinare, administrare de diuretice, diabet dezechilibrat, consum excesiv de lichide
Prima lună de sarcină: semne și simptome

Prima lună de sarcină: cum știi că ești gravidă

Îți întârzie menstruația

Unul din simptomele precoce de sarcină pe care le-ai putea observa este întârzierea menstruaţiei. Deşi lipsa menstrei este, de regulă, asociată cu sarcina, nu este exclus ca motivul întârzierii ciclului să fie altul. Spre exemplu, ar putea fi un nivel ridicat de stres, o boală, o modificare hormonală, semn de premenopauză sau efectul secundar al unei operaţii chirurgicale. Pe de altă parte, este posibil să ai sângerări chiar şi în timpul sarcinii. Sunt mai frecvente cele din primul trimestru, însă unele femei au această problemă și când sarcina este avansată. Sângerările în sarcină trebuie comunicate urgent medicului.

Cu cât sângele este mai roșu, cu atât problema poate fi mai gravă. Dacă sângerările sunt însoțite de crampe, poate fi semn de avort spontan, iar dacă se asociează cu dureri ascuțite, în zona joasă abdominală, poate fi semn de sarcină ectopică, o complicație serioasă, care apare când embrionul se plasează în afara uterului.

Crește temperatura bazală (TB)

Dacă, în mod regulat, ţii un grafic al ciclurilor şi îţi iei temperatura, vei observa că TB va rămâne ridicată pe tot parcursul fazei luteale. Progesteronul provoacă TB să crească până la ovulaţie şi să se menţină la un nivel ridicat dacă eşti însărcinată. Dacă nu eşti însărcinată, temperatura ta bazală va scădea la loc și vei avea menstruație, la fel ca în fiecare lună. Pentru a-ți da seama de evoluția temperaturii, este necesar să o monitorizezi zilnic, la aceeași oră, pe o perioadă mai lungă de timp.

Ai grețuri

Un alt simptom precoce de sarcină foarte cunoscut sunt greţurile. Contrar credinţelor populare, ele nu apar doar dimineaţa, ci te pot surprinde în orice moment al zilei. Asigură-te că mănânci bine şi echilibrat.

Ghimbirul este un remediu natural foarte bun pentru greaţă, deşi unele femei spun că nimic nu le poate ajuta în a se simţi mai bine. Greţurile persistă în primul trimestru de sarcină, deşi, în cazuri rare, pot continua şi în al doilea.

Cauzele grețurilor din sarcină nu sunt foarte clare, dar, cel mai probabil, ele sunt efectul dezechilibrelor hormonale, mai exact a faptului că hormonii hCG și estrogenul sunt produși în cantități foarte mari până în momentul în care placenta crește suficient de mult pentru a prelua rolul de hrănire a fătului. Dacă suferi de grețuri matinale severe și vomiți aproape după fiecare gustare, nu este exclus să te confrunți cu hyperemesis gravidarum, adică sarcină toxică.

Sânii tăi se modifică

Chiar de la începuturile sarcinii, vei putea constata nişte schimbări ale sânilor, precum:

  • Sfârcurile devin foarte sensibile – unele femei spun chiar că devin iritant de sensibile!
  • Sânii pot durea sau să aibă umflături.
  • Sfârcurile se pot închide la culoare.
  • Venele din zona sânilor pot deveni mai vizibile şi se pot mări.
  • Areolele se închid la culoare.
  • Micile umflături de pe areole (Tuberculii lui Montgomery) pot creşte sau se pot mări în dimensiuni.

Remarci un exces de mucus cervical

O creştere a nivelului de progesteron duce, de multe ori, la secreţie excesivă de mucus cervical. Unele femei pot observa cantități mici, ignorabile, în timp ce pentru altele această problemă poate deveni sâcâitoare. Utilizarea absorbantelor zilnice și schimbarea lor frecventă sunt de ajutor într-o astfel de situație.

Te simți din ce în ce mai obosită

Când rămâi însărcinată, metabolismul tău trece la alt nivel, pentru a putea susţine atât corpul tău, cât şi pe al copilului în formare. Asta implică foarte multă muncă! Ai putea deveni într-atât de obosită încât să începi să dormi mai mult decât de obicei.

Nivelul ridicat de progesteron necesar în timpul sarcinii are efect de sedativ. Nu este de mirare că te simţi epuizată! Dacă simţi nevoia să te odihneşti sau să dormi, ascultă ce îţi dictează organismul.

Urinezi des

Cam la o săptămână după concepere, vei începe să mergi mai des la toaletă, numai ca să descoperi că urinezi des, dar puţin. Aceasta se întâmpla deoarece embrionul începe să secrete hormonul de sarcină hCG, care măreşte cantitatea de sânge din zona pelviană. De aici, vezica se irită, lăsând să se scurgă chiar şi cantităţi mici de urină. Chiar şi noaptea te poţi trezi pentru a urina mai des decât de obicei.

Ai crampe

Acest simptom precoce de sarcină poate fi, de asemenea, destul de stresant pentru viitorii părinţi, întrucât este și unul dintre semnele care ar putea anunţa pierderea sarcinii. Cu toate acestea, chiar atunci când nu eşti gravidă, uterul se contractă continuu. Când eşti însărcinată, fătul creşte şi împinge în pereţii uterului, provocând ca acesta să se contracte – lucru care este foarte normal.

În cazul în care crampele sunt însoţite de scurgeri de sânge, mergi la un consult medical. Numai doctorul îţi poate evalua starea de sănătate pentru a vedea dacă eşti în pericol de avort spontan.

Cu toate acestea, nu te panica. Femeile gravide pot avea crampe şi sângerări şi totuşi să reuşească să ducă la capăt o sarcină sănătoasă.

Apar unele scurgeri uşoare de sânge

La aproximativ 8-10 zile de la ovulaţie (chiar înainte de momentul în care în mod normal ai avea menstruație) ai putea observa scurgeri uşoare de sânge, cauzate de implantarea embrionului în mucoasa uterului. Scurgerile sunt de obicei roz, şi nu roşii, ca în timpul unei menstruaţii normale.

Ba constipată, ba balonată

Când tocmai credeai că ai scăpat, nivelurile ridicate de hormoni au efect asupra intestinelor tale, relaxându-le, pentru a crea mai mult spaţiu pentru copil, pe măsură ce uterul se extinde. Ca urmare, ai putea deveni constipată. Din fericire, există o serie de remedii naturale și nu numai, aşa că discută cu medicul tău şi găsiți împreună o soluție.

Mirosul devine sensibil

Nu, repulsia pe care o simți nu este doar pentru că ai uitat să cureți frigiderul – sarcina poate intensifica mirosul! Mirosurile care nu te-au deranjat înainte ar putea deveni insuportabile acum, provocându-ţi greaţă. Produsele alimentare şi mirosul mâncărurilor gătite sunt, de obicei, cele care îţi pun nasul în alertă. Cu toate acestea, fiecare femeie este diferită, iar ţie este posibil să nu îţi placă tot felul de mirosuri pe care altele le-ar putea suporta.

Răcești mai des și să ai nasul înfundat

Un făt este foarte inteligent, chiar şi la o vârstă fragedă. Într-o sarcină sănătoasă, sistemul imunitar este împiedicat să atace şi să respingă fătul, așa cum ar face-o cu un obiect străin. Puterea aceasta este dată de hormonii şi anticorpii produşi de făt.

Anticorpii contribuie, de asemenea, la creşterea şi dezvoltarea placentei. Ca urmare a acestor modificări hormonale ale sistemului tău imunitar, ai putea deveni mai sensibilă și predispusă la răceli şi gripe.

Congestiile nazale sunt şi ele foarte frecvente în timpul sarcinii, datorită efectelor hormonilor asupra căilor respiratorii.

Iată cum trebuie să tratezi răceala în sarcină!

Ca-n adolescență, cu acnee și coșuri

Te-ar putea surprinde să descoperi că, deşi nu ai de obicei coşuri sau acnee, ai putea să te trezești cu aceste probleme la începutul sarcinii – pentru că se numără printre simptomele precoce de sarcină. Tenul, însă, ţi se va repara imediat ce nivelurile de hormoni ţi se vor regla. Cel mai bine ar fi să aştepţi să treacă de la sine, fără a stoarce coşurile, întrucât pot lăsa cicatrici şi/sau împrăştia bacteriile.

Gustul se schimbă, poftele apar

Creşterea nivelului de hormoni din sânge se poate reflecta în salivă. Este posibil să simţi un gust metalic în gură, care să îţi altereze gustul alimentelor. Unele femei nu mănâncă carne, pe când altele se strâmbă de la gustul pastei de dinţi.

O situație ciudată cu care se confruntă unele gravide este pofta de a mânca lucruri care nu sunt deloc alimente – praf, argilă sau cretă. Acest gen de pofte reprezintă o afecţiune numită Pica. Nimeni nu ştie cu adevărat de ce femeile gravide au pofte.

Pe baza unor cercetări, unii cred că organismul pofteşte vitaminele şi mineralele de care duce lipsă. Dacă ai o poftă anume, nu este nimic în neregulă în a ţi-o satisface. Cu toate acestea, dacă simţi nevoia de alimente bogate în grăsimi sau alimente cu valoare nutritivă mică, încearcă să găseşti un înlocuitor. Dacă încă nu iei în mod normal multivitamine, ar putea fi un moment bun să începi să iei.

12 simptome precoce de sarcină mai puțin obișnuite

Unele simptome sarcină pot să le deruteze pe femeile însărcinate. Printre cele mai ciudate semne care se întâlnesc frecvent se numără:

  • râgâielile frecvente;
  • răul de mașină ce apare brusc;
  • visurile ce par tot mai reale;
  • insomnia;
  • crampele la picioare sau durerile la nivelul șoldului;
  • senzația de nas înfundat;
  • salivarea excesivă sau senzația de gură uscată;
  • constipația sau diareea;
  • sensibilitatea la anumite culori (unele femei au spus că senzația de greață apare brusc la vederea unor culori);
  • mirosul schimbat al urinei;
  • preferința pentru anumite mirosuri mai ciudate.

Ce simptome ai când sarcina se oprește din evoluție

Sângerarea în primul trimestru de sarcină e destul de des întâlnită. Cauzele şi măsurile ce trebuie luate sunt foarte variate, dar un medic cu experienţă ştie să te orienteze corect.

Avortul înseamnă întreruperea cursului normal al sarcinii în primele 6 luni, adică înainte ca produsul de concepţie să fie viabil.

Avortul spontan poate fi declanşat de:

  • cauze paterne (anomalii ale spermatozoidului – date de bătrâneţe, boli cronice, tbc, alcoolism, surmenaj fizic sau intelectual),
  • cauze ovulare (mola hidatiformă, sarcina multiplă, datorită acumulării rapide a lichidului amniotic, ce provoacă distensia exagerată a uterului),
  • cauzele materne, care sunt cele mai variate şi mai frecvente.

Hemoragia abundentă este simptomul dominant în avort. Sarcina oprită din evoluţie, situaţia în care oul moare fără să se elimine e şi ea o formă a bolii abortive. În acest caz, dispar majoritatea simptomelor de sarcină: uterul nu mai creşte în dimensiuni, iar secreţia uterină devine cafenie, cu miros fetid.

Prima lună de sarcină- ce se întâmplă în corpul mamei 

Celula-ou

  • Totul porneşte de o celulă magică ce apare prin unirea ovulului cu un spermatozoid. Din ea se va forma bebeluşul tău.
  • După 30 de ore de la fecundaţie, celula – ou începe să se dividă, rezultând două celule fiice. La început, ritmul diviziunilor este foarte lent.
  • După 4 zile, embrionul este format din numai 12 până la 16 celule şi seamănă cu o mură, măsurând doar 1 mm. Un lichid special, secretat de organismul tău, pătrunde printre celulele „murei”, astfel încât celula ou se „rearanjează” într-o zonă care va deveni placentă şi una care va deveni copilaşul propriu-zis. 
  • În ziua a cincea „ouşorul” (embrionul) ajunge la nivelul uterului, unde petrece 24 de ore căutând cel mai bun loc pentru a se fixa. Sub influenţa hormonilor, mucoasa uterină devine ca un burete plin de substanţe nutritive, aşa că nu-i va fi deloc greu micuţului omuşor să-şi găsească un loc unde să crească.

Fixarea în mucoasa uterină

Embrionul se aşază pe mucoasa uterină, iar celulele placentare „se lipesc” bine de mucoasă pentru a nu-i mai permite bebelușului să-şi schimbe poziţia. În cea de-a doua săptămână, embrionul pătrunde tot mai adânc în mucoasa uterină, aşa că după 14 zile de „viaţă” ouşorul este complet camuflat în uterul tău. În tot acest timp, el continuă să se dividă, iar la 18 zile celulele sunt împărţite deja în trei straturi.

Cele trei straturi

Din stratul de sus începe să se formeze tubul neural, din care vor lua naştere creierul, vertebrele, măduva spinării şi nervii. Stratul din mijloc este originea viitoarei inimi şi a reţelei vase sanguine. Iar din cel de-al treilea strat se vor forma plămânii, intestinele şi aparatul urinar.

Primele schiţe de organe

De acum, se declanşează un proces accelerat de creştere şi diferenţiere. Acum, începe practic formarea tuturor organelor copilaşului. Întâi apar doar „schiţe” ale organelor, dar ele îi pot asigura bebeluşului din burtică supravieţuirea. Apar muguraşi pentru ochişori, urechi, nas, gură, ba chiar şi o limbă în miniatură. Sistemul nervos începe şi el să se formeze. Viitorii rinichi, vertebrele, coastele şi muşchii încep să capete contur.

Primele bătăi ale inimii

La începutul celei de-a patra săptămâni, inima este deja formată şi începe să bată pentru prima dată. Ea devine un organ indispensabil pentru supravieţuirea bebelușului din burta ta. Deja se dezvoltă o reţea de vase sanguine care penetrează placenta şi apar primele schimburi de sânge între mamă şi copil.

Un cap mare

La sfârşitul primei luni, micuţul măsoară doar 4,5 mm. Stă curbat şi are un cap foarte mare în raport cu restul corpului. Micul embrion are deja o vagă formă de omuleț, deşi seamănă mai mult cu un mormoloc. Dacă vrei să vezi cum evoluează în fiecare lună, îți recomandăm articolul Sarcina pe luni. Cum te simți în fiecare lună și cum crește copilul.

Dacă ți s-a părut util acest articol, își recomandăm și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa