Tot ce trebuie să ştii despre anorexia de sarcină

Raluca Dumitrică
anorexia-de-sarcina-totul-despre-mame

Anorexia de sarcină este o problema gravă, ce necesită ajutor imediat

„Nu pot mânca, am greţuri” sau „Mulţumesc, dar chiar nu mi-e poftă de nimic” pot să nu fie doar simple stări cu care se confruntă o gravidă pe parcursul sarcinii, ci şi o camuflare a unei probleme grave, şi anume anorexia de sarcină. Haideţi să vedem ce anume reprezintă această afecțiune şi care sunt metodele de rezolvare a ei!

Anorexia de sarcină sau pregorexia este una dintre cele mai delicate probleme cu care se poate confrunta o gravidă pe parcursul sarcinii si reprezinta refuzul conștient al unei femei de a se hrăni atunci când este însărcinată. Teama de a nu se îngrăşa mult sau chiar deloc în timpul celor nouă luni le face pe unele dintre femei să fie refractare la mâncare şi să refuze să se alimenteze în mod firesc în timpul sarcinii, invocând adesea pretexte şi mimând stări de rău pentru a masca această stare. Ca să nu acumuleze deloc kilograme, acestea mai apelează la activitate fizică sporită, la folosirea de pastile de slăbit sau ceaiuri laxative, dar şi la diminuarea aportului caloric, toate punând în pericol atât sănătatea copilaşului, cât şi pe cea a mamei.

Mai multe despre dieta optimă din timpul sarcinii puteți citi aici: Dieta unei gravide în funcție de trimestrul de sarcină

Lipsa mâncării dăunează fătului şi mamei

Şansele ca o gravidă să dezvolte această anorexie de sarcină cresc dacă înainte de a rămâne însărcinată mama avea deja preocupări constante legate de greutatea sa şi dacă se lupta cu kilogramele în plus sau cu obsesia unui corp care să corespundă unor anumite standarde de frumuseţe. Totodată, din pricina că hormonii de sarcină creează o sensibilitate şi la capitolul imagine de sine, în perioada celor nouă luni este foarte posibil că această problemă să fie reactivată, în cazul în care gravidă s-a mai confruntat cu ea.

Ce ar trebui să ştie mamele care suferă de anorexia de sarcină este că în momentul în care ele refuză conştient mâncarea şi alimentaţia corectă nu fac altceva decât să îl priveze pe copil de vitaminele şi mineralele necesare dezvoltării optime a organelor şi sistemului său osos, precum şi a celui nervos.

Efectele anorexiei asupra gravidei şi a fătului

O mamă care suferă de anorexie de sarcină este posibil să treacă printr-o serie de situaţii grave şi foarte grave pricinuite de această afecțiune. Astfel, anorexia de sarcină poate duce la pierderea sarcinii, la naştere prematură, bebeluş cu greutate mică, complicaţii în travaliu şi la naştere, preeclampsie şi nou-născut care vine pe lume subnutrit. Nu rare au fost situaţiile în care copilul s-a născut cu probleme respiratorii sau cu malformaţii, şi au existat cazuri şi în care bebeluşul a murit în uter, cu ceva vreme înainte de naştere. Nu trebuie uitat că o gravidă care suferă de anorexie va primi, în multe cazuri, recomandarea naşterii prin cezariană. Alte efecte ale anorexiei de sarcină asupra bebelușului sunt un coeficient scăzut de inteligenţă, probleme de învăţare în anii copilăriei, hipertensiune arterială şi diabet.

Tratamentul recomandat pentru anorexia de sarcină

Medicul care monitorizează sarcina gravidei trebuie să urmărească cu atenţie evoluţia fătului şi a mamei şi să se asigure că aceasta din urmă (mai ales dacă este suspectă de anorexia de sarcină) mănâncă aproximativ 2000 de calorii pe zi, chiar 2200 în ultimul trimestru de sarcină. În mod normal, o gravidă normoponderală, cu sarcină unică, ar trebui să ia între 11 şi 16 kilograme în timpul sarcinii, în timp ce o gravidă subponderală poate să ia între 13 şi 18 kilograme.

În cazul în care anorexia de sarcină are o formă severă, cel mai indicat este ca gravida să se sfătuiască cu medicul ginecolog şi să caute ajutor specializat, ce poate fi dat de un psihoterapeut. Acesta va fi cel mai în măsură să ofere colacul de salvare de care mama și fătul au atâta nevoie în timpul celor nouă luni.

Informații despre cât trebuie să se îngrașe o gravidă: Câte kilograme trebuie să acumulezi în sarcină?

Dacă acest articol ți-a fost util, dă-ne și un like pe Facebook pentru a fi la curent cu tot ce publicăm!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa