Cordocenteza: depistarea anomaliilor congenitale analizând sânge din cordonul ombilical

Ramona Dinescu
cordocenteza-totul-despre-mame

Cordocenteză este termenul folosit pentru procedura medicală în urma căreia se recoltează prenatal sânge din cordonul ombilical al fătului pentru a stabili cu certitudine prezența anumitor anomalii congenitale.

Cordocenteza sau recoltarea percutanată de sânge din cordonul ombilical este o procedură medicală foarte nouă, un pionierat în Franța și America, ce urmează să fie introdus cu brio și în clinicile din România.

Pentru a afla cât mai multe detalii despre cordocenteză, am stat de vorbă cu Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie care ne-a spus că este o procedură invazivă, cu un risc de avort de 2 %, dar care poate stabili cu o foarte mare acuratețe diagnosticul unor malformații ce nu pot fi depistate ecografic sau în urma amniocentezei. Este o procedură recomandată după a 18-a săptămână de sarcină în cazul în care există suspiciuni de malformații congenitale ale fătului sau suspiciunea unor infecții prenatale precum rubeolă sau toxoplasmoză. Se recomandă mai ales în cazul de incompatibilitate de Rh între mamă și făt sau în anemie fetală.

Citește și: Teste pentru gravide în funcţie de trimestru

Un alt caz în care se recomandă cordocenteza este acela al unei sarcini gemelare când în urma ecografiei Doppler se constată că unul dintre feți îi fură sângele celuilalt. În aceste două ultime cazuri cordocenteza este indicată cu scop terapeutic pentru efectuarea unei perfuzii sanguine, în timp ce în primele cazuri indicația este specială pentru stabilirea unui diagnostic corect.

Din păcate, cordocenteza nu este o procedură foarte exactă în cazul defectelor de tub neural, însă se pare că rezultatul său este foarte relevant în anomaliile cromozomiale, bolile hematologice sau infecții.

Riscurile pe care le implica cordocenteza

Cordocenteza este o procedură invazivă ceea ce înseamnă că implică o serie de riscuri atunci când este efectuată și anume:

–          Riscul de avort (2%)

–          Riscul aparitiei infecțiilor

–          Riscul ruperii premature a membranelor

Cum se face cordocenteza?

Cordocenteza este o procedură medicală ce necesită aceleași precauții și condiții de asepsie precum amniocenteza. Durează aproximativ o oră, majoritatea timpului fiind necesară pentru monitorizarea ecografică a fătului și pentru stabilirea locului în care este prin cordonul ombilical de placentă. Mamei i se face anestezie locală, iar apoi se introduce un ac foarte subțire și lung prin peretele abdominal și cel uterin care apoi se înfige în vena ombilicală, la aproximativ 1-2 centimetri de rădăcina cordonului pentru a se extrage o probă de sânge. Proba de sânge este ulterior trimisă la laborator pentru analiză și pentru stabilirea corectă a diagnosticului.

Citește și:
Dicţionar cu termeni medicali folosiţi în sarcină
Testul TORCH depistează infecţiile din sarcină
Amniocenteza, o procedura controversata

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa