Tot ce trebuie să știi despre Zika, virusul periculos pentru femeile însărcinate

Raluca Dumitrică
zika-totul-despre-mame
Bebeluș cu microcefalie provocată de virusul Zika

Dacă eşti gravidă şi plănuieşti o călătorie într-o ţară exotică, atenţie mare la Zika!

Dacă eşti însărcinată şi aveai de gând ca în perioada imediat următoare să efectuezi o călătorie într-o destinaţie însorită, unde să te relaxezi înainte de a deveni mamă, mai gândeşte-te o dată!

Citeşte şi: Ce ne facem cu înţepăturile de insecte?

Femeile care doresc să rămână însărcinate în curând şi gravidele sunt sfătuite să evite în perioada următoare să călătorească în ţările în care s-au semnalat cazuri de persoane infectate cu virusul Zika. Această infecţie este provocată de un microorganism din genul Flavivirus, fiind transmisă prin intermediul ţânţarilor, în mod special ţânţari feminini din familia Aedes aegypti, şi există dovezi despre posibilitatea transmiterii transplacentare a virusului de la mamă la făt sau în timpul travaliului, dacă mama se află în faza viremică. Transmiterea acestui virus de la mamă la făt provoacă microcefalia fetală sau neonatală.

Microcefalia fetală este micşorarea excesivă a capului raportată la perimetrul cranian şi posibilitatea unei dezvoltări insuficiente a creierului, ceea ce duce la întârzierea dezvoltării mentale.

Ţările pe care să le eviţi dacă eşti însărcinată

Dacă eşti însărcinată şi aveai de gând că în perioada imediat următoare să efectuezi o călătorie într-una din următoarele 35 de ţări, sfatul specialiştilor este să amâni această vizită până la apariţia unor informaţii oficiale care să îţi garanteze siguranţa acolo. Cele 35 de ţări sunt Samoa Americană, Barbados, Bolivia, Brazila, Republica Capului Verde, Columbia, Costa Rica, Curaçao, Republica Dominicană, Ecuador, El Salvador, Fiji, Guiana Franceză, Guadalupe, Guatemala, Guyana, Haiti, Honduras, Jamaica, Maldive, Martinica, Mexic, Noua Caledonie, Nicaragua, Panama, Paraguay, Porto Rico, Insula Sfântul Martin, Samoa, Insulele Solomon, Thailanda, Venezuela, Tonga şi Insulele Virgine Americane.

Chiar dacă este nevoie, însă, de dovezi suplimentare pentru a stabili o legătură de cauzalitate între aceste deficienţe neurologice/de neuro-dezvoltare şi infecţii cu virusul Zika, ZIKV, recomandarea pentru femeile însărcinate este să nu călătorească în ţările în care s-au semnalat cazuri de ZIKV.

Sfaturi generale de călătorie în ţările cu prezenţa virusului Zika

Pentru restul persoanelor care se află sau doresc să călătorească în zone cu transmitere locală a virusului Zika, Ministerul Afacerilor Externe a emis o avertizare şi le-a recomandat acestora măsuri de protecţie personală împotriva înţepăturii ţânţarilor (atât în incinte, cât şi în exterior, mai ales pe timp de zi – când este intervalul maxim de activitate al țânțarului vector): purtarea de pantaloni lungi şi bluze/cămăşi cu mânecă lungă, perioada de repaus să fie asigurată în spaţii prevăzute cu aer condiţionat sau cu plase pentru ţânţari, chiar şi în timpul zilei şi folosirea de substanţe repelente în concordanţă cu instrucţiunile de pe eticheta produsului. N, N-Diethyl-meta-toluamide (DEET) nu este recomandată pentru copiii sub 3 luni, dar femeile însărcinate îl pot folosi.

Se recomandă ca persoanele cu boli imune sau cronice severe, precum şi cele însoţite de copii mici, să consulte un medic sau să se adreseze unui cabinet specializat în medicină de călătorie şi boli infecţioase, înainte de plecarea spre astfel de destinaţii, pentru a primi recomandări atât cu privire la folosirea repelentelor, cât şi a altor măsuri preventive şi profilactice.

Călătorii care prezintă simptome compatibile cu infecţia cu virus Zika în interval de 3 săptămâni de la întoarcerea dintr-o zonă afectată sunt sfătuiţi să se adreseze medicului şi să specifice că au călătorit recent în acea zonă. Femeile însărcinate care au călătorit în zone cu transmitere a virusului Zika ar trebui să specifice acest lucru cu ocazia consultului prenatal, astfel încât să fie evaluate şi monitorizate corespunzător.

Atenţie şi la transmiterea pe cale sexuală!

Recent s-au semnalat mai multe cazuri de Zika la pacienţi din Irlanda, Danemarca, Germania, Elveţia, şi chiar România, pacienţi care s-au întors dintr-o călătorie într-una din ţările afectate de virus, dar şi un caz de Zika transmis pe cale sexuală în Statele Unite ale Americii. Acest pacient din Texas a contractat virusul după ce a întreținut relaţii sexuale cu o persoană infectată, care a revenit în SUA dintr-una dintre ţările aflate pe lista neagră.

În situaţia în care partenera persoanei care se întoarce dintr-o ţară afectată de Zika este însărcinată sau îşi propune să rămână însărcinată în perioada următoare, specialiştii îi recomandă partenerului acesteia să folosească un prezervativ la fiecare contact sexual, timp de o lună de la dată întoarcerii acasă, pentru a evita transmiterea virusului pe această cale.

Zika, un virus cu vechime

Virusul Zika, a cărui denumire provine de la o pădure izolată din Uganda unde a fost descoperit la o maimuţă în anul 1947, are o perioada de incubaţie între 3-12 zile după înţepătura unui ţânţar infectat, iar majoritatea infecţiilor, 60-80%, sunt asimptomatice. Simptomele bolii sunt de obicei uşoare, cu caracter autolimitant în 4 -7 zile, fără complicaţii severe sau decese asociate şi cu o rată scăzută de spitalizare. Principalele simptome sunt erupţia maculară sau papulară, febră, artralgii, conjunctivită non-purulentă/hiperemie conjunctivală, mialgie şi cefalee. Erupţia maculo-papulară de multe ori apare iniţial pe faţă, şi apoi se extinde pe tot corpul. Mai puţin frecvent întâlnite sunt durerile retro-orbitare şi semnele gastro-intestinale.

Pentru că nu există profilaxie, tratament sau vaccin pentru a proteja împotriva infecţiei ZIKV, se recomandă măsuri de prevenire cu caracter personal, pentru a evita înţepăturile de ţânţar.

Asocierea cu sindromul Guillain-Barré, o boală rară în care sistemul imunitar al unei persoane atacă părţi din sistemul nervos, şi alte complicaţii auto-imune neurologice, precum şi microcefalia fetală sau neo-natală au fost notificate pe parcursul celor mai recente focare de boală Zika (Polinezia Franceză şi Brazilia). Numai anul trecut peste 1,5 milioane de persoane au fost afectate de virusul Zika în America de Sud.

Foto: ctvnews.ca

Citeşte şi:
Rubeola în sarcină
Varicela în timpul sarcinii şi riscurile ei
Sindromul Reye: cauze, simptome, tratament

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa