Vaginoza bacteriană în sarcină

Marina Rosenfeld

Vaginoza bacteriană în sarcină este destul de comună, se estimează că una din cinci gravide au această infecție.

Vaginoza bacteriană este cea mai comună infecție vaginală la femeile fertile și este cauzată de un dezechilibru al bacteriilor care colonizează vaginul. În mod normal, bacteriile “bune” numite lactobacili sunt majoritare și țin alte bacterii sub control. Faci vaginoză bacteriană când ai prea puțin lactobacilli, permițând restului bacteriilor să se înmulțească fără control. Nimeni nu știe de ce echilibrul acestor bacterii se schimbă.

Cum afectează vaginoza bacteriană sarcina?

Studiile arată că această afecțiune în sarcină crește riscul de naștere prematură, de greutate scăzută a copilului la naștere sau de rupere prematură a membranelor și infecție uterină după naștere. Câteva studii arată chiar o legătură între vaginoza bacteriană și avortul spontan de trimestru doi.

Dar legătura dintre vaginoza bacteriană şi complicațiile din sarcină nu este clară. Experții nu știu încă de ce numai o parte din femeile ce au afecțiunea nasc înainte de termen. Nu se știe dacă vaginoza bacteriană cauzează complicații ca rupere prematură a membranelor sau dacă femeile care sunt predispuse la complicații de genul acesta sunt predispuse implicit la riscul de a avea acest tip de vaginoză.

În afara acestora, restul femeilor cu vaginoză bacteriană au sarcini normale și cam jumătate din aceste infecții se remit singure. Dar aceasta afecțiune te face și mai predispusă la a contracta alte boli transmisibile sexual, cum ar fi chlamydia, gonorea și HIV. La femeile care nu sunt gravide, vaginoza a fost asociată cu un risc crescut de boală inflamatorie pelvină și infecții postoperatorii ginecologice.

Care sunt simptomele vaginozei bacteriene?

Cel puțin jumătate dintre femeile ce au aceasta afecțiune nu au deloc simptome. Dacă ai simptome, atunci vei observa o secreție vaginală densă cu miros fetid, ca de pește. Mirosul este mai persistent după actul sexual, când secreția este amestecată cu spermă. Ai putea avea arsuri la urinare sau iritație în zona genitală, deși nu este ceva des întâlnit.

Spune medicului despre aceste simptome. Este nevoie de o testare a secreției vaginale sau cervicale pentru a stabili dacă ai o vaginoză sau alt tip de infecție și de tratament adecvat.

Voi fi testată pentru vaginoză bacteriană dacă nu am simptome?

Dacă ai risc de naștere prematură, vei fi testată. Dacă nu ai simptome și ai risc mic de a naște mai devreme, nu vei fi testată pentru vaginoză bacteriană.

Experții se contrazic şi astăzi dacă screeningul e necesar, pentru că dovezile sunt contradictorii: datele curente sunt insuficiente pentru a analiza echilibrul risc-beneficiu al screeningului pentru vaginoza bacteriană.

Cum se tratează vaginoza bacteriană în timpul sarcinii?

Dacă aveți această afecțiune, vi se vor administra antibiotice care sunt considerate fără risc pentru făt în sarcină. Spre deosebire de alte infecții, partenerul nu trebuie tratat.

Este important ca tratamentul să fie urmat până la capăt, chiar dacă simptomele au dispărut. În cele mai multe cazuri, acesta va elimina infecția din vagin și toate simptomele vor dispărea, dar, din păcate, infecția va reveni la un moment dat.

De fapt, până la 30% dintre femei au din nou simptome după trei luni. Antibioticele omoară bacteriile care cauzează vaginoza bacteriană, dar nu se pot mobiliza bacteriile “bune” să crească mai repede decât bacteriile “rele”. Spuneți medicului dacă aveți iar simptome.

Cum pot evita această infecție?

Pentru că nimeni nu știe ce cauzează dezechilibrul bacterian, nu există nimic ce ați putea face ca să vă protejați de vaginoza bacteriană. Totuși, ar fi câteva modalități de scădere a riscului de a mai contracta boala. Practicați sexul protejat dacă aveți mai mulți parteneri. Nu este clar ce rol are activitatea sexuală asupra vaginozei bacteriene, dar este foarte rară la femeile abstinente și foarte comună la femeile cu parteneri sexuali multipli sau noi parteneri sexuali.

Dacă sunteți fumătoare, vă sfătuim să renunțați, acesta crește riscul îmbolnăvirii.

Nu folosiți irigații vaginale, sprayuri și săpunuri pentru igienă intimă. Aceste produse pot strica echilibrul fragil al florei vaginale. (Oricum, irigațiile vaginale nu sunt considerate sigure în sarcină, ele pot forța aerul să treacă prin membranele sacului amniotic și să intre în circulație cauzând un embolism ce v-ar putea pune viața în pericol).

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa