Valori TSH în sarcină. Când se impune tratamentul

Ramona Dinescu

Valorile TSH (hormonul de stimulare tiroidiană) diferă de la trimestru la trimestru și de la pacientă la pacientă. Totul este să poată fi ținute într-un interval agreat.

Încă dinainte de concepție, unele situații netratate legate de tiroidă, pot împiedica o femeie să rămână însărcinată sau pot cauza un avort spontan.

Din fericire, cele mai multe probleme ale tiroidei ce afectează sarcina, se tratează ușor. Dificultatea este aceea de a recunoaște o problemă a tiroidei într-o perioadă în care se poate confunda cu simptomele sarcinii: oboseală, constipație și senzația de insuportabilitate a căldurii.

Și dacă detectarea unei probleme la tiroidă este importantă, la fel de important este și ca acele femei diagnosticate deja cu o astfel de situație, să-și verifice tiroida înainte de a-și face planuri de a rămâne însărcinate, recomandă Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie.

Hormonul tiroidian este necesar pentru o dezvoltare normală a creierului și de aceea, în prima parte a sarcinii, fătul folosește hormonul tiroidian de la mamă. Mai târziu, când se dezvoltă și la copil glanda tiroidă, își va produce singur hormonul tiroidian (TSH)

Hipotiroida și sarcina. Valori TSH scăzute

Când o femeie este însărcinată, organismul ei are nevoie de o cantitate suficientă de hormon tiroidian pentru a susține dezvoltarea fătului și nevoile crescute metabolice proprii. Glandele tiroide sănătoase, în mod natural suplimentează producția de TSH. Femeile cu o problemă ușoară, dar nedetectată a glandei tiroide, se pot trezi brusc cu simptome pronunțate de hipotiroidă după ce rămân însărcinate. Majoritatea femeilor care dezvoltă hipotiroidism în timpul sarcinii au o boală ușoară și pot avea simptome ușoare sau uneori fără simptome.

Cu toate acestea, o afecțiune ușoară, nediagnosticată înainte de a rămâne gravidă poate agrava starea unei femei. O serie de semne și simptome pot fi experimentate, dar este important să fiți conștiente de faptul că acestea pot fi eliminate cu ușurință ca trăsături normale ale sarcinii. Hipotiroidismul netratat, chiar și o versiune ușoară, poate contribui la complicațiile sarcinii. Tratamentul cu cantități suficiente de înlocuire a hormonului tiroidian reduce semnificativ riscul apariției complicațiilor de sarcină asociate cu hipotiroidismul, cum ar fi nașterea prematură, preeclampsia, avortul spontan, hemoragia postpartum, anemia și placente abruption.

Pentru o femeie ce urmează tratament pentru hipotiroidism, este imperativ ca tiroida să fie verificată de îndată ce este detectată sarcina, astfel încât dozele de medicamente să poată fi ajustate. Valorile TSH pot fi verificate la o săptămână după două săptămâni după ajustarea inițială a dozei, pentru a vă asigura că sunt normalizate.

Odată ce valorile TSH scad, examinările necesare vor fi mai puțin frecvente în timpul sarcinii. Deși cerințele hormonului tiroidian sunt susceptibile de a crește pe tot parcursul sarcinii, ele tind să se stabilizeze pe la mijlocul sarcinii. Scopul este de a menține nivelurile TSH în limite normale, care sunt oarecum diferite de cele ale unei femei care nu este însărcinată. Doza pre-sarcină este, de obicei, reluată după naștere.

Hipertiroida și sarcina – Valori TSH crescute

A diagnostica hipertiroidismul pe baza simptomelor în timpul sarcinii, poate fi destul de ambiguu. Cu toate acestea, fiecare trebuie să fie conștient de simptomele sale și să le prezinte medicului.

De exemplu, dacă simți palpitații sau că ți se taie respirația uneori, ambele sunt simptome ale hipertiroidismului dar pot fi normale în timpul sarcinii, însă medicul poate dori să investigheze mai mult.

Hipertiroidismul ușor, de obicei nu necesită tratament, doar o monitorizare de rutină și niște teste de sânge pentru a te asigura ca nu progresează. Oricum, opțiunile de tratament sunt limitate pentru femeile însărcinate.

Netratat, hipertiroidismul poate duce la nașterea unui făt mort, la naștere prematură sau a unui copil cu o greutate extrem de mică. Uneori, poate fi responsabil de tahicardia fetală ce reprezintă un puls fals anormal al fătului.

Care sunt valorile TSH în sarcină?

Unitate Femeie neînsărcinată Primul trimestru Al doilea trimestru Al treilea trimestru
µIU/mL or mIU/L 0.34 – 4.25 0.6 – 3.4 0.37 – 3.6 0.38 – 4.04
mU/L 0.34 – 4.25 0.6 – 3.4 0.37 – 3.6 0.38 – 4.04
mIU/L 0.1 – 2.5 0.2 – 3 0.3 – 3

 

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa