Sarcina după cancer este posibilă. Ce riscuri există pentru mamă și copil

Mihaela Călin
femeie cancer de san

Sarcina după cancer. Pentru femeile care au învins cancerul, decizia de a avea un copil este una foarte dificilă. Chiar dacă sarcina după cancer este adesea sigură, uneori se recomandă ca femeile să aștepte câțiva ani înainte de a încerca să aibă un copil.

Potrivit studiilor, sarcina nu pare să crească riscul revenirii cancerului. Totuși, pentru cuplurile care au învins cancerul este important ca decizia de a avea un copil să fie discutată și cu echipa medicală.

Sarcina după cancer

Medicii te pot sfătui când și dacă este sigur să încerci să ai un copil după tratamentul pentru cancer. De obicei, medicii iau în considerare acești factori:

– Tipul și stadiul cancerului;
– Riscul de recidivă. Deoarece unele forme de cancer recidivează, femeile sunt sfătuite să aștepte câțiva ani după terminarea tratamentului, până când riscul de revenire a scăzut.
– Tipul de tratament pentru cancer pe care l-ai primit;
– Pronosticul;
– Vârsta și dorințele femeii;
– Alte aspecte sociale.

Unii medici recomandă ca femeile să nu rămână însărcinate în primele șase luni după terminarea chimioterapiei. Se spune că ovulele deteriorate vor părăsi corpul în primele șase luni după tratament. Alți medici sugerează ca femeile să aștepte doi până la cinci ani înainte de a încerca să aibă un copil – aceasta este perioada în care cele mai multe tipuri de cancer recidivează.

De asemenea, se recomandă o perioadă de așteptare și din cauză că tratamentul împotriva cancerului este mai complicat în timpul sarcinii.

Sarcina după cancer. Tratamentele pentru cancer pot afecta fertilitatea

Din păcate, tratamentele pentru cancer pot duce la probleme de fertilitate și este posibil ca, cel puțin pentru o perioadă, să întâmpini probleme cu concepția.

Radioterapia poate afecta fertilitatea. De asemenea poate crește riscul de avort spontan, naștere precoce, greutate mică la naștere și alte probleme. Radioterapia poate afecta celulele de suport și aportul de sânge la uter.

Operația la nivelul colului uterin. Îndepărtarea întregului col uterin sau a unei părți din acesta poate duce la avort spontan sau la o naștere înainte de termen. Acest lucru se întâmplă atunci când colul uterin nu mai este capabil să susțină o sarcină în curs de dezvoltare.

Chimioterapia poate provoca leziuni ale organelor reproductive. De asemenea aceste tratamente pot afecta celulele inimii și pot slăbi inima. Ca rezultat, inima trebuie să muncească mai mult în timpul sarcinii și al travaliului. Uneori, chimioterapia este utilizată împreună cu radioterapia, însă această combinație crește riscul de probleme cardiace.

Terapia hormonală poate provoca, de asemenea, probleme de fertilitate.

Sarcina după cancer – alte aspecte care ar putea să te îngrijoreze

Riscul de a avea un copil cu cancer sau cu malformații
Ca o învingătoare a cancerului, este normal să-ți faci griji că  bebelușul va avea un risc crescut la cancer.
Numai un procent foarte mic de tipuri de cancer sunt moștenite, de aceea, în majoritatea cazurilor, riscul copilului de a dezvolta cancer pare să fie același cu al celorlalți oameni. Dacă ai avut un tip de cancer care se poate transmite genetic (cum este cel de sân), vorbește cu medicul tău sau cu un consilier genetic despre posibilitatea de a avea copii.

De asemenea, îți poți face griji că tratamentul poate duce la malformații congenitale sau probleme de sănătate pentru viitorul copil. Dacă ai respectat perioada de timp sugerată pentru a te însănătoși, după terminarea tratamentului pentru cancer, copilul tău nu va avea un risc mai mare de defecte congenitale sau alte probleme de sănătate. Este mult mai probabil să apară probleme atunci când copilul este conceput în timpul tratamentului sau prea curând după tratament.

Riscul de recidivă

Studiile arată că sarcina nu pare să crească riscul revenirii cancerului. Totuși, unii medici recomandă femeilor, care au învins cancerul de sân, să aștepte doi ani înainte de a încerca să rămână însărcinate. Există o legătură între unii hormoni, care cresc în timpul sarcinii, și înmulțirea celulelor canceroase. Dar nu există nici o dovadă științifică potrivit căreia crește riscul de cancer, dacă o femeie rămâne gravidă în termen de doi ani de la terminarea tratamentului. Unele studii sugerează chiar că riscul de recidivă al cancerului mamar este mai mic după o sarcină ulterioară.

Pentru femeile care au învins cancerul, decizia unei sarcini poate necesita oprirea anumitor medicamente. Dar acest lucru crește riscul de revenire a cancerului. Femeile
care intenționează să aibă copii trebuie să discute cu medicii despre cât de mult sunt dispuse să riște.

Toți cei care au supraviețuit cancerului se confruntă cu ideea că boala se poate întoarce. Femeile care au învins cancerul și partenerii lor trebuie să discute despre posibilitatea ca la un moment dat copilul să fie crescut doar de tată. Această decizie este foarte dificilă și personală. Totuși, ia în considerare ca această discuție să aibă loc și cu un psiholog.

Studiu – Sarcina după cancerul de sân nu crește riscul de a muri

Noi cercetări arată că dacă ai avut cancer la sân, nu înseamnă că o sarcină îți va pune viața în pericol.

Cercetătorii au strâns informații de la 438 de femei cu cancer, care aveau aceste trei caracteristici: toate femeile aveau sub 45 de ani, aveau cancer mamar invaziv primar și au născut după ce au fost diagnosticate. Perioada de urmărire a studiului a fost de la patru la zece ani după ce femeile au născut.

De asemenea, cercetătorii au inclus în studiu și aproape 3000 de femei, dintr-un grup de comparație, care aveau și ele cancer de sân, dar care nu au avut copii, după ce au fost diagnosticate.

Sarcina după cancer. Risc de deces mai mic pentru unele dintre femei

Rezultatele studiului au arătat că femeile care au născut după 10 luni sau mai mult după ce au fost diagnosticate cu cancer de sân, au avut un risc cu 46% mai mic de a muri, în comparație cu femeile care nu au rămas însărcinate după diagnosticare.

Femeile care erau deja însărcinate la momentul diagnosticării au avut rate de mortalitate similare celor care nu au avut copii după diagnosticare.

Totuși cercetătorii spun că rezultatele nu ar trebui să fie luate ca și cum „sarcina sau nașterea protejează sau influențează supraviețuirea”, datorită posibilității influenței „mamei sănătoase”. Cu alte cuvinte, femeile care au născut la cel puțin zece luni după diagnosticul de cancer mamar ar fi putut fi mai sănătoase – ceea ce ar duce la rezultate mai bune de supraviețuire.

Cercetătorii au văzut o altă diferență între femeile care au avut copii mai târziu versus cele care au născut mai devreme. Metastazele – răspândirea cancerului de la locul inițial – au fost prezente la mai puțin de 1% dintre femeile care au născut la cel puțin 10 luni după diagnosticare, comparativ cu 12% dintre femeile care au născut la mai puțin de 10 luni după ce au fost diagnosticate.

Sarcina după cancer. O sarcină prea devreme după cancer crește riscul de deces

Studiul a arătat, de asemenea, că anumite grupuri au avut un risc mai mare de mortalitate. Femeile care erau însărcinate la momentul diagnosticării sau care au născut în termen de trei luni de la diagnosticarea cancerului de sân, au avut rate mai mari de deces. Femeile care aveau peste 35 ani sau mai mult la momentul diagnosticării și au născut într-o perioadă de 10 luni după diagnostic au avut, de asemenea, rate mai mari de deces.

Potrivit Institutului Național al Cancerului din S.U.A., în general, cancerul de sân nu este dăunător fătului. Recomandările lor sunt ca femeile să aștepte doi ani după tratament înainte de a încerca să aibă un copil, astfel încât orice recidivă a cancerului să poată fi detectată.

Surse: http://www.cancer.ca/en/cancer-information/cancer-journey/life-after-cancer/pregnancy-after-cancer-treatment/?region=on
https://www.cancer.net/survivorship/life-after-cancer/having-baby-after-cancer-pregnancy
https://www.webmd.com/breast-cancer/news/20030811/getting-pregnant-after-breast-cancer#1

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa